Vilka böcker måste man ha läst för att få kalla sig allmänbildad???

Vill du bli allmänbildad så finns det en mängd olika saker kunskaper du behöver förskansa dig. Det räcker inte med att bara gå ut grundskolan, du behöver till exempel också ha sett filmen The Matrix, spelat något spel i Super Mario-serien och ha ätit tacos. Allmänbildning är liksom en mix av kunskap som du regelbundet har användning för och som hjälper dig förstå och knyta an till människorna runt omkring dig. En annan viktig komponent i din allmänbildning är så klart också böcker.

I den här guiden listar vi 7 böcker man måste läsa för att få kalla sig allmänbildad. Men inte för att de är komplicerade eller för att de har vunnit Nobelpriset, utan för att de kommer hjälpa dig att förstå omvärlden bättre.

Det finns så klart massvis med böcker som kan anses som mer klassiska än de vi tagit med i den här listan. Men målet är som sagt inte att lista de mest klassiska böckerna i historien, utan att fokusera på böcker som antingen ligger till grund för referenser, citat och synsätt som du nästan dagligen stöter på eller böcker som är kända för en vis typ av stil.

Med det sagt så tar vi gärna emot förslag om du tycker att det finns andra böcker man måste läsa för att de är en bättre representation av en viss stil eller för att de ger kontext till viktigare referenser och citat. Maila dina tips till red@obsid.se.

Ut och läs nu! (eller lyssna så klart, ljudböcker är ju the shit)

1: Lysande utsikter – Charles Dickens

böcker man måste läsa lysande utsikter

Lysande utsikter handlar om den föräldralösa Pips uppväxt och liv. Boken är ett fantastiskt exempel på en story som går från barndom till ålderdom och hela tiden håller läsaren fängslad och road.
Boken publicerades 1861 och har alltid ansetts vara ett mästerverk av både kritiker och läsare.

Varför ska man ha läst den här boken?

Det är en fantastisk bok om personlig utveckling, att hitta sig själv och om att förstå sina egna beslut och reaktioner på händelser i livet. En bok som kan få dig att växa helt enkelt.

Köp boken

Boken finns på Bokus: Lysande Utsikter, Charles Dickens, och på Nextory eller Bookbeat om du hellre föredrar ljudböcker.

2: Räddaren i nöden – J.D Salinger

böcker man måste läsa räddaren i nöden

En bok om den svåra tiden som utstött tonåring. Jag tror alla kan känna igen sig i stora delar av boken.

Varför ska man ha läst den här boken?

Alla har vi varit tonåringar, och alla kommer vi känna igen oss när vi läser den den här boken. Den kan hjälpa dig hämta både inspiration och visdom från din egen uppväxt.

Köp boken

Boken finns på Bokus: Räddaren i nöden – J.D Salinger, och på Nextory eller Bookbeat om du hellre föredrar ljudböcker.

3: Mordet På Orientexpressen, Agatha Christie

böcker man måste läsa mordet på orientexpressen

Agata Christies klassiker bland klassiker. Denna deckare har alltid ansetts vara en av de bästa i sitt slag och har en skön twist som fortfarande förvånar läsare.

Varför ska man ha läst den här boken?

Den är en av de mest klassiska av alla deckare. Genom hela boken kastas man mellan känslan av att veta vem mördaren är och total förvirring. När du väl läst boken så kommer du förstå en hel del liknelser och skämt som tidigare passerat förbi dig.

Köp boken

Boken finns på Bokus: Mordet På Orientexpressen, Agatha Christie, och på Nextory eller Bookbeat om du hellre föredrar ljudböcker.

4: På västfronten intet nytt – E.M. Remarque

böcker man måste läsa på västfronten intet nytt

En brutal och målande krigsskildring av det första världskriget. En oerhört tung bok.

Varför ska man ha läst den här boken?

Boken är ett fantastiskt exempel på hur man med ett rikt språk kan måla en brutal, mörk och kraftfull värld som kommer lämna dig med minnen för livet. Av alla dessa böcker man måste läsa så kommer denna minst förekommande i moderna referenser. Men den är ändå väl värd att läsa.

Köp boken

Boken finns på Bokus: På västfronten intet nytt – E.M. Remarque, och på Nextory eller Bookbeat om du hellre föredrar ljudböcker.

5: Liftarens guide till galaxen – Douglas Adams

böcker man måste läsa liftarens guide till galaxenEn rolig, förvirrande och nytänkande bok som gett upphov till massa sköna referenser och ett nytt sätt att berätta en berättelse.

Varför ska man ha läst den här boken?

Den här boken är som sagt ursprunget till massvis med klassiska referenser, så som det alltid lika förvirrande men roliga svaret på frågan, ”Vad är meningen med livet?”: ”42”. Det här är helt enkelt en bok man bör läsa för att kunna förstå många av de referenser folk slänger sig med dagligen.

Köp boken

Boken finns på Bokus: Liftarens guide till galaxen – Douglas Adams, och på Nextory eller Bookbeat om du hellre föredrar ljudböcker.

6: 1984 – George Orwell

böcker man måste läsa 1984

Boken utspelar sig i en dystopisk framtid där befolkningen är konstant bevakad och kontrollerad av regeringen. Är du född på 1900-talet så har du med största sannolikhet fått läsa denna bok i skolan, eller åtminstone haft X antal lektioner dedikerade till att prata om boken.

Varför ska man ha läst den här boken?

Orwells dystopiska framtidsskildring har varit lika relevant och aktuell sedan den skrevs, och inget tyder på att den blir mindre relevant. Den är något så sällsynt som en ständigt levande referens till samtiden.

Köp boken

Boken finns på Bokus: George Orwells 1984, och på Nextory eller Bookbeat om du hellre föredrar ljudböcker.

7: Flugornas herre – William Golding

böcker man måste läsa flugornas herre

En skolklass blir i en flygkrasch strandsatta på en öde ö. Helt utan vuxna organiserar de sig efter bästa förmåga och i deras nya ”samhälle” gör sig människans alla sidor tydliga, både onda som goda.

Varför ska man ha läst den här boken?

Den här boken, precis som George Orwells 1984, är den typ av bok som vi alla fått läsa eller diskutera i grundskolan. Det är en bok som skildrar skildrar grupperingar och samhällen i sin råaste form. En oförglömlig bok som påminner oss om att människan bara är ett djur som kan prata.

Köp boken

Boken finns på Bokus: Flugornas herre – William Golding, och på Nextory eller Bookbeat om du hellre föredrar ljudböcker.

På tal om allmänbildning

Har du koll på symboliken och betydelsen bakom klassiska tatueringsmotiv? Kolla in vår guide: ”9 vanliga tatueringars betydelse”, där kan du brädda din allmänbildning med lite tidlös tatueringskunskap.

Sammanfattningsvis

Den här listan med böcker man måste läsa är på inget sätt heltäckande när det gäller litteratur i allmänhet – det finns tusentals andra böcker vi rekommenderar att man läser. Men de här 7 böckerna har en sak gemensamt, och det är att de flesta människor du träffar kommer ha någon form av erfarenhet av dem. Så om du har läst dessa böcker så har du både något gemensamt med de flesta du kommer träffa, men ännu viktigare är att du kommer förstå referenser och citat som folk regelbundet slänger ur sig. Och man vill ju kunna hänga med i samtal, eller hur?

Föregående artikelHur Putsar Man Skor? 5 Enkla Steg Till Spegelblanka Skor!
Nästa artikelFuska I Poker – De 6 Vanligaste Sätten, Och Lite Historia
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.