Zinkbrist, Kalciumbrist, Stress, Kär lögn har många namn…

Har du någon gång varit med om att du haft mystiska vita fläckar på naglarna? Inte så stora, men tillräckligt stora för att det skall se lite konstigt ut. Om du någon gång haft det så har du säkerligen frågat en vän eller förälder (mamma kanske?) vad det kan bero på.
Svaret du fick var troligtvis något i stil med: ”Ahh, det där beror på kalciumbrist, du måste dricka mer mjölk!” eller något liknande. Tyvärr har de ljugit för dig hela ditt liv! (mamma?) Jag vet att det är mycket att ta in just nu, men sätt dig ned, andas och försök komma över det.

De här vita fläckarna på naglarna har alltså inget med vitaminbrist att göra. Faktum är att den rimliga följdfrågan när du har den här typen av vita märken på naglarna är: ”Vad gjorde du Tisdagen för 2 månader sedan? Råkade du möjligtvis slå i fingret i en bordskant?”.

Det handlar om ett lättare trauma

Ja alltså inte det faktum att din mamma har ljugit för dig hela livet om varför man får vita fläckar på naglarna, utan ett lättare trauma mot nageln.

Till att börja med så vill jag påpeka att jag vet hur efterblivet det låter när man säger ”lättare trauma” när man egentligen menar ”du har slagit i fingret”. Typiskt läkare som aldrig hört ordet pedagogik…

Lättare trauma är alltså läkarspråk för att man slagit sig, på nagelroten i det här fallet. Skadan på nagelroten gör att när nageln väl växer ut så kommer inte kreatinet att packas korrekt, vilket gör att de här vita fläckarna bildas.

Mystiken kring fläckarna beror på att naglarna växer så långsamt

Det tar 8 månader för en nagel att helt växa ut och bli 100% ersatt, och det är därför folk är så förbryllade av de här vita fläckarna.

Slår du i nagelns rot, som sitter en bit nedanför nageln, så kan du räkna med att det dyker upp en vit fläck efter 1-2 månader. Sedan kommer den sitta där ett par månader till, innan nageln har vuxit så pass mycket att den vita fläcken kommit inom räckhåll för nagelklipparen och klipps bort.

Som du förstår vid det här lagret så handlar allt om att ingen kommer ihåg att de slagit i fingret 2 månader tidigare. Så när den vita fläcken på nageln sakta kryper fram så är den ett fullkomligt mysterium.

Mer sällsynta orsaker till vita fläckar på naglarna

Det ”lätta traumat” (usch, får utslag när jag säger den där frasen) är den ultra-överlägset vanligaste orsaken till dessa vita fläckar på naglarna. Men om man skall vara rätt och riktig så finns det faktiskt några andra orsaker. Dessa är dock extremt sällsynta och om du är frisk i övrigt så beror dina fläckar troligtvis inte på någon av dessa:

  • Psoriasis
  • Leverskada
  • Njurskada
  • Att du har en apa i garderoben som smyger ut på nätterna och slår dig på fingrarna (fast då beror det visserligen på att du slagit i nagelroten så skippa den här orsaken)

Sammanfattningsvis

Har du vita fläckar på naglarna så har du med 99% säkerhet helt enkelt bara slagit i fingret vid nagelroten för ca 1-2 månader sedan. Men viktigast av allt, var inte arg och besviken på din mamma, hon svarade bara så gott hon kunde.

Föregående artikelTomb Raider Kör På Jubileumsutgåva! – *Sponsrad Video*
Nästa artikelCola Boostar Up Två Noobs I Rocket League – *Sponsrad Video*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.