Talang vs Träning, vad är egentligen viktigast?

Talang är ett intressant uttryck, många gånger använder man det felaktigt för att beskriva någon som tränat hårt hela sitt liv, andra gånger misstar man någon för att vara vältränad när det egentligen handlar om ”talang”

Alla vet att man måste träna hårt, länge och rätt för att kunna bli bäst på något, oavsett om det handlar om konståkning, basket boxning. Men till vilken nivå spelar talang in?

Gener spelar roll

När det gäller fysisk aktivitet och sport så spelar gener en större roll än man kan tro. Forskare har upptäckt att personer med rätt gener svarar snabbare på träning. Personer med dessa gener kallas ”High responders” och ser resultat på träning långt mycket snabbare än ”Slow responders”.

Grundfysik är inte en myt

Utöver att svara olika snabbt på träning så har vi alla även en grundfysik, två helt otränade personer, utan erfarenhet kan visa otroligt olika resultat i t.ex. ett terränglopp. Det handlar helt enkelt bara om deras grundfysik.
Man kan enkelt räkna ut att en kombination av båda dessa egenskaper är den perfekta grunden att bygga på om man vill bli absolut bäst på något. Men man får aldrig glömma att utan träning så spelar det ingen som helst roll vilka gener man har. Tränar man inte så kommer man aldrig nå någon toppnivå.

Här är en video från AsapSCIENCE som kortfattat förklarar hur gener spelar roll när det gäller träning och resultat.

Träning vs Talang

Föregående artikelVilket är landet med mest turism? Inte så otippat
Nästa artikelHur låter Svenska egentligen? En unik video!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.