Salt, koffein, vatten och körsbärskärnor, alla är de faktiskt dödliga…

Man brukar ju säga ”allt är ok i måttlig dos”, vilket stämmer mer eller mindre alltid. Men när går man över måttlig och börjar närma sig dödlig egentligen? 3 koppar kaffe kan ibland göra en rätt stissig och framkalla lite hjärtklappning, men när når man dödlig dos? Är det vid 5 koppar? 15? 40?

Precis som med koffein så finns det en officiell dödlig dos för nästan allt man kan tänka sig. Allt från salt till choklad och ljud.

Nedanför är en lista med olika ämnen och hur mycket (eller lite) som krävs för att döda dig, förutsatt att du får i dig det på kort tid, är vuxen och väger ca 70kg.

Hur mycket krävs för att man skall dö av de här 9 sakerna?

  1. Kaffe – ca 70 koppar
  2. Alkohol – ca 13 shots sprit (40%)
  3. Vatten – ca 6 liter
  4. Salt – 48 teskedar
  5. Körsbärskärnor – ca 2st
  6. Choklad – ca 85 stora chockladkakor
  7. Marijuana – Äten ca 22kg, Rökt ca 680kg
  8. Ljud – ca 185 decibel
  9. Paracetamol – ca 20-25 tablatter á 500mg

1: Hur mycket kaffe krävs för att man skall dö?

En kaffe på morgonen är ingen fara. Men är du riktigt trött och lyckas smälla i dig ca 70 koppar på en förmiddag, ja då börjar vi snacka. En kraftig koffeinförgitning kan leda till hjärtstillestånd då hjärta helt enkelt blir överansträngt.

Hur mycket koffein är farligt

2: Hur mycket alkhol krävs för att man skall dö?

Alkohol är en nedåtdrog, ofta kallat downer. Detta gör att efter tillräckligt mycket alkohol så är det inte bara tal, balans och reaktionsförmåga som försämras, utan även andning och hjärtats förmåga att pumpa runt blodet

3: Hur mycket vatten krävs för att man skall dö?

Vad som leder till att man dör av att dricka för mycket vatten har vi skrivit om tidigare. Men kort sammanfattat så beror det på att cellerna i absorberar överdrivet vatten, vilket till slut får dem att svälla upp så mycket att hjärnan stänger ned.

4: Hur mycket salt krävs för att man skall dö?

Ja hur är det nu? Hur mycket salt ska man äta för att dö? På samma sätt som vatten så kan för mycket salt orsaka anfall och ”nedstängning” av hjärnan. Efter bara 48 teskedar så börjar det bli riktigt farligt och slaganfall annat obehagligt kommer som ett brev på posten.

Hur mycket salt ska man äta för att dö

5: Körsbärskärnor, va?

Ja det är faktiskt sant. 1-2 körsbärskärnor innehåller tillräckligt mycket cyanid för att döda dig. Så tugga inte sönder dem är du snäll.

6: Hur mycket choklad krävs för att man skall dö?

I choklad finns ett ämne vid namn teobromin. För mycket av detta kan leda till diarré, kräkningar och slutligen hjärtinfarkt och döden. Dock så förbränner vi människor teobromin väldigt snabbt i förhållande till andra djur, så det krävs sinnessjuka mängder för att det skall börja närma sig farligt. För hundar och katter däremot är chocklad ansett som ganska farligt, eftersom de förbränner teobromin väldigt långsamt.

7: Hur mycket marijuana krävs för att man skall dö?

Här har vi en intressant en. Om du röker marijuanan så krävs det att du röker ca 680kg på mindre än 15 minuter för att du skall dö av det. Äter du den så räcker det med ”bara” 22kg för att uppnå en dödlig dos. De här galna mängderna är orsaken till att det aldrig registrerats ett dödsfall på grund av överkonsumtion av marijuana.

Hur mycket salt är farligt

8: Hur högt ljud krävs för att man skall dö?

Trycket du utsätts för av ljud över 185 decibel gör att du löper stor risk att dina lungor skall sprängas, eller att du skall få en akut blodpropp. För att göra det hela mer greppbart så kan man jämföra det med en gräsklippare, står du bredvid en bensindriven sådan så utsätts du för ca 100 decibel oljud. Då kanske du tänker, ”amen vadå, det är ju bara dubbelt så högt som en gräsklippare?!!!one”. Nej, det är inte riktigt så decibel fungerar. Här är en kort förklaring.

Hur funkar decibel?
Decibel mäts i en logaritmisk skala, det betyder att en ökning med bara ett mer är försumbart på höga nivåer (t.ex. 70 vs 71 dB). Den logaritmiska skalan gör att en ökning med 10 innebär en tiodubbling av effekten. En ökning från 1 till 10 innebär alltså 10 gånger effekten, ökar man sedan till 20 så har man ökat med 100 gånger effekten, och ökar man till 30 så har man ökat effekten med 1000. Så från 100 till 185 är det som du förstår en gigantisk skillnad.

9: Hur mycket Paracetamol krävs för att man skall dö?

Det finns en bra anledning till att du inte skall överdosera smärtstillande. Det räcker faktiskt med 20-25 tabletter á 500mg för att din lever skall kollapsa, vilket leder till en långsam och plågsam död under några dagar.

Vad är din största risk?

Vad löper du störst risk att "överdosera"?

View Results

Loading ... Loading ...

Orkar du inte läsa?

Ingen fara, kolla på videon nedan så får du alla svar utan att behöva anstränga ögonen.

Sammanfattningsvis

I måttliga mängder är det mesta rätt ofarligt. Men när du börjar smälla i dig 50 koppar kaffe innan lunch, ja då bör du se över dina sovvanor eller söka hjälp.

Föregående artikelIrish Coffee – Värmande, Rödhårigt Och Uppiggande
Nästa artikelHögt Blodtryck? Här Är 4 Saker Som Kan Sänka Blodtrycket Utan Medicin
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.