Frågan är om det blir Waterworld, eller bara lite fuktigt om fötterna…

Majoriteten av våra kära poler utgörs av tundra, istäckta slätter, berg och glaciärer, men en stor del är faktiskt själva havet, och isen som flyter omkring i det. Så därför känns det rimligt att dela upp den här frågan i två delar: Isbergen som flyter omkring, och den fasta isen på polerna.

Men först, innan du läst svaret, hur många meter tror du att havsnivån skulle stiga med om ALL is runt polerna och Grönland skulle smälta?

Hur många meter tror du att haven skulle stiga med om all is skulle smälta?

View Results

Loading ... Loading ...

Vad händer om alla isberg smälter?

Om den globala temperaturen går upp så pass mycket att isen runt polerna börjar smälta så är det isbergen i haven som smälter först. Detta eftersom de är i direkt kontakt med vattnet, som värms upp snabbare än den stelfrusna landmassan.

Hur mycket kommer stiger havsnivåerna med om ishaven smälter då? Ja de påverkas faktiskt knappt, just eftersom den här isen redan ligger i vattnet.
Mer kritiskt är dock det faktum att en mängd olika djur som bor på detta ishav inte längre kommer ha någonstans att bo och jaga. Så isbjörnar, pingviner och valrossar kommer troligtvis dö ut.

Vad Händer Om All Is Smälter 3
Smälter isen, ja då kan kan vi se fram emot en fullkomlig katastrof

Vad händer om den fasta isen vid polerna smälter?

Som sagt så är majoriteten av all is en del av ”land” på våra poler och Grönland. Ja hela 95% av all is finns just här. Det finns faktiskt hela bergskedjor lika stora som alperna som är helt täckta av is.

Eftersom majoriteten av all is är fast på land så kan man ju snabbt räkna ut att havsnivåerna skulle stiga enormt mycket om all denna is smälte. Men hur skulle de stiga med? 70m är svaret! (nå, hur rätt hade du när du svarade på frågan lite högre upp?) Ja, smälter all den fasta isen så stiger haven med 70m, vilket skulle innebära fullkomlig katastrof på många olika sätt.

Vad exakt skulle konsekvenserna vara om havsnivån steg med 70m?

Till att börja med så är det värt att nämna att 50% av hela jordens befolkning är bosatt längs med kusten. Så de kommer behöva flytta samtidigt som världens landmassa blir betydligt mindre, en obehaglig krock.

Skulle havsnivån stiga med ”bara” 20 meter så kommer 1,4 miljarder människor att behöva flytta, ca 20% av jordens befolkning. Så du kan ju gissa hur många som skulle påverkas om den steg med ytterligare 50 meter.
Vi kan t.ex. säga adjö till Stockholm, Göteborg och Malmö. Men även, Singapore Bangladesh (ett helt land) och USAs östkust skulle faktiskt försvinna under ytan.

Vad Händer Om All Is Smälter 2
Det är så här isbjörnarna kommer få leva om isen smälter

Så vad händer om ALL is smälter?

Ishaven skulle som sagt inte påverka vattennivån speciellt mycket. Men de skulle dock ha en stor inverkan på den globala uppvärmningen. Låt mig förklara hur.

Eftersom is är vit så reflekterar den solljus riktigt bra. När solljuset reflekteras så skickas en stor del av värmen ut i rymden igen. Men smälter all den här isen, ja då absorberas istället solljuset av de mörka haven, effekten av det blir att temperaturen stiger ännu snabbare.
Det i sin tur gör att isen runt polerna och Grönland smälter snabbare , och vi vet ju alla vad som händer då. 70m högre hav händer.
Det leder slutligen till att majoriteten av världens befolkning skulle behöva flytta, de flesta av alla stora städer skulle täckas av vatten och sjukdom, svält och krig skulle komma som ett brev på posten.

Sammanfattningsvis

Om all is smälter så skulle det utan tvekan innebär en av de största naturkatastroferna i jordens historia. De flesta av världens största städer ligger vid havet, och de skulle alla hamna helt och hållet under ytan.

Så tänk efter när du köper saker, reser och sorterar dina sopor, annars kan du vara en bidragande faktor till den globala uppvärmningen.

Föregående artikelPremiär För South Park Säsong 20! – *Sponsrad Video*
Nästa artikelVarför Ska Man Stretcha? Fördelarna, Riskerna Och Hur Du Skall Göra
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.