Vad betyder likvida medel? Vi förklarar det enkelt

På Obsid är vår ambition att göra dig till en bättre man. Det handlar inte bara om att hjälpa dig välja kläder som passar din kroppsform eller färger som du passar i, det handlar också om relationer och självförverkligande. Att starta sitt eget företag och bli en ”self made man” är för många höjden av självförverkligande och det gör det ju till en fråga för oss.

Vi har skrivit en hel del om personlig effektivitet (något som är absolut kritiskt om man ska starta eget) och andra smarta tips för dig som funderar på att starta eget. Idag tänkte vi avmystifiera en väldigt grundläggande, men ändå förvirrande term kopplad till det här med att driva företag, nämligen likvida medel. Vad betyder det egentligen? Hur får man mer av det? Vad händer om man har dåligt med likvida medel, och vad kan man göra åt det?

Vad betyder likvida medel?

Likvida medel är ett fint ord för pengar som du har här och nu. Det är inte mer komplicerat än så. Om du kan ta pengarna och köpa en liter mjölk på mataffären med dem så klassas de som likvida medel.

Detta innebär att lager, inventarier (datorer, möbler etc.) aktier och liknande inte klassas som likvida medel, för du kan ju inte gå till Hemköp och köpa mjölk för dina aktier, eller byta en dator mot en liter mjölk.

Är man ett litet bolag eller framförallt ett nystartat bolag så kan det här med likviditet vara ett vanligt problem. Kunder som inte betalar i tid är den vanligaste orsaken, men det kan också bero på att man under en kort period har mer utgifter än intäkter.

Vad händer om man har dåligt med likvida medel?

Om du driver eget, eller funderar på att starta företag så är det så klart kritiskt att förstå vad likvida medel är. Men hur kritiska dessa likvida medel är beror helt på vad du sysslar med.

Driver du caffe eller restaurang så är det troligtvis extremt kritiskt, för utan pengar på banken så kan du inte köpa produkterna som du säljer till dina kunder, och dina produkter är färskvara, så se till att ha koll på dina likvida medel.

Säljer du mobilskal så är behovet av likvida medel lite mindre, eftersom dina skal inte blir utdaterade särskilt snabbt. De är relevanta för dina kunder i flera månader, ibland i flera år. Du är dock i behov av ett ständigt cashflow för att kunna betala avgifter för frakt, annars kan ju dina kunder inte få sina produkter.

Är du ensamföretagare och säljer sin kompetens, t.ex. som konsult, ja då är likvida medel inte särkilt viktigt. Så länge kan betala ut lön till dig själv så är det lugnt så att säga. Du har kanske inga lokalhyror, inga licenser och inga produkter som ska betalas, du har bara dig själv och ditt uppdrag att tänka på.

Vad kan man göra om man har dåligt med likvida medel?

Är du i behov av likvida medel så har du några olika alternativ. Ett alternativ är att sälja något som företaget äger, men det är både tidskrävande och långt ifrån säkert. Du behöver hitta en köpare och affären behöver gå igenom. Ett annat alternativ är att låna pengar, vilket kan vara en bra lösning beroende på din situation. Men nackdelen med att låna pengar är att du måste betala tillbaka, och du måste alltid betala tillbaka mer än vad du lånat, annars skulle ju inte utlånaren kunna tjäna några pengar. Ett tredje alternativ är att sälja dina fakturor. Mer om det nedanför.

Sälja fakturor – en lösning om man har dåligt med likvida medel

När man driver företag så har man ofta ett flertal affärer både pågående men också avslutade men ej betalda. När man skickar en faktura till en kund så har denne ofta en månad på sig att betala, och det är långt ifrån alla som betalar i tid. Om du är i behov av att dina kunder betalar i tid så kan detta bli ett problem. Men det är ett problem som går att lösa, för man kan nämligen sälja sina fakturor.

När du kontaktar ett företag som erbjuder sig att köpa din faktura så får du ofta pengar redan samma dag. Säljer du alltså fakturan när du sitter med morgonkaffet i handen så har du pengar på kontot efter lunch.

Anledningen till att företag vill köpa dina fakturor är för att de då kan lägga på en avgift på fakturan och på så sätt tjäna pengar. De har ett väloljat maskineri som kan driva in skulderna på ett extremt kostnadseffektivt sätt. Man kan egentligen säga att det är en win-win-situation. Du får pengar på banken samma dag och företaget i fråga får ett uppdrag.

vad är likvida medel
En boll med pengar, klassiska likvida medel.

Avslutningsvis om likvida medel

Det här är långt ifrån allt som finns att säga om likvida medel, men det är förhoppningsvis tillräckligt för att du ska ha lärt dig något nytt och blivit lite smartare.

Om du är i behov av likvida medel snabbt så är det absolut smidigaste att sälja dina fakturor. Så längde du har business som rullar på så bör du alltid kunna få tag på likvida medel genom att sälja dina fakturor. Kom ihåg det.

Föregående artikel5 Snygga Handskar Som Håller Både Stilen Och Värmen 2021
Nästa artikelFörenkla Livet Med En Snygg Smartwatch – Finns Fler Än Du Tror
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.