Choking och hybris – två typer av idrottmisslyckanden

Vi känner alla till överraskande och oförklarliga idrottsmisslyckanden. Sveriges förlust mot Vitryssland i OS-hockeyn 2002, Novotnas snöpliga Wimbledon-förlust mot Graf, Brasiliens förlust med 7-1 mot Tyskland i herrfotbolls-VM och så vidare. Men vilka är de bakomliggande orsakerna? Genomklappningar i idrott faller oftast under någon av följande två kategorier. Läs vidare för att lära dig mer om misslyckanden under press – så kanske du kan undgå att göra liknande missa själ.

Greg Norman

Han ledde tävlingen med sex slag då det var dags för det nionde hålet på sista rundan av US Masters 1996. Solen sken och Greg Norman var som vanligt iklädd cowboy-hatt. Han var rankad etta i världen och hade nu chansen att för första gången vinna den prestigefyllda turneringen. Efter ett bra utslag ska Norman försöka nå greenen som ligger uppför en brant backe. Den månghövdade publiken är knäpptyst. Norman tvekar i svingen, slaget blir för kort och bollen rullar 25 meter tillbaka, samtidigt som tvåan Nick Faldos slag landar nära hålet. Detta var starten på en av golfhistoriens mest omtalade genomklappningar (4). På de sista nio hålen tappade Norman elva slag mot Faldo som vann med totalt fem slags marginal. Greg Norman klarade inte av pressen, men vad var det egentligen som hände? Han drabbades av det som kallas för en “choke”.

Hos en elitidrottare sitter rörelserna för en golfsving, en backhand i tennis eller skott i fotboll “i ryggraden”, som man brukar säga. Egentligen sitter de inte alls i ryggen utan i de basala ganglierna i storhjärnan. Genom enträgen träning har rörelsernas finmotorik gått från att vara ansträngande och tvungna att kontrolleras genom mekaniska tankar, till att ske med automatik. En golfspelare behöver inte instruera sig själv att “böja på benen, titta på bollen, svinga igenom” – det går av sig självt. Efter att först ha funnits i det explicita minnet lagras dessa rörelsemönster genom upprepning i det minnessytem som kallas procedurminnet. Denna process gäller inte bara för elitidrottare. Varje människas förmåga att exempelvis gå och springa lagras i procedurminnet. Under kraftig stress kan dock det explicita minnet ta över. Pressen Greg Norman kände under sista Masters-rundan 1996 ledde till så mycket stress att han drabbades av en choke. Det explicita minnet tar då över vilket innebär att man mekaniskt och aktivt måste tänka på varje rörelse. Man blir till en nybörjare igen. “Böj på benen, titta på bollen, svinga igenom”.

Lindsey Jacobellis

Det var den första OS-finalen i snowboardcross någonsin och hon ledde med över 40 meter när det bara var några sekunder kvar till mållinjen. Lindsey Jacobellis från USA var på väg att vinna guld i Turin 2006 och schweiziskan Tanja Frieden låg tvåa. I snowboardcross tävlar sex åkare om att ta sig snabbast ner för en backe kryddad med svängar och hopp. Samtliga åkare startar samtidigt och det finns inga domare som ger stilpoäng för snygga hopp – först över mållinjen vinner. Jacobellis har haft ledningen hela loppet och är nu framme vid näst sista hoppet. Målet och guldet är nära. I luften drar hon upp knäna mot midjan samtidigt som hon böjer sig fram och greppar tag i snowboarden. Hon gör en method grab. Överkroppen hamnar i fel position och när hon landar tappar hon direkt balansen och faller. Jacobellis är snabbt uppe på brädan igen men Frieden hinner förbi och vinner.

Skillnaden då?

I Normans kollaps tvingade pressen och stressen honom att med tankarna aktivt kontrollera rörelserna i svingen, men så var inte fallet för Jacobellis. Både rörelserna förknippade med att ta sig så snabbt som möjligt över ett hopp, och rörelserna som hör till en method grab fanns lagrade i hennes procedurminne. Och procedurminnet fungerade som det skulle. Problemet för Jacobellis var snarare att det aktiva tänkandet var icke-närvarande, eller rättare sagt att tankarna var någon annan stans alternativt riktade på fel sak. När man drabbas av hybris överskattar man sin egen förmåga samtidigt som man underskattar risker. Personer i positioner och situationer där de har makt löper större risk att drabbas. Jacobellis var sekunder från att bli den första OS-guldmedaljören någonsin i sin gren. Hon ledde överlägset. Snowboard är en ung disciplin med rötterna i uppvisningsåkning där den som utför svårast möjliga trick på bästa möjliga sätt vinner. I intervjuerna direkt efter målgång hävdade först Lindsey Jacobellis att grab-rörelsen var något hon var tvungen att göra för att hålla balansen i luften. Hon ändrade sig senare och erkände att det var ett onödigt försök att briljera som kostade henne guldet “Att åka snowboard är kul, jag hade kul”.
(I OS-semifinalen 2010 landade Lindsey Jacobellis snett efter ett hopp, körde av banan och diskades. Hon ledde länge sin semifinal i OS 2014 men föll och tog sig inte vidare till finalen. Jacobellis vann VM-guld 2015)

Föregående artikelVarför Säger Man ”Undantaget Som Bekräftar Regeln”?
Nästa artikelVad Ligger Dig Varmt Om Hjärtat? – *Sponsrad Video*
Har The West Wing-karaktären Josh Lyman som idol. Intresserad av samhällsfrågor, populärkultur och en hel massa annat. Blandar högt med lågt. Tror på incitament. "Det var bättre förr - ju förr desto bättre".