Det är skillnad på att hälla och att hälla…

Guinness är en väldigt speciell dryck. Det är inte riktigt en mörk öl, men det är heller inte riktigt en ljus öl. Känslan av att dricka påminner mer om en lager än om en riktigt mörk och tung ale, för Guinness är ju faktiskt riktigt lätt.
En klassisk myt som sprids bland folk som inte har någon aning om vad de pratar om är att en Guinness är ”som att dricka en limpa bröd”. Det är dock väldigt långt från sanningen, och det vet alla vi som någon gång druckit en Guinness.

På tal om lätthet så är det faktiskt färre kalorier i en Guinness än i samma mängd klassisk lager. Va? Ja faktiskt, i 100g Guinness är det 37 kalorier, och i samma mängd Heineken eller Grolsch är det 44 kalorier. Coolt va?

Men nu skall vi inte prata så mycket om vad som gör Guinness god och speciell, nej, nu skall vi fokusera på den omåttligt populära frågan: ”Hur häller man upp en Guinness på burk så att den blir lika bra som på pubben?”. För det krävs faktiskt lite finess för att få till den där perfekta skumkronan och den lena jämna känslan när man dricker den.

Klassisk 5-stegs-guide

För dig som gillar att läsa så följer här en guide i 5 enkla steg. Tycker du mer om videoguider så är det bara att scrolla ned lite.

1: Ha rätt utrustning

Säkerställ att du har ett bra pint-glas, alltså ett stort ölglas som rymmer hela burken med Guinness. Varför? För att ölen inte blir i närheten lika bra om du delar upp den i två delar. Du behöver få allt i ett glas så att kvävet i Guinness unika ”widget” kan göra sitt.

2: Öppna burken försiktigt

I varje burk Guinness finns det en liten plastkula. Den här kulan heter ”Widget” och det är tack vare den som du kan få samma känsla och smak från en burk Guinness som när någon häller upp den från ett fat på pubben. En Guinness är nämligen inte kolsyrad som vanlig öl, utan bubblorna kommer från kväve. Det är därför den känns avslagen, men ändå inte avslagen. Det är även kväven som ger den dess sammetslena känsla och utseende.

3: Luta glaset 45 grader och häll försiktigt

Precis som när du häller upp vanlig öl så skall du luta glaset 45 grader och hälla försiktigt. Du vill inte ha något onödigt skummande.

4: Ställ ifrån dig glaset i ca 30-40 sekunder

När hela burken är tömd i glaset så ställer du ifrån dig det och väntar 30 till 40 sekunder. Under den tiden kommer du se hur ölen ”sätter sig” och blir jämn och fin i färgen, med en kraftig skumkrona.

5: Ta en stor klunk

Njut av en riktigt jäkla god Guinness.

Videoguide

Självklart har vi även tagit med en video, för dig som inte orkar läsa.
I videon ser vi hur Fergal Murray (Guinness Master Brewer) visar oss hur man häller upp en burk Guinness så att den blir perfekt.

Sammanfattningsvis

Ja vad ska man säga? Häll inte bara i skiten, då förstör du ölen. Häll försiktigt med glaset lutat i 45 grader, precis som du ALLTID skall hälla upp all öl.

Föregående artikelHerrmode Vinter 2016 – Stå Emot Kylan Med Stil
Nästa artikelHot Toddy – Varmt, Bourbonigt Och Med En Smak Av Te
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.