Innan du köper ett klädesplagg så bör du ställa dig själv 5 frågor för att undvika onödiga inköp som bara cluttrar ned din garderob

Vi har alla köpt något som vi sedan aldrig använt. Det är i ”stridens hetta” som man känner ”ähh, va fan, jag kör!”. Men när man sedan hittar plagget i garderoben 2 veckor senare så känns det minst sagt felplacerat. Här är 5 frågor du bör ställa dig själv innan du köper ett klädesplagg för att undvika en massa skräp i garderoben och ett hål i plånboken!

1: Vad passar det här plagget ihop med som jag redan äger?

I nästan alla garderober hänger det ett plagg som aldrig egentligen använts, det är svårt att matcha det p.g.a. ett mönster eller en färg och man tyckte det var en bra idé när man köpte det.

Alla klädesplagg eller accessoarer bör matcha med något i din redan existerande garderob. Plagg som är svåra att matcha är mönstrade kläder, kläder med udda färger och plagg som är högre upp i nivå för hur dressade de är i förhållande till resten av din garderob, t.ex. om du har mestadels sneakers och t-shirts med tryck så kan det vara svårt att klämma in ett par munkskor eller ett par kostymbyxor.

Matchande kostym och slips
Kommer plagget att matcha med något i din garderob?

2: Har jag redan något liknande i min garderob?

Allt för ofta köper man plagg som egentligen fyller samma funktion som ett annat plagg i garderoben. Detta är egentligen oviktigt om det handlar om svarta t-shirts eller liknande plagg, då man sällan kan ha för många basplagg av en sort. Men handlar man mer ovanliga plagg eller dyrare plagg så är det en vettig fråga att ställa sig.

En bra garderob innehåller inte nödvändigtvis mängder med kläder, utan istället kläder av olika typer som alla går att matcha med en stor del av garderoben. Detta ger dig en stor mängd snygga outfits, utan att man behöver lägga mycket pengar eller ha ett helt rum för att få plats med alla kläder.

3: Är huvudskälet till att jag köper detta, att det är REA? eller att jag gillar plagget?

Behöver du det här plagget? Eller är det mest lockande för att det är 70% REA? Handlar du för att det är REA så är det lätt att du gör misstag nr 1 ”Passar det här plagget ihop med något ur min nuvarande garderob?”.

Även om det är småpengar så är det onödigt och tar upp plats. Var smart och planera dina köp istället för att frossa i Reor och fastna med en garderob som inte går att matcha.

4: Är säsongen snart över för denna typ av klädesplagg?

Står du och tittar på ett par shorts i September, utan att ha en utlandsresa planerad så bör du hålla i plånboken och invänta höstsäsongen. Du kommer inse att du är i behov utav höstkläder och risken är att de shorts du tittar på inte hänger ihop med nästa sommars mode. Att vara 100% moderiktig är visserligen inte en prioritet för en Man, men behöver du ett par shorts under vintern som dessutom inte passar ihop med nästa säsongs kläder?

5: När kommer jag använda det här plagget?

Slutligen så bör du alltid ställa dig själv frågan ”I vilket sammanhang kommer jag bära det här plagget?” Står du och funderar på en frack men utan lämpligt tillfälle att bära den de kommande åren? Eller står du och håller i en panamahatt men har svårt att se dig själv på ett cocktailparty på en brygga i solen?

Många gånger är det kul att köpa udda/ovanliga plagg, men det är trots det en legitim fråga att ställa sig själv inför ett köp.

Att bära hatt
Hatt är snyggt, men det är inte det enklaste plagget i världen att bära upp

Slutssats

Om du ställer dig själv dessa frågor inför varje köp så kommer du med tiden att bygga upp en optimal garderob, en garderob där du enkelt kan matcha ihop snygga outfits utan att behöva fundera mer än några sekunder på vad du vill ha på dig på festen, jobbet eller daten.

Föregående artikelSpränga ölfat med detonerande stubin – Ganska otippat
Nästa artikelÅrets utan tvekan bästa practical joke! Fantastiskt!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.