Inom några dagar så kommer snön, och då gäller det att vara förberedd för att slippa frysa. Men vilken sorts jacka bör du köpa? Det får du svar på här

Vintern är inte speciellt rolig, om det inte var för att det drällde med högtider och olika evenemang så skulle vi nog ha massutvandring varje år i November.
Men något som ändå kan anses som ganska kul är att vi får chansen att köpa en riktigt snygg vinterjacka.

Här är de 3 mest klassiska modellerna och kortfattat vad som skiljer de olika typerna åt, allt för att du skall kunna välja vilken typ av vinterjacka du bör köpa.

Parkas

Kanske den mest klassiska av alla vinterjackor. Parkasen är lågmäld, ganska intetsägande och värmer bra. Det är en praktisk jacka som inte sticker ut. Fördelen med en Parkas är att den värmer bättre än en Ullrock, men är mer dressad än en Dunjacka, det är en jacka mittemellan helt enkelt.

Här är 2 snygga Parkas.

Parkas från H&M

parkas-herr
Enkel, stilren Parkas från H&M.

Enkel Parkas från H&M. Klassisk i stilen, inget utöver det vanliga helt enkelt. Jackan lär fungera utmärkt så länge det inte blir kallare än -15 grader. Kombinera den med bra handskar, mössa och halsduk för att hålla dig varm i vinter.

Parkas från GANT Rugger

gant-rugger-parkas
Härligt blå Parkas från GANT Rugger, varför inte sticka ut i vintermörkret med lite färg?

Blå Parkas från GANT Rugger, riktigt härligt att se en jacka i någon annan färg än grå, svart eller mörkbrunt. En snygg parkas som dock inte är lika dressad som en klassisk svart parkas från t.ex. Fjällräven men som väger upp det med sin sköna blåa färg.

Dunjackan

Dunjackan är funktionell, bekväm och värmer bäst av de tre olika typerna av vinterjackor. Däremot så är dunjackan oftast ansedd som den minst dressade av de tre typerna. Men är du ute efter en jacka som håller dig varm och rörligt så är det definitivt en dunjacka du skall ha.

Dunjacka från Zara

dunjacka-herr-slimmad
Skönt vinröd/burgundy Dunjacka från Zara, enkel, och lagom dressad.

Slimmad Dunjacka från Zara i härlig vinröd färg. En klassisk dunjacka med det man kan förvänta sig.

Dunjacka från Polo Ralph Lauren

ralph-lauren-dunjacka
Dunjacka från Polo Ralph Lauren i matt tyg, snyggt, och lite mindre pråligt.

Klassisk mörkblå Dunjacka från Polo Ralph Lauren. Till skillnad från de flesta dunjackor denna och förra säsongen så är denna i ett matt tyg, vilket gör den mer allsidig sett till olika situationer. En klar fördel.

Ullrock

Ullrocken, när det handlar om stil så finns det inget annat som kommer i närheten av en Ullrock. Den slimmade formen, det grova tyget och det klassiska snittet gör Ullrocken till vinterjackornas kostym. Har du behov av en dressad vinterjacka så finns det inga alternativ. Är du däremot ute efter något att ha för vinterpromenader och pulkabacken så bör du kanske tänka om. Ullrocken är den typ av plagg som alla vi Män önskar att vi hade ett riktigt användningsområde för.

Ullrock från Massimo Dutti

svart-ullrock-herr
Stilren, svart Ullrock från Massimo Dutti, riktigt snyggt.

En stilren och klassisk Ullrock från Massimo Dutti. Ullrockar ligger generellt sett högre i pris än Parkas och Dunjackor, i alla fall när man vill ha något som faktiskt fungerar. En Ullrock för 799kr kommer tyvärr inte att värma dig speciellt mycket, vilket gör köpet så gott som meningslöst.

Så funderar du på att köpa en Ullrock i vinter så rekommenderar vi att lägga lite extra, det kommer du inte ångra när det står -10 på termometern.

Ullrock från Tiger of Sweden

ullrock-tiger-of-sweden
En lite grövre Ullrock i Askgrå från Tiger of Sweden.

En lite grövre ullrock från Tiger of Sweden. Klassiskt snitt och i en riktigt snygg askgrå färg. En rock som bör hålla dig varm även under de kalla dagarna.

Vad skall jag köpa för Vinterjacka?

Svaret på den frågan beror mycket på ditt jobb skulle jag säga.
Har du ett arbete där du regelbundet träffar kunder så skulle jag rekommendera Ullrocken, den är mer dressad och passar mycket bättre ihop med skjortor och liknande plagg. Den enda nack

Träffar du inte kunder men ändå vill se någorlunda proper ut så är en Parkas mellantinget mellan en Ulrock och en Dunjacka. En parkas värmer även bättre än en Ullrock så den är mer praktisk i kylan.

Har du inget behov av att se proper ut i vinter så är det definitivt Dunjackan som är det rätta valet. Den är mjuk, följsam och värmer helt klart bäst.

Föregående artikelMänniskan skapade krut i jakten på odödlighet
Nästa artikelHöstväst, Ett plagg med oförtjänt dåligt rykte – Stiltips
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.