Att jobba hemifrån seriöst kan vara svårt…

Att jobba hemifrån kan låta lyxigt, men faktum är att många tycker det är svårt att få något gjort, och svårt att pusha sig själv till att prestera när man är helt ensam. Just därför har vi tagit fram den här listan med 6 saker du bör göra när du jobbar hemma, för att göra det enklare att prestera och för att få mer gjort.

I den här guiden tittar vi på vad det huvudsakliga problemet är och 6 enkla steg till att motverka det och jobba produktivt hemifrån!

Varför är det svårt att få något gjort när man jobbar hemma?

Det är inte nödvändigtvis en ovilja att arbeta som är problemet. Oftast handlar det faktiskt om enkelheten att råka glida ifrån arbetet och in på något annat. Många säger att en av fördelarna med att jobba hemifrån är att man slipper en massa distraktioner i form av kollegor och möten. Men jag skulle argumentera att det finns långt fler distraktioner i hemmet. Hemma har du din soffa, din TV, Netflix, något gått i köksskåpet och kanske även barn och familj att umgås med. Det är lätt att hamna i en ond cirkel av: ”Jag behöver ju inte jobba exakt 08:00 till 17:00, det viktiga är att jobbet blir gjort, så jag tar det sen ikväll”. Problemet är bara att det där ”sen” aldrig blir av och vips kan det ha gott en arbetsdag och det du åstadkommit på 8 timmar motsvarar morgonkaffet och ett kort möte på kontoret.

jobba hemifrån seriöst

En annan stor nackdel med att jobba hemma är bristen på kollegor. Det är många som får energi av sina kollegor och alla sociala interaktioner på kontoret. Detta kan det vara svårt att råda bot på hemma. Skype-chattar, Slack-kanaler och and kommunikationsvägar kan hjälpa till med en del, men de kan aldrig ersätta alla härliga sociala relationer på en arbetsplats.

Kortfattat så upplever de flesta att alla distraktioner hemma och bristen på kollegor gör det svårt att fokusera och prestera.

6 Saker som gör dig till en kung på att jobba hemma effektivt

Här är 6 enkla och tydliga saker du bör göra om du vill maximera produktiviteten för att kunna jobba hemifrån seriöst och effektivt, så att du verkligen får något gjort.

1: Gå upp som samma tid som vanligt

Det är förståeligt om du vill passa på att få sova lite extra nu när du äntligen ”får vara hemma” en dag. Problemet är bara att människan är ett vanedjur och om du ruckar på dina rutiner så ruckar du även på dina invanda impulser. Tar du sovmorgon så kommer du starta en kedjereaktion av dåligt fokus, slapp inställning och distraktioner.
Du kommer helt enkelt aldrig att komma in i samma arbets-flow som en vanligt dag om du inte börjar dagen som en vanlig dag.

Det är dock inte bara rutinen i sig som är viktig, går du upp vid 10:00 istället för 07:00 och har som ambition att få lika mycket gjort som en vanlig dag på kontoret, ja då kan du behöva sitta till kl 20:00, och det kan jag inte tänka mig att du är sugen på? Vem ska fixa middagen? När ska du då gå till gymmet? Vem hämtar barn på dagis? O.s.v.

jobba hemma produktivt och effektivt

2: Borsta tänderna

Att tipsa en vuxen människa att borsta tänderna känns lite sjukt, men det är fascinerande vilken skillnad detta gör. Precis som din klädsel och tiden du går upp så är tandborstning en oerhört kraftfull rutin. Den här rutinen är så kraftfull att så fort tandborsten åker fram så skickas signaler ut i hela kroppen. Beroende på om det är morgon eller kväll så associeras dessa signaler antingen med att gå och lägga sig, eller att komma igång med dagen.

Man kan säga att tandborstningen är som att kickstarta dagen. När tandkrämen åker på så drar dagen igång, det blir en bra trigger som hjälper dig jobba hemifrån seriöst.

3: Dela upp dagen i pass

Alla som läst några rader om personlig utveckling och hur man blir mer effektiv vet att framgång i livet handlar om att sätta upp mål. Detta gäller både kortsiktigt i form av mål för dagen och långsiktigt i form av mål för de närmaste åren.

Eftersom det här med mål är en så kraftfull mekanism gör du bäst i att dela upp din arbetsdag i pass eller block om ca 45-60 minuter. Detta kommer hjälpa dig med motivationen, eftersom du tydligt kan se vad du ska åstadkomma och när du är klar.

När man checkar av en sak på sin lista så skickar hjärnan ut dopaminer (lyckohormoner) som skapar en känsla av välbehag och tillfredställelse i kroppen. Just därför vill du dela upp dagen i pass, så att du kan bocka av dina delmål och få en liten rush av dopaminer.

Den här tekniken kommer hjälpa dig att hålla fokus när Netflix lockar eller när du för tredje gången funderar på om du inte ska gå och kolla lite i köksskåpen.

jobba hemma seriöst

4: Klä på dig vanliga kläder

Det är förståeligt om din första instinkt är att sitta hela dagen i pyjamas, du är ju ändå bara hemma så vad spelar det för roll? Men det spelar roll, större roll än du tror. Ditt val av kläder sänder massvis med signaler till ditt undermedvetna. Sitter du i pyjamas så kommer du ofrivilligt att anamma en slappare stil och en slappare inställning till det mesta. Därför gör du bäst i att hålla på rutinerna och klä på dig samma typ av kläder som du skulle haft på jobbet, även om du är hemma. Detta kommer hjälpa dig hålla fokus under dagen och det kommer hjälpa dig med både pondus och målmedvetenhet i dina digitala möten.

5: Dra nytta av ensamheten och fokusera

Den största fördelen med att jobba hemifrån är att risken för att bli avbruten är minimal (om inte barnen också är hemma förstås), vilket gör att du kan jobba på mer effektivt. Använd detta till din fördel och i kombination med tips 3 ”Dela upp dagen i pass”.
När ett pass börjar så gör du allt du kan för att fokusera; stäng ned alla andra fönster på datorn, på med hörlurar, sätt igång den typen av musik som hjälper dig fokusera och kötta igenom uppgiften. När uppgiften är klar så gör du något helt annat i 10-15 minuter för att bryta av och släppa din mentala koppling till det du precis gjorde. Detta hjälper dig komma in i, och fokusera på, din nästa uppgifter och det nästa passet.

jobba från sovrummet

6: Ta dig ut på lunchen

Bara för att du är hemma och har tillgång till ditt kök så betyder det inte att det behöver vara som en dag i häktet. När du delar upp din dag i pass så planerar du även in din lunch, och när det är dags för lunch så gör du bäst i att ta dig ut ur hemmet. Frisk luft, nya intryck och en kort promenad är oerhört viktigt för att hålla igång kreativiteten och energin. Detta tips är extra viktigt om du vet att du kommer jobba från hemmet flera dagar i rad.

Hur känner du?

Har du svårt att fokusera och känna dig produktiv när du jobbar hemifrån?

View Results

Loading ... Loading ...

Böcker om att jobba effektivt

Vill du bli mer effektiv så finns det en mängd bra böcker att läsa. Dessa kan hjälpa dig att jobba hemifrån seriöst och i största allmänhet få mer gjort i livet. Här är våra 3 favoriter på ämnet personlig utveckling och effektivitet.

Klicka på bokens namn för att köpa den på Bokus. Om du föredrar ljudböcker så kan du så klart lyssna på böckerna på Nextory eller Bookbeat istället.

  1. Getting Things Done
  2. Eat That Frog
  3. The 7 Habits of Highly Effective People

Sammanfattningsvis om att jobba hemifrån seriöst

Att jobba remote kan låta lyxigt och attraktivt, men faktum är att de flesta jag pratat med tycker att det är ganska jobbigt, just eftersom man har svårt att fokusera och prestera, och för att man saknar allt det sociala.

Följ de här 6 stegen så maximerar du dina chanser att jobba effektivt hemifrån:

  1. Gå upp samma tid som vanligt. Börja inte dagen med att ändra på dina rutiner.
  2. Borsta tänderna. Ja det låter helt sjukt, men detta är extremt viktigt för att din hjärna ska gå in i ”work mode”.
  3. Dela upp dagen i pass så att du får en överblick över vad du ska åstadkomma och vet när du är klar.
  4. Klä på dig vanliga kläder, detta skickar signaler till hjärnan och ditt undermedvetna och hjälper dig hålla fokus under dagen.
  5. Dra nytta av ensamheten och fokusera intensivt i korta perioder.
  6. Ta dig ut på lunchen så att du får nya intryck, frisk luft och en liten promenad.

Följer du dessa 6 råd så kommer det bli mycket enklare att fokusera och jobba effektivt när du jobbar hemifrån.

Föregående artikelBodelning – 3 Enkla Men Värdefulla Tips Och Råd
Nästa artikel4 Vettiga Saker Att Underhålla Sig Med – Saker Du Kan Göra NU!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.