Här är 6 tips som kan göra dig bättre på något alla avskyr, kontorspolitik!

Att prata om kontorspolitik är nästan lite tabubelagt i Sverige. Folk tycker det är smutsigt och orättvist. Anledningen till det är ganska enkel. De flesta är inte intresserade, vilket gör att de flesta inte känner att de får ut något positivt av kontorspolitiken. Den andra delen, de som är aktiva i den och får fördelar av den, de låtsas som ingenting, eftersom de vet hur de skall vinna spelet.

Oavsett vilken skara du tillhör så bör du tillhöra den sistnämnda. Finns det fördelar att få så är det ju bara dumt att inte anstränga sig lite för att få dem. Här är 6 tips som kan hjälpa dig bli bra på kontorspolitik, och som kan hjälpa dig få som du vill.

Men först! Vad är kontorspolitik egentligen?

Kontorspolitik är att med hjälp av sociala färdigheter och kontakter försöka påverka för att få sin vilja igenom. Det innebär att alla beslut som fattas på ett företag påverkas av kontorspolitiken.

Kontorspolitik är sällan sett som något positivt, eftersom det handlar om ett spel där folk försöker få sin vilja igenom för att uppnå sina mål. Ibland (men verkligen inte alltid) så är detta på bekostnad av företagets arbetsmiljö/resultat.

Det knepiga med detta är dock att oavsett om du planerar att vara delaktig eller inte så kommer det att ske, och du kommer bli påverkad. Så det bästa du kan göra är att följa de här 6 råden.

1: Intala inte dig själv att du inte är delaktig i kontorspolitiken på jobbet

Det enda som kommer hända om du gör det är att du kommer få problem. Du är delaktig i det som händer runt omkring dig, oavsett om du vill eller inte. Det bästa du kan göra är att vara uppmärksam och åtminstone försöka vara neutral.

2: Du måste vilja ge dig in i kontorspolitiken för att kunna vinna!

Det är lite som med pengar, man måste älska pengar för att bli ofantligt rik. Om du inte känner för att göra det helhjärtat så kommer du inte vinna.

3: Var tyst!

Om du är ny på jobbet, eller i någon annan konstellation egentligen, så skall du lyssna 70% av tiden. Att komma in och ”köra järnet” med kommentarer och ovälkommen feedback är sällan någon hit. Även om vi lever på 2000-talet så känner de flesta fortfarande att nykomlingarna skall vara lite ödmjuka.
Att lyssna är inte bara effektivt för att lugnt ta sig in i gruppen. Det är även så man får reda på de olika grupperingar och idéer som finns. Så lyssna mer!

4: Ha ett mål

Att bara glida runt och vara lite skön är sällan en vinnande strategi i något sammanhang. Det kan låta lite för simpelt att ha detta som en punkt, men om du visste hur få det är som faktiskt har ett mål med sin tid på jobbet så skulle du bli överraskad.
Har du inte ett mål så vet du aldrig åt vilket håll du skall jobba. Ett mål är det enklaste hjälpmedlet för att fatta bra beslut.

Om du är osäker på målsättning så rekommenderar jag att läsa vår guide om att sätta bra mål

5: Förstå, försök inte bli förstådd

En viktig del för att bli bra på kontorspolitik är att alltid försöka förstå andra först, innan du jobbar för att försöka bli förstådd. Om en person känner att du lyssnat på honom/henne och faktiskt förstår dennes tankar och idéer, då är personen i fråga långt mycket mer benägen att lyssna på dig, och förhoppningsvis förstå dig.

6: Välj inte sidor, eller VÄLJ sidor!

Beroende på hur du vill hantera kontorspolitik så är det här det viktigaste av alla tips. Vad är viktigast för dig?:

Jag vill bara inte råka illa ut

Om du har detta som ett mål och ett motiv, då skall du definitivt inte välja sidor. Försök hålla dig neutral och på god fot med alla. Det är självklart ingen lätt sak att lyckas med, men så fort du väljer sidor så är du djupt inne i kontorspolitiken.

Jag vill vinna!

Är du med i spelet för att vinna, då är det kritiskt att välja sida. Precis som i alla sammanhang så vill folk veta vart de har sina med- och motspelare. Väljer man inte sida så uppfattas man som opålitlig.

Att välja sida är också det mest effektiva sättet att komma närmare folk på jobbet.

Avslutningsvis

Tråkigt nog så kan man inte bara säga ”jag struntar i kontorspolitik, jag är inte delaktig i den”. Alla påverkas och det bästa du kan göra är att lära dig den.

Om du följer de här råden så garanterar jag att du antingen kommer ha betydligt större chans att få som du vill, eller helt enkelt att du slipper så mycket drama som möjligt.

Föregående artikel5 Män Som Omdefinierar Modern Stil
Nästa artikelDesigna Mobilskal Med Egen Bild – Ge Din Mobil En Personlig Outfit
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.