Skall man då undvika att träna dagen efter en skön festkväll?

Alldeles för ofta hör man folk raljera över att det är farligt att träna när man är bakfull. Men har de rätt? Stämmer det? Självklart inte, det är bara idioti allt ihopa.

Rent kemiskt är det inte farligt att träna när man är bakfull, det som däremot kan öka risken för skador är det sänkta omdömet och den höjda smärttröskeln, det är dock, som sagt, indirekta risker och inget som direkt kopplas till alkoholen.

Du blir dock lite mindre ”manlig”

Dagen efter träning blir du dock lite mindre ”manlig”. Två flaskor vin (vilket motsvarar 1.5 gram alkohol) sänker testoteron-nivåerna i kroppen med upp till 20-40% dagen efter. Festar du flera dagar i rad så kan nivåerna sänkas så mycket som 75%! Detta är inte bara tråkigt ur ett ”stenåldersman-perspektiv”, utan det påverkar även muskeltillväxten och återhämtningen i kroppen efter att du tränat. Så att träna dagen efter kan ge något försämrade resultat i längden. Viktigt att påpeka är dock att en kvälls festande inte ”kostar” en veckas träning. Utöver de extra kalorierna så har en kvälls alkoholintag ingen negativ effekt på din träning.

Sammanfattningsvis

Kortfattat så är det som sagt inte farligt att träna när man är bakfull, man kan däremot fatta sämre beslut och vara mindre uppmärksam på eventuell smärta när man är bakfull, men bakfyllan i sig är gör det inte farligt att träna.
Skall du undvika något när du är bakfull så är det sporter som är motoriskt krävande. Detta just därför att du även kan ha försämrad reaktionsförmåga.

Föregående artikel2000-talets coolaste musikvideo!!?
Nästa artikelBun meat Bun recension – Farsta utmanar citykrogarna
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.