Vi dricker rätt mycket i Sverige, det kan vi enas om, men vilka länder dricker mest alkohol? Är Sverige med på topp 10-listan? Här är det oroväckande svaret!

Alkohol i rätt mängd, med lagom lång uppehåll emellan varje tillfälle, är en fantastisk drog. Allt från Middagar med släkt till avskedsfester med sina bästa vänner blir ju mycket roligare med lite alkohol. Eller så kanske det bara är mitt Svenska arv som talar.

Men oavsett hur man känner inför alkohol så är det intressant vilka länder som dricker mest alkohol. Vi tog oss en titt på WHOs senaste rapport för att ta reda på svaret.

Vilka länder dricker mest alkohol?

WHO (world health organization) har som sagt precis släppt sin senaste rapport som listar länderna med störst alkoholproblem. Det är lika tragisk som väntad lista.
Listan visar hur många liter ren alkohol som dricks per person och år.

Här är de 10 länder i världen som dricker mest alkohol

  1. Vitryssland -17,5 liter
  2. Moldavien – 16,8 liter
  3. Litauen – 15,4 liter
  4. Ryssland – 15,1 liter
  5. Rumänien – 14,4 liter
  6. Ukraina – 13,9 liter
  7. Andorra – 13,8 liter
  8. Ungern – 13,3 liter
  9. Tjeckien – 13 liter
  10. Portugal – 12,9 liter

Snittet i världen ligger på 6.2 liter per person och år

Enligt Sorads rapport från 2012 så drack vi i Sverige 9,2 liter per person och år. Faktiskt precis lika mycket som i USA, men lite skrämmande nära Portugal. Enligt rapporten ser man även att 3.3 miljoner dödsfall per år världen över direkt kan härledas till alkoholproblem. Vilket känns som ofantligt många med tanke på att inte ens alla dricker alkohol. Ytterligare en intressant (och sorglig) iakttagelse är att alla länder på ”topplistan” ligger i Europa.

Föregående artikelHerrmode Sommar 2014 – HM inspirerar på stranden
Nästa artikelHur vet man om man har sömnbrist? Enkelt test på 59 sekunder
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.