Finns det en vetenskaplig förklaring till varför bebisar är söta? Ja, det är klart!

Man kan förstå att en art uppskattar sina egna bebisar, men faktum är att även hundvalpar, kattungar, kaninbebisar och grodyngel uppfattas som riktigt söta. Vad betyder det?

Babyschemat

Allt handlar om Babyschemat, eller ”baby schema” som det heter på Engelska. Babyschemat handlar om kroppsliga proportioner och relationer. En varelse som har stora ögon, en stor panna, runt huvud och pösiga kinder uppfattas av andra individer, oavsett art, som söt.

Syfet med detta är att öka chansen till interaktion, sociala relationer och väcka en känsla av att man vill ta hand om varelsen. Det är därför även andra arters bebisar ser så söta ut, det är ett universiellt sätt att öka chansen för att bli omhändertagen och på så sätt öka chanserna att överleva och till slut kunna fortplanta sig.

Detta är faktiskt så pass tydligt att när man ändrar ett barns drag så att de är mer i enlighet med babyschemat så uppfattar folk barnet som sötare. Det är till och med så pass tydligt att man sett samma resultat när man ändrat ”utseendet” på bilar. Bilar med större lyktor och rundare drag väckte mer positiva känslor hos testpanelen. Sjukt va?

Här är en (som vanligt) kort och tydlig video från AsapSCIENCE som förklarar fenomenet med ”varför är bebisar söta” lite närmare.

Varför är bebisar söta?

Föregående artikelVill du vinna i sten sax påse? Här är Freuds tips!
Nästa artikelVad vill DU läsa mer om?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.