Så här blir du den ultimata lyssnaren

Om du har eller haft en flickvän, en KK eller är gift har du troligtvis också hört frasen – ”Han lyssnar inte på mig!!!!!!!!!!!!!!!!”. Din käresta har säkert talat om för dig att du inte lyssnar på henne. Till vilket du, korkat nog, har svarat att du visst gör det.
-”Han lyssnar inte på mig” säger hon
-”Det är inte sant.” säger du

Vad hon egentligen säger är ”det känns inte som att du förstår mig eller att du inte orkar bry dig” och du svarar enkelt ”du har helt rätt, jag skiter i dig.

Nu råkar det vara så att jag har råd att ge i frågan. Det är sällan professionella råd men det har aldrig stoppat mig från att ge dem ändå. Ett simpelt råd som gör att du kommer slippa höra henne säga ”han lyssnar inte på mig!!!” till sina kompisar. Ett råd som helt kommer plocka bort ”han lyssnar inte på mig” som anledning för att hon skulle kunna dumpa dig. Hur du presterar i sängen, din personliga hygien, storleken på din plånbok eller ditt dataspelsberoende kan alltså fortfarande hugga dig i ryggen.

Men när det kommer till det där problemet vi alla någon gång ställs inför, där vi till sist får höra ”han lyssnar inte på mig” då kommer du, likt en maskin, äga situationen.

En två-stegs-metod

När en person står inför ett problem lyder stereotypen att män helst vill se problemet löst medan kvinnor vill bli lyssnade till och bli förstådda. Det vill säga att män är problemlösare och kvinnor är känslomässiga. Sällan är detta sant för varken män eller kvinnor. Sanningen är att båda kön vill känna sig uppmärksammade och förstådda samtidigt som de får praktiska råd i hur de ska ta sig igenom ett jobbigt problem.
Så vad är ditt jobb?
Uppmärksamma (lyssna) först, sen löser du problemet. Alltså; Lyssna & Lösa, i den ordningen.

Ignorera din instinkt

Det är faktiskt väldigt enkelt. Säg att din flickvän kliver innanför dörren, upprörd över att hennes chef behandlar henne illa och får henne att må skit. Det är inte ovanligt att chefen skäller och delegerar uppgifter som ligger utanför arbetsområdet. Dessutom när din flickvän lämnar in projekt och uppgifter får hon alltid endast klagomål tillbaka och får aldrig höra om vad som är bra.

Vad är din första tanke? Säg upp dig. Bit ihop och gör det bara. Klaga hos personalavdelningen. Ett fett misstag vill jag lova.

Han lyssnar inte på mig
Ignorera din instinkt och släng inte ur dig dina till synes briljanta förslag på hur man kan lösa situationen. Det kommer inte funka

Dina initiala tankar kommer bara stöka till det och har hon inte redan börjat gråta kommer hon garanterat bli ledsen när hon inte ens får medhåll hemifrån. Nu finns det säkerligen situationer där både män och kvinnor överreagerar och lösningen kanske är att bita ihop. Men du tacklar inte situationen genom att ge det som råd. För du vill ju inte höra de där fem orden, ”han lyssnar inte på mig”, vilket känns som att öppna Pandoras Box.

Del ett: Lyssna

-Flickvän: Jag hatar mitt jobb. Min chef bara skriker på mig och hon får mig att må dåligt.
-Du: Det är riktigt dålig stil av din chef. Berätta hur du känner och i vilka situationer som du mår dålig så kanske vi kan komma på en bra lösning tillsammans.

-Flickvän: Jag lämnar alltid in uppgifter i tid och försöker få det att se professionellt ut. Jag har aldrig varit otrevligt tillbaka mot henne. Oavsett om jag gör allt hon ber om så känns det aldrig som att det är tillräckligt, hon hittar alltid något som är fel.
-Du: Du förtjänar verkligen inte det där. Du arbetar alltid hårt och gör ditt bästa och du förtjänar hennes respekt.
-Flickvän: Tycker du det?
-Du: Absolut! Vill du höra vad jag hade gjort, eller känner du att du vill berätta mer?
-Flickvän: Nej, berätta gärna.

Del två: Lösa

-Du: Jag tror du behöver sätta ner foten och berätta för henne vad du vill och inte vill. Du har rätt att kräva respekt och din chef kan inte bara ta din välvilja för givet. Du är grym på det du gör och hon måste också kunna belöna dig för det. Visst, det kan gå åt andra hållet och hon kanske ger dig sparken men om din arbetssituation fortsätter såhär kommer du säkert säga upp dig inom en snar framtid ändå. Dessutom om du står på dig emot henne kommer ditt självförtroende få en rejäl boost.
-Flickvän: Tack ska du ha, verkligen vad jag behövde höra. Jag uppskattar att du lyssnar på mig.

Det som händer i en potentiell ”han lyssnar inte på mig”-situation är att du troligtvis kommer hamna i en försvarsposition. Försök istället att alltid fokusera på henne. Undvik ord som ”jag” eller ”mig”. Fokusera på att lösa hennes problem utifrån hennes förutsättningar och dra inga långsökta paralleller till dina egna erfarenheter. Det finns bättre tidpunkter att pumpa ditt ego.

Han lyssnar inte på mig
Ibland kan det kännas tröstlöst att kommunicera i ett förhållande. Men lugn, testa råden i den här guiden så skall du se att det blir lättare

Det Handlar Inte Om Vad Du Hör, Utan Hur Du Hör

Metoden Lyssna & Lösa fungerar nästan alltid felfritt, det vill säga att du fokuserar på henne och på riktigt engagerar dig i hennes situation för att sedan ge ett praktiskt råd. Men du bör också känna till att det handlar om hur du lyssnar. Lägg ner telefonen, lämna datorn en stund eller stäng av Tv:n. Titta på henne när hon pratar och var tyst. Lyssna.

Kom ihåg att du inte alltid har råd att ge och du kan inte lösa alla situationer. Men du kan också vända på frågan och säga ”Hur skulle du vilja lösa [problem här]?”. Lös det ihop.
Att göra saker ihop är inte bara effektivt, det är även bra för lagkänslan i förhållandet.

Föregående artikel3 Svalkande och ytterst sagolika isglassdrinkar
Nästa artikelVad Är Det Meatloaf Inte Vill Göra? – St1 har svaret *Sponsrad video*
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."