Järn är en viktig mineral som måste finnas i kroppen…

Av naturliga skäl drabbas kvinnor oftare av järnbrist än män, men män kan också ha för låga nivåer av den här viktiga mineralen. Här ska vi ta reda på symtomen på järnbrist hos män, hur man kan ta reda på om man har det och i vilka livsmedel järn finns.

Ta ett snabbt test

Om du misstänker att du har järnbrist ska du kontakta vårdcentralen som kan ta ett blodprov där de mäter dina mineralnivåer. Under tiden som du väntar på din tid kan du ta ett enkelt test om du lider av järnbrist och läsa på om olika järntillskott. Testet ersätter inte ett läkarbesök och du ska alltid gå till vårdcentralen för att bekräfta dina misstankar. Ta inte några tillskott innan du har testat dig, för det är inte bra att få i sig för mycket järn. Alla mineraler i kroppen har en optimal nivå som man alltid ska eftersträva.

Alldeles för trött

Alla har perioder då de känner sig trötta och helst bara vill slappa på soffan. Men om man känner sig utmattad och trött under långa perioder med kroniskt låg energi kan det vara ett tecken på hälsoproblem. Många män som känner sig trötta har låga testosteronnivåer, men det kan även vara järnbrist. Låga järnnivåer leder till blodbrist och det innebär att det finns för lite röda blodkroppar i blodet. De röda blodkropparna behövs för att alla kroppsorgan ska få tillräckligt med syre och utan det kan man känna sig extremt trött.

mat med mycket järn spenat

Symptom på blodbrist

Utöver extrem trötthet har järnbrist följande symptom:

  • Blek hud – mindre hemoglobin minskar den rosiga ansiktsfärgen.
  • Svårare att andas – du blir lättare andfådd än vanligt.
  • Huvudvärk – som håller i sig även om du dricker vatten.
  • Yrhet – eftersom det finns mindre syre i kroppen.
  • Hjärtklappningar – mindre syre gör att hjärtat slår oregelbundet.
  • Pirrningar i händer och fötter – så kallade myrkrypningar.

Järn i livsmedel

Störst mängd järn finns i animaliska produkter som lever, blodpudding och kött från lamm, nöt och gris. Det finns även en viss mängd i skaldjur, fågel, äggula och fisk. Baljväxter som ärtor, bönor, linser, grovt bröd, flingor och gröna grönsaker innehåller också järn. Det finns två typer av järn; hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn är lättare för kroppen att ta upp och finns framförallt i animaliska produkter. Järnet i vegetabiliska produkter kommer uteslutande från icke-hemjärn och kroppen tar därför upp det sämre. Många vegetarianer och veganer får därför järnbrist. De kan behöva ta ett järntillskott och äta stora mängder baljväxter för att upprätthålla bra nivåer. Det rekommenderade intaget för män är 9 mg järn per dag.

Föregående artikelSommarunderhållning För Regniga Dagar
Nästa artikelLär Dig Åka Slalom Som Vuxen – Det Är Inte Så Svårt Som Du Tror
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.