Underskatta inte värdet i att ha en mening med tillvaron…

När man var liten så antog man alltid att man levde tills man var 100. Det kändes avrundat och smidigt. Men när man blev lite äldre så insåg man till sin besvikelse att det är rätt få som blir så gamla, ja det är faktiskt jäkligt sällsynt.

Men det finns vissa områden i världen där 100-åringar är betydligt vanligare än genomsnittet. Dessa platser kallas för ”Blå zoner”.

De Blå zonerna är unika eftersom koncentrationen av 100-åringar där är betydligt högre än genomsnittet. Folk som lever där blir helt enkelt väldigt mycket äldre än på de flesta andra platserna på jorden.

Vad kommer uttrycket ifrån?

Uttrycket ”Blue zones” myntades år 2005 av skribenten Dan Buettner i hans artikel: ”Secrets to a long life” som publicerades i National Geographics November-nummer. Artikeln handlar de om 5 zoner som Dan identifierat där det är betydligt vanligare att folk lever tills de blir 100 än normalt. Han baserar studien på både empirisk data och förstahands-observationer.

Dan Buettners arbete växte fram ur en demografisk studie publicerad 2004 av Gianni Pes och Michel Poulain. I studien fastställde de Sardiniens provins Nuoro som den region i världen med flest manliga 100-åringar.

De 5 blå zonerna

 1. Lomo Linda – Kalifornien, USA
 2. Nicoya, Costa Rica
 3. Ikaria, Grekland
 4. Sardinien, Italien
 5. Okinawa, Japan

Som du ser är de Blå zonerna förvånansvärt utspridda. Vilket tyder på att orsaken till alla dessa 100-åringar inte beror på genetiska förutsättningar, utan istället handlar om deras livsstil.

blå zoner karta över världen
Världens 5 blå zoner

Varför lever folk längre i de blå zonerna?

Forskningen som gjorts på fenomenet ”Blå zoner” visar tydligt att det finns vissa egenskaper och komponenter som alla de här platserna har gemensamt. Som du kan se i venndiagrammet nedanför så är de gemensamma egenskaperna:

 1. Starkt fokus på familjen
 2. Ingen rökning
 3. En diet som baseras på växter
 4. Konstant måttlig fysisk aktivitet
 5. Ett socialt liv
 6. Mycket baljväxter i kosten

varför lever folk längre i blå zoner

Vad det innebär i praktiken är att alla dessa extraordinärt gamla människorna i de Blå zonerna lever vad man skulle kalla ett hälsosamt liv. De äter mestadels vegetariskt, vilket vi alla vet är mer hälsosamt än en diet som kretsar kring kött som en central del. De röker inte (no shit, vem fan röker nu för tiden 😂) och de rör på sig större delen av dagen. De lever helt enkelt väldigt annorlunda än de flesta i västvärlden.

blå zoner hälsa

Men det är inte bara deras diet och motionsvanor som är en viktig faktor. De sociala aspekterna är också de ofantligt viktiga. Vi människor behöver nämligen regelbundna sociala interaktioner för att må bra. Du kan kalla dig enstöring eller nattuggla hur mycket du vill, men vi vet båda två att du kommer leva ett mindre lyckligt liv än någon som är social och har många människor omkring som bryr sig, och som man själv bryr sig om.

Sammanfattningsvis

Blå zoner är områden i världen där koncentrationen av 100-åringar är betydligt högre än genomsnittet. Anledningen till detta är att de har en väldigt annorlunda livsstil än resten av västvärlden.

De äter en hälsosam kost, rör på sig en hel del under dagen och har ett stort socialt umgänge som ger dem en mening med livet.

 

Föregående artikelVi <3 Också RIKTIG Müssli - *Reklam*
Nästa artikelVad Skulle Du Göra Om Du Vann På Lotto? – *Reklam*
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!