Det handlar om utdelning, hävstång och att spara…

Det finns många olika strategier man kan använda sig av vid aktiesparande. Beroende på vem du frågar kommer du också att få en hel del olika svar. Därför har vi här samlat tre strategier som nästan alla långtidssparare kan intyga är bra metoder för den som vill få sparkontot att växa. Tänk dock på att aktieinvesteringar alltid medför en risk och att du även kan förlora satsat kapital.

Satsa på utdelningsaktier

Alla vill såklart sitta med potentiella värderaketer på sitt sparkonto, men det kräver ganska mycket tid och kan innebära en hel del arbete. För den som vill ha ett mer passivt sparande där minimalt arbete krävs så är utdelningsaktier svaret.

En bra utdelningsaktie brukar sällan sänka sin utdelning och du kommer därför få en utbetalning år efter år som eventuellt också kommer att höjas. Det betyder dock inte att utdelningsaktier är riskfria. Du kan däremot minska riskerna avsevärt genom att göra lite enkla efterforskningar av aktien innan du investerar något.

För det första bör du alltid kolla deras utdelningshistorik. Om de i många år i rad har höjt utdelningen och legat stabilt utan en väldig massa sänkningar, kan det vara en otroligt bra indikation på en bra aktie.

Något du också bör ha i åtanke är att utdelningsaktier är bäst när dem är långsiktiga. Hur mycket du får under första året spelar mindre roll än deras potential över många år framöver. Även där kommer bolagets historik in. Om de årligen höjer sin utdelning så har du troligtvis ett bra passivt sparande. Samtidigt skadar det inte att ha en relativt bra insyn i aktiemarknaden innan man köper. Att investera i utdelningsaktier i en bransch som har en stark framtid är alltid ett gott råd.

få aktieportfölj att växa

En portfölj med hävstång

En portfölj med hävstång syftar på att man tar ett lån för en eventuell aktieportfölj. Det här kommer med en hel del fördelar för den som inte har ett eget kapital.
Det kan vara ett bra sätt att kickstarta sin portfölj och få nya investeringsmöjligheter. En hel del köpvärda aktier finns som kan bli lite väl dyra för den som inte har det här kapitalet och det är där som ett lån kommer in.

Även om det händer så är det sällan man vänder sig till en storbank för att ta ett lån för den här sortens ändamål, eftersom de brukar se det som ett riskfyllt skäl att låna pengar, vilket det absolut kan vara för den som inte är försiktig.
Istället använder man ofta blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Om du måste låna snabbt eller bara vill ha en lite mindre summa så kan det därför vara bättre att man på en gång vänder sig till ett vanligt låneföretag.

Det här är dock mer utav ett alternativ för den som redan har erfarenheter utav aktiemarknaden och som känner sig trygg med hävstång, då det ökar risken ytterligare.

Avsätt mer av lönen

Det här rådet är guld värt för den som snabbt vill utöka sin aktieportfölj. Något vi ofta glömmer är att det oftast är ruskigt enkelt att spara in lite extra varje månad. De flesta av oss gör trots allt en del impulsinköp eller köper saker som vi kanske inte egentligen behöver.

Genom att strunta i den här sortens inköp så kan vi enkelt se till att det blir över lite pengar i slutet av månaden. Sparexperter brukar ofta säga att minst 10% av ens lön ska läggas undan för sparande. Det här betyder dock inte att man måste nöja sig med det. Har man möjligheten att lägga undan fem eller tio procent till, kan det vara värt det. Du kan sedan investera dessa i några goda utdelningsaktier och på så vis få mer på sparkontot.

Det här kanske inte gör någon större skillnad över en månad eller två, men i längden kommer du att tacka dig själv när du ser hur mycket extra du tjänat under åren. Helt plötsligt blir man väldigt glad över att man struntade i den där nya mobilen man egentligen inte behövde.

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta dessa 3 strategier för att få aktieportföljen att växa:

  1. Välj aktier med hög utdelning, och då gärna aktier vars utdelning varit hög under en lång tid
  2. Har du inget kapital kan du faktiskt välja att låna pengar för att komma igång, förutsatt att du sparar långsiktigt. Du bör inte låna till kortsiktiga ”trades” så att säga
  3. Avsätt mer av din lön, 2% extra varje månad är inte mycket på kort sikt, men sett över 10-15 år så blir det en hel del kapital

Där har du det, hoppas tipsen hjälper dig komma igång!

Föregående artikelAttefallshus – 25 Extra Kvadrat Till Din Man Cave
Nästa artikelJobba Som Frilansare – Helt Rätt I Tiden
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!