Det är aldrig för sent att lära sig något nytt, till exempel att åka slalom som vuxen…

Många svenskar lärde sig åka skidor som barn, men om du växte upp i stan eller de södra delarna av landet kanske du aldrig fick lära dig. Som vuxen kan det kännas svårt att lära sig något nytt, men som tur är finns det många roliga sätt att lära dig att åka slalom på. När det är roligt går det lätt att lära! Här kommer några tips på hur du kan komma igång.

Åk till en skidresort

Alla skidresorter har instruktörer som lär ut slalom, så varför inte kombinera nytta med nöje och åka på semester samtidigt som du lär dig skidåkning? Vill du hålla dig i Sverige kan du till exempel besöka Åre, Funäsfjällen, Vemdalen eller Kittelfjäll. Vill du åka till lite mer dramatisk bergsmiljö får du inte missa all bra skidåkning i Norge. Det finns massvis med olika skidresorter att välja mellan som exempelvis Hafjell, Kvitfjell, Trysil eller Norefjell. Åk själv eller var med på en arrangerad skidsemester som låter dig upptäcka Norges bästa skidåkning.

Öva rätt teknik hemma

Rätt teknik är A och O när du ska lära dig åka slalom som vuxen. Carvingsvängen är viktigast och den måste sitta innan du ger dig på de svåra backarna. Ett tips är att öva carvingsvängen hemma i lugn och ro innan du ger dig ut i snön. Du kan till exempel hitta videoklipp som visar hur du gör rörelsen på rätt sätt. När du känner att den sitter är det en bra idé att ta på dig all utrustning och öva igen. Svängen kommer sedan sitta i kroppens rörelseminne, så när du ger dig ut i backarna utför du den nästan automatiskt. En fördel är att du får öva i hemmets lugna ro där ingen kan se dig.

Välj rätt utrustning

För att ha optimal kontroll måste du ha rätt utrustning. Skidorna måste vara lagom längd och pjäxorna måste vara i rätt storlek. Om pjäxorna är för stora glider foten omkring och kan stukas innan bindningen hinner utlösas när du faller. Att låta pjäxorna anpassas efter dina fötter är också viktigt innan du ger dig ut. Obekväma pjäxor kan förstöra skiddagen eftersom fötterna kan börja krampa och göra ont.

Att hyra sig fram

När det kommer till skidor är det viktigt att hitta skidor som passar ens sätt att åka. En del gillar långa skidor, medan andra vill ha kortare modeller. Har du inte hittat en optimal skida för dig kan du hyra skidor istället för att köpa. Det ger dig möjligheten att testa dig fram för att hitta rätt. Alla gillar olika när det kommer till skidor och en storlek passar inte alla.

Sammanfattningsvis om att lära sig åka slalom som vuxen

Många lärde sig åka skidor som barn, och det kan kännas nästan omöjligt att börja när man är vuxen, men det är det inte! Kom ihåg att livet börjat utanför din comfort zone.

Här är 4 tips till dig som vill lära dig åka slalom:

  1. Åk till en skidort, där kan du få hjälp av en instruktör
  2. Öva på carvingsvängen hemma, det är den viktigaste tekniken du behöver lära dig
  3. Underskatta inte skillnaden lite bra utrustning kan göra, framförallt skidor i rätt längd och pjäxor i rätt storlek
  4. Börja med att hyra utrustning så att du kan hitta en längd och typ av skida som passar dig

Lycka till!

Föregående artikelÄven Män Kan Drabbas Av Järnbrist
Nästa artikel10 Fantastiska Helkroppsövningar – Ödsla Inte Tid På Gymmet!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.