Produktivitet är mer komplicerat än man kan tro

Att vara produktiv är något många tror är kopplat till hur många Todo-listor och Todo-appar man har. Produktivitets-appar och liknande kan göra skillnad, men bara som hjälpmedel, de kan aldrig få dig att faktiskt komma igång, vilket är grunden till produktivitet. Du kan planera i åratal men om du inte kommer igång så gör du ju faktiskt ingenting av värde.

Här nedan är ännu en fantastisk video från AsapScience på ämnet produktivitet och vetenskapen bakom. Jag har även skrivit ned de 2 tips som jag själv märkt är mest effektiva.

Tips 1: Zeigarnik-effketen

Än en gång, om du inte kommer igång så är du inte produktiv. Zeigarnik-effekten är en effekt av din undermedvetna som vet om att du har ouppklarade uppgifter som du tagit på dig. Ditt undermedvetna fungerar alltså som en påminnelseklocka du inte kan bli av med. Men för att du skall bli påmind på det viset så måste du komma igång!

Tips 2: Rutiner

Rutiner och åter rutiner, ett ständigt återkommande tips på ämnet – ”Hur får jag mer gjort”. Precis som med Zeigarnik-effekten så handlar det om att undermedvetet känna att man borde ta tag i det man vet att man borde göra. Har du som rutin att alltid arbeta hårt 2h direkt när du startar på morgonen och 2h direkt efter lunch så kommer du känna ett visst obehag om du bryter det mönstret. Obehaget blir din påminnelse om att du egentligen borde göra något annat än att sitta på Facebook eller Pinterest.

Man brukar säga att det tar 20 dagar att vänja sig vid något och på så sätt skapa en ny rutin, så se till att stå ut i början, för bryter du mönstret så kommer det aldrig bli en rutin.

Föregående artikelUnderskatta inte en grå t-shirt – Stiltips
Nästa artikelTic Tactics – Luffarschack 2.0
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.