Sitter du ned just nu? Gör inte det…

Tyvärr så har många av oss ett arbete som ”tvingar oss” att sitta ned majoriteten av dagen. Vissa arbetsgivare är smarta nog att se till så de anställda har höj-och-sänkbara skrivbord. Men hade jag fått bestämma så hade det varit tvärtom, alltså att normen var att man stod upp på jobbet, men att det fanns möjlighet att sitta.

Det är nog ingen nyhet för någon att stillasittande jobb är extremt skadligt på alla möjliga sätt. Ryggont är den vanligaste skadan, men det är långt ifrån den du bör oroa dig över mest.

Ett stillasittande arbete dödar dig, långsamt men effektivt.

1: Dina muskler och ditt skelett förstörs

Den mänskliga kroppen är inte byggd för att sitta ned i långa perioder. Din rygg belastas enormt mycket och de flesta sitter även på ett sätt som sätter onaturligt mycket belastning på nacken.
När du är fysisk inaktiv i för långa perioder så tar även dina muskler skada, och ditt skelett blir långsamt svagare. Tänk bara vad det innebär om du har ett stillasittande jobb i 20 år och spenderar majoriteten av din vakna tid sittandes med dålig hållning.

2: Hjärt-kärlsjukdommarna kommer som ett brev på posten

Som om det inte var nog med att skelettet och musklerna tar skada så löper du även högre risk för allvarliga sjukdommar. Enligt den här studien så ökar risken för att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 64% vi långvarigt stillasittande, som till exempel vid klassiskt kontorsarbete.

Stillasittande jobb
Risken för att dö i hjärt-kärlsjukdommar ökar med 64% vid långvarigt stillasittande arbete

3: Du kommer troligtvis få diabetes

Mer sjukdommar. Följande studie avslöjar att stillasittande arbete leder till ökad insulinresistans vilket på sikt leder till kraftigt ökad risk för typ 2 diabetes. Och det vill vi ju inte ha.

4: Du blir fet

När du sitter ned bränner du ynka 1kcal per minut (avrundat uppåt!). Men det är inte allt, så fort du sätter dig ned så minskar effektiviteten hos enzymer som bryter ned fett med 90%!
Men så fort du ställer dig upp så jobbar enzymerna på för fullt och du bränner ca 25% fler kalorier, enkelt men effektivt.

Källa: Mashable

stillasittande arbete skadligt
Sumobrottare jobbar hårt för att bli feta, men du kommer bli det helt utan ansträngning

Vad skall man göra för att undvika alla problem?

Se till att ställa dig upp och gå runt lite minst 1 gång i timmen, men gärna 2. Självklart är det allra bäst om du slutar sitta ned på jobbet. Be om att få höja ditt skrivbord så att du måste stå eller kompromissa och fixa ett läkarintyg så bör din arbetsgivare lösa så att du kan få ett höj-och-sänkbart skrivbord.

Kan man träna för att kompensera?

Man hade kunnat hoppas att lite träning på lunchen skulle motverka allt, men tyvärr så är det inte så enkelt. Att träna 30 minuter per dag är väldigt bra för hälsan, men om du sitter ned 6+ timmar per dag så kommer det troligtvis att skita sig i alla fall. Så sluta sitta ned hela tiden!

Föregående artikelEn fälgguide, allt du behöver veta om fälgar helt enkelt
Nästa artikel”Vilket jobb passar min personlighet?” Gör det mesta av dig själv
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.