Dags att kuta maran, midnattsloppet och alla möjliga lopp, men hur laddar man med en bra frukost egentligen?

Löpsäsongen är igång för fullt och det är dags att börja boka in alla lopp. Men för att få en bra tid, eller bara ta sig runt för den delen, så gäller det att ladda rätt. Det är inte precis optimalt att svänga förbi Mc Donalds på vägen till startlinjen.
Löpning är en fantastisk idrott, det ger en frihetskänsla och ett är bra för båda kroppen och sinnet, men få saker är så jobbiga som att springa en halvmara med diare! Så därför har vi sammanställt en kort och enkel guide till bra frukost inför lopp!

Mat att undvika vid löpning

Vi börjar med mat du bör undvika när du väljer frukost inför lopp.

Fiberrik mat

Livsmedel som är mycket fiberrika kan orsaka diare och allmänt orolig mage. Undvik att äta detta till frukost när du skall springa ett lopp.

Här är några exempel på fiberrik mat:

 • Rotfrukter
 • Majs
 • Hallon
 • Avokado
 • Vitkål
 • Blomkål

Mat med hög fetthalt

Mat med mycket fett tar lång tid för kroppen att smälta, smäller du i dig en fettrik frukost så är risken att maten lägger sig som en klump i magen, något som är extremt tungt att springa med.

Exempel på mat med hög fetthalt:

 • Ost
 • Pizza
 • Bacon

Kaffe

Kaffe gör dig snabb i magen, så om du vill ha en så stabil mage som möjligt när du skall springa så bör du undvika kaffe på morgonen. Egentligen så rekommenderar jag att helt sluta dricka kaffe en vecka innan ett lopp, för att vänja av kroppen vid koffeinet, annars är risken stor att du kommer känna dig slö och trött utan ditt morgonkaffe.

Håll dig till det din mage känner igen

Grundregeln när det gäller frukost inför lopp är att inte experimentera med olika livsmedel morgonen innan ett lopp. Risken finns att magen inte är helt nöjd med dina nya kostvanor och du kan tvingas springa ett lopp med en orolig mage.

Här är 3 tips på relativt enkla och mycket populära livsmedel bland löpare.

Banan

Banan vid löpning
Bananen innehåller mycket kolhydrater och mycket kalium

Bananen är en fantastisk frukt, organiskt pakteterad och full av kolhydrater och kalium, två ämnen som kroppen behöver vi långa uttröttande lopp.

Energin i bananen tas också enkelt upp av kroppen vilket gör den till en bra kompanjon inför krävande aktiviteter.

Bra frukost med banan

 • Skivad banan i naturel yohgurt som du ringlar lite honung över. Enkelt och mättande
 • Bred jordnötssmör över ett tortillabröd och skiva en banan över det, rulla ihop tortillan och ät som en tunnbrödsrulle

Havregrynsgröt

havregrynsgröt inför lopp
Havregrynsgröt är både rikt på kolhydrater och snäll för magen

Gröt, en av de mest klassiska frukostarna. Havregrynsgröt är nästan bara kolhydrater, och det är enkelt för magen att smälta, en riktigt bra kombination när det gäller att ladda inför ett lopp.

Bra grötfrukost

 • Havregrynsgröt med honung, mjölk och banan
 • Havregrynsgröt med nötter , mjölk och banan

Ägg

äggröra inför lopp
Ladda ordentligt med en skön äggröra och en bagel!

Om du har gott om tid att äta frukost inför ett lopp så är ägg en fantastisk energikälla. Det tar längre tid för kroppen att bryta ned protein än kolhudrater, så tar det ett tag för kroppen att tillgodogöra sig energin i äggen. Däremot så är protein en långvarig och allmänt bra energikälla. Kombinera gärna äggen med mellangrovt bröd för att slå ihop långsam energi med snabb energi.

Så har du lite tid över, släng ihop en äggröra, eller två stekta ägg och en bagel.

Bra frukost med ägg

 • Stekt ägg på rågbröd med kaviar
 • Äggröra på en bagel med philadelphiaost
Föregående artikelDet är alltid nu! – Ett fantastiskt motivationstal
Nästa artikelHerrshorts 2014 – Sval med stil!
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!