En värdig och mer välpolerad uppföljare till ett av generationens bättre spel!

Här är vår sinnessjukt efterlängtade Destiny 2 recension. Efter att ha spelat över 100 timmar känner jag mig till slut redo att ge ett betyg!

Ja, som rubriken lyder så är Destiny 2 ett fantastiskt MMORPFPS, men vad är egentligen ett MMORPFPS? Vi kanske ska börja med att förklara det innan vi hoppar in i själva recensionen av spelet.

destiny 2 recension multiplayer
Destiny 2 är en first person shooter där du tillsammans med hundratusentals andra spelare hela tiden jagar ny och bättre utrustning. Det är helt enkelt ett klassiskt MMORPFPS!

Definitionen av ett MMORPFPS

Destiny-serien är byggd för att spelas tillsammans med hundratusentals andra spelare, det är per definition ett MMO (Massive multiplayer online game). Men att bara säga att det är ett MMO är så klart inte tillräckligt specifikt för att man ska kunna bilda sig en uppfattning om hur spelet är. Frågar du någon på gatan vad man gör i Destiny så säger de säkerligen att man springer runt och skjuter utomjordingar och samlar ny cool utrustning så som vapen och rustningar. Men Destiny är inte ett klassiskt FPS (First person shooter) och det är heller inte ett klassisk RPG (Role playing game) trots att man går upp i level, samlar rustningar och vapen och långsamt bygger upp sin karaktär i klassisk RPG-anda, och trots att man faktiskt ser spelet i förstapersons-vy och skjuter utomjordingar.
Nej, Destiny är per definition ett MMORPFPS, alltså en Massive multiplayer online roleplaying first person shooter, knepigt, ja vet, men det är ju sant.

Vi recenserar efter följande 3 kriterier

Så, nu när vi vet vilken typ av spel Destiny 2 är, så kan vi gå in på de 3 komponenter som är avgörande för hur bra ett spel är: Spelglädje, Känsla och Värde. Dessa 3 områden bedömer vi på en skala från 1-10, där 10 är högsta poäng.

destiny 2 orbit
Destiny 2 ser fantastiskt skarpt och livfullt ut, miljöerna skapar en riktigt mäktig känsla!

Spelglädje – 10/10

En oerhört viktig komponent som många recensenter tyvärr glömmer bort är spelglädjen. Jag menar, vad är ett spel utan den där härliga känslan av att det faktiskt är kul att sitta och trycka på knapparna på kontrollen eller tangentbordet?

Destiny hade en enastående hög spelglädje och Destiny 2 är inte sämre på något sätt. Jag tror att det bästa sättet att förklara den härliga känslan av att spela Destiny 2 är att prata om granaterna.
Trots att jag kastat tusentals granater i både Destiny 1 och Destiny 2 så är det fortfarande lika kul och tillfredställande som första gången min granat hade laddat klart och jag kunde slänga in den i en grupp fiender för den där tillfredställande känslan av total förstörelse och omedelbar effekt. Om inte det är definitionen av bra spelglädje så vet jag inte vad som är det!

destiny 2 recension
Det spelar ingen roll hur många gånger man kastat en granat eller landat ett headshoot, det är precis lika tillfredställande varje gång!

Men självklart är det inte bara granaterna som fyller en med glädje. Varje gång man besegrar en motståndare i PVP-läget så känns det fantastiskt härligt i hela kroppen, även om det är din 4963:e kill. Detsamma gäller när man får till en klockren träff med ett hagelgevär eller när ens super laddat klart och man får chansen att slänga brinnande hammare eller skjuta blixtar från händerna. Det är helt enkelt lika kul varje gång, oavsett hur många gånge du gjort det förr.

Känsla 9/10

Allt från frame rates till styrning är oerhört välpolerat i Destiny 2. Kontrollen har alltid varit en av Bungies starka sidor och ingenting i Destiny 2 känns obekvämt, svårstyrt eller på något sätt klumpigt. Det är så nära perfektion man kan komma helt enkelt.

Miljöerna i spelet är varierande, oerhört vackra och som alltid i Bungies spel, storslagna! Vid flera tillfällen då jag sprang omkring i världen var jag tvungen att bara stanna och titta upp på himlen på en gigantisk planet som dominerar utsikten så, det är nästan så att man får lite svindel i vissa lägen.

När det gäller fienderna i spelet så finns det dock en del att önska. I det stora hela så finns det bara en handfull olika motståndare och du kommer att behöva ha ihjäl en hel del av dem. Något jag skulle vilja att de adderade i framtida expansioner är icke-humanoida motståndare. I dagsläget så är 99% av allt du möter antingen monster eller robotar som går på två ben och skjuter med någon form av vapen, de är mer eller mindre samma motståndare med olika skinn. För att göra spelet mer intressant så skulle de kunna lägga till motståndare av något helt annat slag, typ rymddrakar eller vad som helst, något annorlunda helt enkelt.

destiny 2 recension story
Även om storyn är klichéartad så funkar den

Storyn är också en klar förbättring från Destiny 1, även om den oerhört klichéartad. Den funkar dock bra ihop med de storslagna miljöerna och det ”rättframma” spelsättet vilket gör att slutresultatet blir en strömlinjeformad och skönt kul upplevelse.

Kort och gått så finns det ingen feedback att ge kontrollen, den är helt enkelt klockren. Miljöerna är storslagna och varierade och det enda negativa man kan säga om känslan i spelet är att motståndarna är lite väl enformiga och storyn klichéartad.

Värde 7/10

Som alla MMORPGn så är hela idén att man ska spendera en stor mängd tid i spelet. Detta balanseras genom att sätta begränsningar på olika typer av aktiviteter. Detta hanteras i Destiny 2 genom att alla aktiviteter nollställs varje vecka.
När en ny vecka börjat så får alla spelare en handfull uppgifter inom olika kategorier. Dessa veckovisa huvuduppdrag är de enda som kan belöna dig med bättre utrustning. Det innebär med andra ord att när man klarat sina veckovisa uppdrag så sitter man helt enkelt fast tills nästa veckas nollställning då nya uppdrag aktiveras.

destiny 2 recension spelglädje
Det enda stora problemet med Destiny 2 är bristen på saker att göra när man väl maxat sin karaktär, vilket går förvånansvärt fort för att vara ett MMO

Det här är ett intressant sätt att göra det på. Rent historiskt så har MMORPGn innehållit tillräckligt att göra mellan varje veckovisa nollställning för att endast de absolut mest nördiga ska hinna med allt, vi snackar alltså de som lägger 30-50 timmar per vecka.
Destiny 2 vill ändra på detta, och de gör de på ett högst aggressivt sätt. För det tar nämligen bara några få timmar att klara ALLT som går att göra i Destiny 2 mellan de veckovisa nollställningarna. Ja, du hörde rätt, spelar du ca 6-9h per vecka, och är någorlunda skicklig, så kommer du vara klar med 100% av allt man kan göra.
Bungie har designat Desinty 2 så att de som kan lägga 30-50h per vecka in ska ha någon form av fördel mot de som bara kan spela <10h per vecka. Vad tycker jag om det? Jag tycker det är ett fantastiskt beslut! När man sätter sig för att spela så vill man ju ha ett nytt heltidsjobb, man vill ju kunna avancera utan att behöva säga upp bekantskapen med alla sina vänner.

Vad är då nackdelen med det här då? Jo det är att du behöver göra samma saker varje vecka för att kunna avancera och göra din karaktär starkare. Ett rimligare designbeslut hade varit att ha ett stort antal helt olika typer av aktiviteter och att varje vecka rotera vilka det var som kunde belöna en med ny och starkare utrustning.

Eftersom det går så pass snabbt att plöja igenom allt av värde varje vecka, och eftersom det är samma grejer man gör varje vecka så tappar Destiny 2 lite när det gäller värdet. Inom kort kommer du nämligen känna att du bara nöter på med samma saker om och om igen.

destiny 2 recension grafik
UI:n är tydlig, enkelt och snyggt avskalad, något som förstärker både känslan och spelglädjen!

Men detta är dock något vi sett förut, nämligen i Destiny 1. Vilket gör det hela både dubbelt så frustrerande och samtidigt så gör det oss lugna, för vi vi vet att vi inte behöver oroa oss.
Läget var som sagt precis likadant i Desinty 1, men detta åtgärdades vartefter de släppte expansioner och uppdateringar. I slutet av spelet så fanns det en hel del roliga grejer att lägga sin tid på. Så kortfattat så är jag inte orolig över enformigheten i Destiny 2, eftersom jag vet att det kommer lösa sig i framtida uppdateringar och expansioner. Men det blir så klart ett lägre betyg här och nu.

Sammanfattningsvis

Destiny 2 är ett fantastiskt kul spel, allt från striderna och hanteringen av sin utrustning till att färdas genom den stora världen och interaktionen med andra spelare känns kul, smidigt och optimerat.

Det största utvecklingsområdet för Destiny 2 är dock det långsiktiga värdet. Det går snabbt (i MMO-mått mätt) att maxa sin karaktär och när det är gjort så finns det ingenting värdefullt att göra över huvud taget, spelet dör liksom.
Men detta är inget som jag som Destiny-veteran är orolig över, för jag vet hur bra de är på att utveckla spelet baserat på spelarnas feedback, så efter några uppdateringar och en och annan expansion så kommer Destiny 2 att leva upp till sin fulla potential!

Köpa eller skippa?

Herregud köpa så klart! Vad sitter du här och inte äger Destiny 2 om?

ÖVERSIKT
Spelglädje
10
Känsla
9
Värde
7
Föregående artikel5 Orsaker Till Varför Vi Spelar På Lotto
Nästa artikel7 Klassiska Herrparfymer – Ikoner Som Stått Emot Tidens Tand
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.
destiny-2-recensionEtt fantastiskt kul och välpolerat MMORPFPS (ja, vi kommer kalla det för vad det är) vars enda svaga punkt är bristen på saker att göra när man maxat sin karaktär. Men det är något vi är helt säkra på kommer åtgärdas i kommande uppdateringar och expansioner!