Sedan man var liten har man fått höra att man blir förkyld av att vara kall, men stämmer det? Är det inte bara en myt?

Förkylning är ett virus, så det har absolut ingenting som helst att göra med kyla. Får du viruset så riskerar du att bli sjuk, men om du aldrig kommer i kontakt med viruset så kan du springa runt i t-shirt och shorts på vintern utan att någonsin bli förkyld.

Det är den grundläggande faktan för hur förkylningar fungerar, men det finns mer än så att ta i beräkning, t.ex. så blir 5-20% av alla vuxna förkylda någon gång under vinterhalvåret, så det ligger något i den gamla myten att man skulle bli förkyld av att vara kall.

Kyla gör dig inte förkyld

Som sagt är det inte kylan som gör dig förkyld, utan viruset i sig. Tyvärr kan man inte räkna med att aldrig komma i kontakt med viruset, så för att korrekt kunna svara på frågan ”Blir man förkyld av att vara kall?” så måste vi ta med fler variabler i detta.

Men kylan gör bakterierna mer tåliga

Kylan i sig innehåller inte viruset, men viruscellerna blir mer tåliga i lägre temperaturer, deras yttersta lager blir som ett hårt skal. Detta gör det svårare för de vita blodkropparna att angripa viruscellerna och bryta ned dem. I högre temperaturer så blir cellernas yttre som ett slags slem som våra vita blodkroppar lättare kan bryta igenom.

På vintern håller vi oss inomhus

Ytterligare en faktor som gör att vi oftast blir förkylda på vinterhalvåret är att vi spenderar mer tid inomhus och närmare varandra än vi gör när det är varmt ute. Detta ökar risken för att vi utsätts för förkylningsviruset.

Vitamin D stärker ditt immunförsvar

Vitamin D, som vi huvudsakligen får via solljus, stärker vårt immunförsvar. På vinterhalvåret går solen ned tidigare och eftersom vi håller oss inomhus mer så får vi i oss mindre vitamin D, vilket i sin tur leder till ett sänkt immunförsvar.

Klä på dig och gå ut för att hålla dig frisk

I korthet så handlar det om att hålla dig varm och se till att äta bra och få så mycket solljus som möjligt, då stärker du ditt immunförsvar vilket minskar risken för att drabbas av en förkylning.
Men det finns en hel del andra saker som spelar in här, i den här videon från fantastiska AsapSCIENCE får du enkelt och pedagogiskt det fullständiga svaret på frågan ”Blir man förkyld av att vara kall?”.

Föregående artikelKlockor med tygarmband – Daniel Wellington dominerar
Nästa artikelTwitter vill att du skall skicka bilder på skalbaggar till främmande människor
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.