Vilket är det bästa sättet att hacka lök på egentligen?

Varenda gång man skall slänga ihop en köttfärssås, en carbonara eller bara helt vanlig XXXX så känns det alltid lika frustrerande att behöva hacka löken och stå där som en 14-årig tjej som tittar på Titanic för 7e gången.
Visst, man kan ju så klart bara härda ut, göra't och ”man up” så att säga. Men det betyder ju inte att det inte är extremt frustrerande. Och eftersom vårt jobb är att göra dig till en bättre man så är det inte mer än rimligt att vi levererar en guide till hur du kan hacka lök utan att gråta!

Men först…

Varför gråter man när man hackar lök?

Orsaken till att man gråter när man hackar lök är syn-propantial-S-oxid, ett ämne som bildas av de enzymer som frigörs när man hackar en lök. När det irriterande ämnet syn-propantial-S-oxid kommer i kontakt med ögat så producerar hjärnan tårar för att skölja bort det. Mer komplicerat än så är det inte.

De 3 bästa sätten att hacka lök utan att gråta!

1: Matolja på kniven

Ha ett tunt lager matolja på kniven innan du skär löken. Oljan kommer kapsla in enzymerna som frigörs av löken och på så sätt når de inte ögat.

2: Hacka löken i kraftigt drag

Som du förstår är målet med detta att ångorna från löken inte skall nå dina ögon. Därför kan vara mycket effektivt att hacka nära köksfläkten som är på full effekt, eller vid ett öppet fönster, förutsatt att det är någon form av bris utanför.

3: Hacka löken under vatten

Det här låter oerhört meckigt, men vill man slippa gråta när man hackar lök så får man vara lite kreativ. Det du gör är att du sular upp en balja på köksbänken, fyller den med vatten och helt enkelt hackar löken som vanligt, fast på botten av baljan, alltså under vatten.

Har du några lifehacks?

Om du har några andra smarta knep på hur man kan hacka lök utan att gråta så är du, som alltid, välkommen att bidra i kommentarerna nedanför.

Föregående artikelHur Skär Man Upp En Kalkon? Eller Kyckling För Den Delen
Nästa artikelKoskenkorva – Inspirerad Av Den Finska Landsbygden
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.