Låt oss tala lite om bilens blod…

Motorolja kanske inte är något du tänker på varje dag, eller ens någonsin tänkt på. Men om du ska äga en bil (vilket de flesta män gör förr eller senare) så är det jäkligt viktigt att veta grunderna om motoroljan. Anledningen till detta är att om du inte sköter om bilen och ser till att du har rätt mängd olja och tillräckligt fräsch olja så kan hela bilen gå sönder, vilket är sinnessjukt dyrt att laga. Motoroljan är dessutom en sån där grej som du själv kan kontrollera och ha koll på, till skillnad från avgassystemet eller växellådan. Så gör dig själv en tjänst och läs på lite om motorolja, så att du slipper lägga tiotusentals kronor på att reparera bilen.

Och på tal om bilens blod! Som du vet har vi skrivit en del om däck, just eftersom däcken är en väldigt viktig del av både körupplevelsen och säkerheten. Så se till att alltid ha fräscha däck med rätt mönsterdjup. Behöver du nya däck kan du alltid kolla in Däck-outlet.se.

Vad har motorolja för uppgift egentligen?

En bra fråga. Om du inte är speciellt insatt i biler (vilket jag antar eftersom du läser detta) så har du nog bara fått lära dig att motoroljan är viktig, men kanske inte exakt varför. Men det ska vi ändra på idag!

Motoroljan har 5 uppgifter i bilen:

  1. Smörja motorn
  2. Kyla motorn
  3. Rengöra motorn
  4. Skydda motorn mot rost
  5. Täta motorn

Sådär, nu vet du vad motoroljan har för uppgift!

Hur vet man vilken motorolja bilen ska ha?

Det här är en lite knepigare fråga som inte riktigt går att besvara på bara några meningar. Det bästa du kan göra är att kolla in någon av alla onlinetjänster där du enkelt skriver in ditt registreringsnummer och sen får svar på precis vilken olja din bil behöver. Kolla till exempel in Motorolja-online, de har ett enkelt filter du kan använda för att hitta rätt olja till just din bil.

Så kollar du oljan

kolla olja bil

Du har säkerligen hört uttrycket: ”kolla oljan”, men vad betyder det egentligen? Vad är det man ska kolla? Och hur?
Först och främst så är det viktigt att du har rätt mängd olja i bilen, precis som blodet i din kropp så är det så klart katastrof om du har för lite. Men det är inte bara nivån du ska kolla, utan även hur oljan mår, vilket du gör genom att titta på färgen. Här nedanför är kort förklarat hur du kollar oljenivån, och vad oljans färg kan berätta.

Oljenivån

Den här punkten är tack och lov riktigt enkel. I oljetankens lock så sitter det på de flesta bilar en sticka, en så kallad oljesticka. Denna använder du för att kontrollera om du har för mycket, för lite eller precis rätt mängd olja. Det finns helt enkelt streck på stickan som visar exakt hur mycket olja du bör ha i bilen.

Men, det är viktigt att komma ihåg att alltid torka av stickan en första gång, för att sedan köra den i oljetanken igen och därefter läsa av den. Varför? Jo för när du kör så skvätter det upp olja på stickan, vilket gör att när du först drar upp den så blir det lätt väldigt missvisande.

Färgen på oljan

Som sagt, det är inte bara nivån du behöver ha koll på, utan även färgen på oljan.

Klar och gul

När du fyller på oljan så är den klar och gul, men den blir mycket snabbt svart.

Svart olja

Din motorolja kommer oftast vara svart. Anledningen till att den är svart är för att sot och smuts från motorns förbränning färgat den. Att oljan är svart är helt enkelt normalt.

Ljust brun olja

Om motoroljan är ljusbrun så har det kommit in vatten i den. Detta kan bero på kondens eller att det har kommit in kylarvatten i oljan. Oavsett vad orsaken är så bör du ta dig till en verkstad och kontrollera det hela. Du vill helt enkelt inte va vatten i oljan.

motorolja kontroll

Hur ofta ska man byta motorolja?

Det är rekommenderat att man ska byta olja minst vartannat år. Du bör byta oljan på hösten, så att den är så fräsch som möjligt när vintern och kylan kommer.

Sammanfattningsvis

Motoroljan är precis lika viktig för bilen som blodet i din kropp, det är så klart därför man brukar kalla motoroljan för bilens blod.

För att ta reda på vilken sorts olja just din bil ska ha så kan du enkelt använda någon onlinetjänst där du bara skriver in registreringsnumret, sen får du reda på precis vilken olja du bör ha.

När du kontrollerar mängden olja så använder du bara stickan som sitter i oljetanken, den berättar om du har rätt mängd eller behöver fylla.
Men kom ihåg, det är inte bara nivån som är viktig, kolla även på färgen, om den är ljusbrun så har det kommit in vatten i oljan och du bör åka till en verkstad.

Föregående artikelVilken Är Världens Manligaste Drink? Låt Oss Rösta!
Nästa artikelHitta Grejen Som Hjälper Dig Leva Som Du Vill – *Reklam*
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!