Har du sträckt låret, stukat foten eller har du en stel nacke? Här är en guide till om du skall kyla eller värma en skada!

Skador och värk är ett gissel, men tack och lov kan man lindra symptomen, här är en guide till hur du på bästa sätt hanterar olika typer av skador och värk.

Värme eller kyla vid stukning?

Har du stukat dig så är smärtan oundviklig. En stukning är ett slitage på ligament i lederna. Leden svullnar upp och det kan göra riktigt ont i upp till flera veckor.
Det bästa när du stukat dig är kyla. Det minskar svullnaden och bedövar smärtan

Värme eller kyla vid sträckning

När du sträckt dig så har du tänjt ut musklerna alldeles för mycket. Vill du återhämta dig snabbare och lindra smärtan som kan uppstå så är värme det bästa ”botemedlet”.

Värme eller kyla vid huvudvärk

Huvudvärk kan bero på en mängd olika saker. Har du vätskebrist så skall du så klart dricka vätska och äta något för att återställa salter och mineraler. Men du kan effektivt lindra spänningshuvudvärk med en värmekudde eller ett  varmt bad. Lider du av stress-huvudvärk eller migränrelaterad huvudvärk så kan det dock vara mer effektivt med kyla. Antingen i form av en påse frusna ärtor, eller krossad is i en kökshandduk.

Värme eller kyla vid artros

Lider du av artros så har du ofta stela och värkande leder. Du kan ofta effektiv lindra detta med värme, antingen en värmekudde eller en varmvattenflaska.

Här är en infographic vi knåpat ihop som svarar på frågan: ”Kyla eller värma skada?”

kyla eller värma skada
En enkel guide som svarar på frågan: ”Kyla eller värma skada?”
Föregående artikelGurkmeja-te – Ett naturligt botemedel mot höstmörker
Nästa artikelÄr du snabbare än tunnelbanan? Det är i.a.f. den här snubben!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.