Igår (2014-06-02) höll Apple sitt utvecklar-event, där presenterades en rad nyheter och de besvarade äntligen frågan, ”Vad är nytt i iOS 8?”

Varje år håller Apple två event, ett för utvecklare och ett där de presenterar nya produkter. Under eventet går de igenom vad som är nytt när det gäller mjukvara för både iOS och OSX.
Det var en rad nyheter för OSX, Apples operativsystem för deras datorer och hela deras nya release, Yosemite verkar mycket lovande. I den här artikeln kommer jag dock fokusera på att besvara frågan ”Vad är nytt i iOS 8?”.

iMessage

iMessage fick en hel del nya funktioner och förbättringar, inget revolutionerande men en smidig funktion är att istället för att gå in i Google maps och kopiera dina koordinater så kan du nu dela din plats, ett enkelt sätt att hitta en kompis som du skall möta upp. En annan nyhet är att det nu blir enklare att skicka ett röstmeddelande direkt inifrån iMessage.

Mail

Mailappen får lite välbehövlig kärlek. Den mest intressanta funktionen är att du nu, genom att dra nedåt på skärmen, kan minimera ett mail du håller på att skriva för att enkelt kunna läsa något annat i inkorgen, utan att behöva avbryta mailet du håller på att skriva.

Notifikationscentret

En av de större nyheterna är det förbättrade notifikationscentret, här får vi nu interaktiva notifikationer och widgets. De interaktiva notifikationerna gör att du kan svara på ett sms eller tacka ja till en mötesinbjudan direkt i centret.

Widgets!

Äntligen kommer 3e-parts-widgets till iOS. Du kan t.ex. ha en widget för ditt flöde från Tv.nu, ditt RSS-flöde eller sportresultat från dina favoritlag direkt i notifikationscentret, bara genom att dra ned med fingret, sjukt enkelt!

iOS 8 Widgets
iOS 8 ger oss widgets!

Smarta hem

Något Apple verkar satsa stort på är lösningar för smarta hem. Allt från att låta din telefon låsa upp dörren till att stänga av spisen. I och med iOS 8 så kommer du nu kunna säga åt Siri att det är dags att gå och lägga sig, systemet låser du dörren, stänger garageporten och dimmar ljuset i hallen. Självklart förutsatt att du har ett system för alla dessa funktioner installerat i ditt hem.

Delat photoflöde via iCloud

Din telefon, iPad, dator etc. kommer nu kunna komma åt alla dina bilder utan begränsningar. Det krävs inte längre något utrymme på enheten för att kunna visa bilderna från iCloud, en uppdatering som egentligen borde kommit för länge, länge sedan, men bättre sent än aldrig.

HealthKit

I iPhone 5s kom en mängd nyheter för att kunna spåra träning på ett smidigt och batterieffektivt sätt, nu utvecklas allt detta vidare med HealthKit, en serie appar för att spåra din träning och hälsa.

ios8 healthkit
iOS 8 HealthKit – för ännu bättre koll på din träning och motion

Extensibility

Den här nya funktionen för utvecklare innebär att appar äntligen kommer kunna erbjuda funktioner och hjälpmedel för andra appar på ett mycket smidigare sätt. T.ex. så skulle Pinterest eller Instagram kunna lägga till en ”dela-knapp” bland de redan inbyggda ”dela-knapparna”, allt för att göra det lite enklare att använda din iOS-enhet till det du vill.

WWDC 2014 sammanfattat

Här är en mycket komprimerad sammanfattning av hela eventet.

Föregående artikelRökiga Hamburgare – Blir det bättre än så här?!
Nästa artikelNike free 5.0 2014 – Ny modell av den otroligt populära skon
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.