Svaret kommer förvåna dig…

Vad är egentligen det rätta antalet? Måste man ha en kostym i varje färg? Bör man ha en i varje sorts material eller räcker det helt enkelt med en?

Som med så många saker så handlar allt så klart om din livsstil, är du en advokat eller sitter i ledningsgruppen för en global organisation så behöver du självklart fler kostymer än om du jobbar på ett bygge. Så när vi ska besvara den här frågan utgår vi för enkelhetens skull ifrån en man som bär kostym till jobbet varje dag. Det blir så mycket lättare då.

Det vi vill ta reda på är alltså hur många kostymer en man som ofta bär kostym egentligen behöver för att hans garderob och outfits ska kännas fräscha och inte för upprepande. ”Behöver” är dock ett väldigt subjektivt ord, så det vi bör komma ihåg är att målet med en smart garderob är att den ska vara slimmad och enkel att jobba med. Det ska vara smidigt att skapa nära på oändliga möjligheter, utan att man behöver fylla ett helt rum med kläder. Man behöver helt enkelt mångsidiga kläder som går bra ihop med varandra. Utifrån det tankesättet så har vi resonerat oss till hur många kostymer man faktiskt behöver.

Så, hur många kostymer bör man ha?

När vi skulle besvara den här frågan så började vi med att leta runt efter rekommendationer på diverse forum och i olika Reddit-trådar. Rekommendationerna vi hittade där varierade mellan 3 och 20 kostymer. Det var med andra ord ett ämne där många tyckte väldigt olika.
Men efter att ha funderat på det hela noga så kom vi fram till att det enda man behöver är de här 5 stycken specifika kostymerna för att ha allt man behöver.

1: En marinblå kostym

marinblå kostym hur många kostymer behöver man ha

Den mest användbara av alla kostymer är den marinblå. Många unga män tror att den svarta kostymer är den mest mångsidiga och därför användbara. Men jämför du de två så ser du direkt att den svarta kostymen är för hård. Den passar egentligen bara på begravningar och som smokings – i övrigt så är det den marinblå som gäller.
Den är mer smickrande för de flesta hudtoner och går bättre ihop med så gott som alla typer och färger på skjortan än en svart kostym.

Så det första du ska köpa är helt enkelt en marinblå kostym.

2: En mörkgrå kostym

mörkgrå kostym hur många kostymer behöver man

När det gäller användbarhet och mångsidighet så kommer den mörkgrå kostymen på en stark andraplats. Precis som den marinblå så är den mjukare än den svarta, vilket gör att den helt enkelt passar bättre i så gott som alla sammanhang.
Den marinblå och den mörkgrå kostymen kompletterar även varandra, vilket gör att du kan para byxor och kavaj olika för att få till 4 olika outfits från 2 kostymer. Självklart beror detta lite på material, men som en generell regel så funkar det.

3: En med ett subtilt mönster

mönstrad kostym grå

Att bara köra på mörkgrått och marinblått blir lätt enformigt i längden. Det blir även lite själlöst vid festligaste tillfällen. Här kommer kostymen med ett subtilt mönster in i bilden och livar upp!

Absolut mest användbar blir kostymen om du satsar på en blå eller grå kostym med rutor som knappt är synliga. Har du den i din garderob så kan du enkelt para den med både din mörkgrå och din marinblå kostyms byxor, samt chinos eller jeans vid mer avslappnade tillfällen.

4: En ljusare variant

ljus kostym hur många kostymer behöver man ha

För att ha lite variation i mer informella sammanhang så bör du även ha en ljusare kostym. En ljusgrå eller ljusare blå är oerhört praktisk, dels för att den livar upp din garderob, men också för att du till exempel kan para en ljusare blå med dina marinblå byxor.

5: En som sticker ut

grön kostym herr stil

Brun? Grön? eller varför inte en dovt röd? En kostym som sticker ut från mängden kommer få även de minst modeintresserade att vända blickarna mot dig.
Men när du väljer en kostym i någon annan färg än någon av de neutrala färgerna så är det viktigt att du tänker på vilka färger som passar din hudton och din hårfärg. Så ta inte en brun kostym om du är blek och har beige hår, ta då istället en gladare blå eller något mörkgrönt med toner av blått i sig. Glöm helt enkelt inte att välja en färg som passar dig.

Ytterligare pro tips!

Skjortor och slipsar

Även om det är viktigt att ha lite variation bland sina kostymer så skulle vi ändå rekommendera att lägga mer tid och pengar på dina skjortor och slipsar än att investera i just 5 kostymer. Med ett stort utbud skjortor, slipsar och bröstnäsdukar så kan du skapa en mängd varierade outfits med bara 2 kostymer.

olika skjortkragar

Köp kostymer i klassisk stil

Trender i all ära, men förr eller senare så dör de, och då står du där med en marinblå kostym som ser ut som något du ärvt av din farfar.
Därför bör de ovanstående kostymerna alltid vara i tidlösa modeller, då kommer du kunna ha användning för dem betydligt oftare och längre.

Saker du bör tänka på är knäppningen (välj generellt sett enkelknäppt, det är mest tidlöst) kavajslagens bredd, hur vida benen är, hur långa benen är och hur tjocka axelvaddarna i kavajen är. Satsa på klassiker!

Är du ute efter en ny kostym så kan vi varmt rekommendera Care of Carl.

Sammanfattningsvis

Om du bär kostym ofta, kanske till och med varje dag i jobbet, så kommer du kunna få till tillräckligt många unika outfits för att det ska räcka en hel månad om du har följande 5 kostymer i din garderob:

  1. En marinblå kostym
  2. En mörkgrå kostym
  3. En kostym med ett subtilt mönster
  4. En ljusare kostym (blå eller grå)
  5. En kostym som sticker ut från mängden, tänk grön, röd, brun eller tydligt mönstrad

Dessa kostymer går utmärkt att mixa med varandra och du kommer kunna bära så gott som vilken skjorta eller slips som helst till dem allihopa. Kort och gått så utgör de basen i en otroligt effektiv och varierad kostymgarderob!

Föregående artikelTor, Oden Och Freja – Nordisk Mytologi På Frammarsch Inom Film Och Spel
Nästa artikel4 Enkla Inredningstips Som Gör Större Skillnad Än Änsträngning
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.