Vinnördar, visst är de jobbiga?

Det har alltid varit ett jäkla liv om att beställa vin på krogen, man måste snurra glaset på rätt sätt, kunna vindistrikten och veta vad bouquet och viskositet betyder. Idioti säger jag. Men här är 4 grundläggande tips på saker du kan tänka på, för att minimera vinnördarnas vrede.

1: Skall man lukta på korken?

Nej, man får ingen som helst vettig information om vinets smak och kvalité av att lukta på korken. Så skippa det, så slipper du se ut som en vin-rookie. Är korken däremot porös och fuktig rakt igenom så kan vinet vara skadat av för mycket luft.

lukta på korken vin på krogen
Lukta inte på korken på krogen. Det säger inget om vinets smak eller kvalité

2: Hur är det med temperaturen?

Det finns ingen given temperatur för vin i allmänhet, det finns vissa vita viner som mår bäst rumstempererae, och det finns vissa röda viner som kommer till sin rätt vid runt 16-17 grader. Det skiljer sig från sort till sort.

Vi skrev dock nyligen om att dricka rödvin kallt, kortfattat handlar det om att dricka det så som du gillar det. Däremot så finns det fördelar med att dricka dem vid ”rätt temeperatur”. Speciellt om det finns ett tillhörande vin till maten du funderar på att beställa. Då är det troligtvis komponerat så att de skall passa riktigt bra ihop, och bör då drickas så som restaurangen serverar dem för bästa upplevelse.

3: Hur väljer man rätt? Måste man veta allt om vin?

Nej, fråga!

Så enkelt är det. Man behöver aldrig veta vilket vin man bör beställa till en specifik rätt, det är precis därför du är på en restaurang, för att få service. Så fråga bara personalen så kommer de komma med ett riktigt bra förslag.

4: ”Rött till kött och vitt till fisk, eller hur?”

Väldigt ofta så stämmer den regeln, men det finns lätta röda viner som passar utmärkt till fisk, och det finns fylliga vita viner som passar makalöst bra till lättare kötträtter. Det finns inget 100% korrekt svar på det påståendet, men du kommer sällan göra bort dig om du kör på rött till kött och vitt till fisk.

Slutligen

Väl värt att komma ihåg är dock att det är få saker som är så irrelevanta som vad helt främmande människor tycker om dina vinkunskaper. Skit i dem och njut av ditt vin!

Föregående artikelAlla länders favoritdryck! – En interaktiv karta
Nästa artikel5 Sjuka saker sociala medier gör med din hjärna!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.