Hur tränar man egentligen bombhundar? Det är, som vi vet, lite svårt att prata med hundar

En hunds luktsensorer, är som bekant, otroligt mycket känsligare än människors, men det är inte den enda skillnaden som gör att hundar är utmärkta bombspårare.
En hunds luktsinne fungerar även olikt vårt, hundar registrerar alla de olika dofterna separat, medan vi människor känner av helheten i doften och ibland kan förnimma specifika delar av den.
Ett bra exempel är en tomatsås.

När du kliver in i ett kök där någon lagar tomatsås så känner du:

Ahhh, tomatsås!

Medan en hund känner:

Ahhh, tomat, basilika, svartpeppar, salt, lök, oregano och olivolja!

Det är just detta som gör hundar så effektiva när det gäller att spåra bomber, droger och andra föremål.

Bombhund i träning
Bombhund i träning

Träningen

När hundarna tränas så presenteras de med vad som kan liknas en stor dosett, en bricka med massa små fack, alternativt ett rum fullt med olika behållare (se bilden). Facken/behållarna innehåller olika typer av ämnen varav några kemikalier. Kemikalier som ofta används vid tillverkning av bomber.
Hundarna lär sig sedan att identifiera de specifika kemikalierna och sätter sig ned när de lokaliserat rätt fack. Något som visat sig vara en mycket effektiv metod.

I grund och botten så är det alltså de individuella kemikalierna som hundarna spårar, inte en bomb i sig.
Tyvärr så innebär det även att om en bomb innehåller kemikalier som inte ingått i bombhundens träning så skulle hunden inte kunna nosa sig till bomben.

Föregående artikelKorkskruvar är töntigt – 11 Annorlunda sätt att öppna en flaska vin
Nästa artikeliPhone-skal i trä – Handplockat och exklusivt
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.