Några korta råd till dig som funderar på att köpa elscooter…

Elscootrar, elektriska sparkcyklar eller vad man nu än vill kalla dem är verkligen en fluga som heter duga. De är det till synes perfekta transportmedlet för millenials. Det går rätt snabbt, man behöver inte trampa, oroa sig för motvind eller komma i tid till bussen. I de lite större städerna är det nuförtiden vanligt med scootrar som man kan hyra via en app, men många har märkt att det faktiskt kan bli riktigt dyrt i längden om man använder dem regelbundet.

Om du är en av dem som använder dessa scootrar regelbundet, eller önskar att du kunde men de finns inte i din stad så kanske du vill köpa en alldeles egen! Det är en bra investering som kostar ungefär som en vanlig cykel. Det är viktigt att du tar reda på lite mer om elscootrar innan du köper en eftersom det gäller olika regler för olika typer av elektriska scootrar.

Klassas som cykel eller moped

För att du ska få köra din elscooter ute bland folk så måste du följa trafikreglerna och hastighetsbegränsningen. Elscootrar klassas antingen som cykel eller moped.

De som klassas som cykel får ha en motoreffekt på max 250 watt och köra i max 20 km/h. De måste också ha ringklocka och samma reflexer och lyktor vid mörkerkörning som vanliga cyklar. Om den som kör är under 15 år är det lag på hjälm.

Om scootern är mopedklassad så får motoreffekten vara på max 1000 watt och den för köras i max 25 km/h. Scootern måste också vara besiktad och ha en skylt samt ett intyg som bevisar detta. Man måste även ha trafikförsäkring, körkort, ha hjälm och vara minst 15 år gammal.

Ska du köpa elscooter så är det viktigt att du har koll på alla de här sakerna, så du slipper böter, eller råkar skada någon.

Du får inte köra var som helst

Även om folk kör sina hyrda elscootrar lite överallt genom appar som Lime och hur som helst så ska man egentligen följa cykeltrafikregler. Det betyder att man inte får köra på trottoaren (förutom i gångfart, vilket är svårt att hålla på en scooter då det känns väldigt långsamt), måste stanna vid stoppljus och övergångsställen och följa skyltar och hastighetsbegränsningar.

När du parkerar din scooter så måste du också vara försiktig så att den inte eventuellt blockerar vägen för synskadade. Därför är det oftast inte lämpligt att ställa den vid en lyktstolpe på trottoaren och liknande.

Ta det försiktigt

Även om det kan verka helt ofarligt att köra elscooter så får folk åka till akuten varje vecka för att de har trillat av, kört in i något eller kört på någon. Därför är det viktigt att ta det försiktigt och ha hjälm på sig. Visst, hjälm kanske inte alltid är den snyggaste accessoaren eller det smidigaste alternativet, men det är bra mycket bättre än att slå i huvudet i trottoarkanten.

Det är också viktigt att du har olycksfallsförsäkring och hemförsäkring med omfattande grundskydd ifall det skulle hända något. Hemförsäkringen täcker upp ifall din scooter blir stulen eller förstörd på något sätt. Det kan också vara bra att teckna extra drulleförsäkring så att eventuella misstag du gör kan kompenseras.

Föregående artikelDefinitionen Av Lyx: Sökandet Efter En Betydelse
Nästa artikelMå Bättre Med Hjälp Av Dessa 4 Aktiviteter
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!