Klena axlar påverkar din hållning negativt

Att ha ett par stora och definierade axlar lockar inte bara kroppsbyggare och atleter. Ett rejält axelparti ser inte bara snyggt ut, det bidrar även till en mer upprätt, stolt hållning samt hjälper till att förebygga skador.

Varför är det såpass viktigt med bra axelövningar?

Just detta område har en tendens att vara en svag punkt för många personer. Därför är det viktigt att utföra ett flertal olika övningar upprepande gånger om man vill öka styrkan samt volymen. Här nedan följer 4 stycken brutalt effektiva och riktigt bra axelövningar som går att genomföra såväl hemma som på gymmet:

1: Armhävningar

Armhävningar är en klassisk övning som utförts under många år. Inte nog med att den är utomordentligt vass för både bröst och triceps så aktiveras även axlarna i minst lika stor utsträckning. Det som är viktigt här är att sänka sig sakta mot marken tills bröstet nuddar för att sedan trycka upp sig så att armarna får ett helt utsträckt läge.

2: Enarmsplanka

Tänk dig att du står i vanlig position för plankan. Fast nu istället för att ha hela underarmarna i marken stödjer du dig bara på ena handen. Den andra armen ska peka rakt fram i luften. Sedan ska benet diagonalt till den lyfta armen också upp i luften. Detta utförande tar främst i axlarna och magen och kräver en del övning för att få in känslan.

3: Axelcirklar

Detta kan se lite fjantigt ut medan det utförs, men axelcirklar är nog en av de bättre bland alla dessa bra axelövningar. Stå upp rakryggad med helt utsträckta armar och lyft upp dem vågrätt i luften för att sedan helt enkelt börja göra cirklar. Låt inte armarna böja sig eller falla ner mot kroppen så ska du se att det bränner på rätt rejält inom en kort stund.

4: Handstående axelpress

bra axelövningar hemma
Bildkälla: crossfitbillings.com

Den här övningen är riktigt tung. Den fokuserar på framsida axlar men nästan hela överkroppen aktiveras under utförandet. Precis som det låter står du på händerna, gärna mot en vägg, och böjer sakta på armarna tills huvudet snuddar golvet för att sedan pressa upp dig. Orkar du inte? Ingen fara. Börja med att bara sänka ner dig sakta, avbryt när du nuddar marken och börja om.

Föregående artikel5 Saker Man Måste Göra I Göteborg! – Gööör Gött!
Nästa artikelLite over the top-spartips från ÖoB med Lennie Norman – *sponsrad video*
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.