Som det ser ut nu så äger vi jorden, men vad skulle hända om vi försvann?

Människan har påverkat jorden enormt mycket. Allt från kemikalier och föroreningar till uppdämda floder och älvar. Skulle jorden någonsin kunna återhämta sig efter vår sinnessjuka vanskötsel? Vad skulle hända om människan försvann?
Här är en kort överblick i 5 steg som berättar vad som skulle hända med jorden om vi dog ut.

Som alltid, orkar du inte läsa så ligger det en prydlig liten video längst ned.

Första året

När elektriciteten slutar fungera på grund av att ingen sköter om generatorer och elverk så innebär det att flera miljarder tamdjur skulle rymma i jakt på föda.
Troligtvis skulle många av dem inte komma speciellt långt eftersom tamdjuren vi skapat under årtusenden av domesticering är rätt kassa på att ta hand om sig själva ute i vildmarken. Vargar, leoparder, lejon och andra stora rovdjur skulle dock stortrivas i det enorma smörgåsbordet.

2-5 år

Kort efter vår utrotning så skulle djur och insekter som till stor del är beroende av vår civilisation, t.ex. råttor, möss och kackerlackor, att minska drastiskt i antal. Vissa arter skulle till och med att successivt dö ut, t.ex. huvudlöss.

om människan försvann
Utan konstant underhåll skulle våra städer förfalla oroväckande snabbt

20-50 år

Utan människor som ser efter alla våra stora städer, kraftverk och andra inrättningar så skulle troligtvis stora bränder att bryta som ödelägger majoriteten av våra städer.

100 år

Utan konstant underhåll i form av färg och lack skulle så gott som allt som är gjort av stål att rosta sönder. De av Våra gigantiska städer och broar som inte redan brunnit upp skulle sakta att försvinna ned i jordlagren i form av stora högar av rost.

om människan försvann
Efter bara några 100 år skulle majoriteten av allt stål ha rostat sönder och försvunnit ned i jorden

Soporna, vårt arv

Tillräckligt långt in i framtiden så skulle det enda som finns kvar av vår civilisation vara våra sopor. Kombinationerna av kemikalier som utgör plast och gummi är näst intill immuna mot de enzymer som sakta bryter ned allt annat. Så skulle ett gäng utomjordingar landa på jorden om 1 miljon år så skulle deras fynd vara ett gäng gamla plastförpackningar och bildäck.

Om människan försvann

AsapSCIENCE går stegvis igenom jordens återhämtning.

Föregående artikelStryka kläder i duschen, kan man det? Ohh ja!
Nästa artikelWorkaholics säsong 5, kreativa slackers! -Sponsrad video-
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.