Det är faktiskt inte så flummigt som man tror med meditation

Säger man ordet meditation så möts man ofta av sneda blickar och förvånade miner. Meditation är inte riktigt household i Sverige. Men intresset ökar, och tur är väl det, för meditation är sjukt bra för oss.

Här är en kort guide som svarar på frågan: ”Hur mediterar man?

Varför ska man meditera?

Målsättningen med meditationen är att komma närmare dig själv och din inre röst. Det är i alla fall den flummiga förklaringen. Den lite mer rimliga och i mitt tycke, moderna förklaringen, är att det handlar om att hitta lite lugn i vardagen. När du blir skicklig på att meditera så kan det vara en enormt effektiv metod för att bli av med stress. Är du skeptisk så tycker jag du skall försöka ignorera allt snack om munkar, tempel och inre stillhet. Fokusera på att meditationen skall ge dig lite lugn i vardagen.

bli-av-med-stress
bli-av-med-stress

Hur mediterar man?

I grund och botten handlar det om att vara i ett tillstånd av aktiv stillhet. Du skall aktivt försöka att inte tänka på något speciellt. Jag vet, det låter motsägelsefullt, men det är vad som krävs för att man skall kunna komma in i ett meditativt tillstånd.

Knep för att meditera

Det absolut största hindret de flesta stöter på när de vill lära sig meditera är att de inte riktigt vet vad som skall hända, och hur de skall uppnå något med meditationen.
För att förenkla det hela så handlar det alltså om att du inte skall tänka på något. Du skall förska göra dig fri från tankar.

För att lyckas med detta så finns det en hel del knep. Många räknar sina andetag, och varje gång de tänker på något så börjar de om. Andra ser på sina tankar som bilar på en motorväg sedda från en bro. De kommer nya hela tiden och alla kör vidare och försvinner successivt bort. De blåser förbi så att säga.

Det finns som sagt mängder med olika knep för att lyckas meditera, hitta det som du tycker funkar bäst och kör på det.

När ska man meditera?

Allas dagar ser olika ut, så det finns ingen bestämd tid då du bör meditera. Men generellt sett så finns det lite sköna synergieffekter av att meditera på kvällen. Du skall ändå gå och lägga dig inom kort, så det skadar inte att varva ned ordentligt med lite meditation.

Försök hitta tid i din vardag då du inte är stressad över att du måste göra något annat. Meditation funkar bara om du verkligen slappnar av.

Hur ska man sitta när man mediterar

Här finns det många förutfattade meningar. Så fort man nämner ordet meditation så ser folk munkar i lotusställning framför sig. Det är självklart inte det det handlar om.
Man får sitta precis hur man vill när man mediterar, det enda som är viktigt är att man inte somnar, och att man sitter bekvämt. Sitter du obekvämt så är risken att du fokuserar på det obekväma.

Hur mediterar man
Man behöver självklart inte sitta i lotusställning när man mediterar

Hur länge ska man meditera

På många olika sidor och forum så står det 20-30 minuter. Personligen tycker jag det är lite väl ambitiöst för nybörjare. Innan du blivit frälst så kan det kännas lite stressande att försöka lära sig meditera i 30 minuter per gång. Jag anser att man kan få riktigt bra resultat bara genom att sitt 7-10 minuter.

Ju skickligare du blir på att stänga av alla tankar och komma igång med meditationen så får du ju ut mer och mer av dina 10 minuter.

Där har du det

Sätt dig på en stol, tänk inte på något och slappna av. Ge det 10-15 försök och du kommer se att meditation faktiskt funkar.

Föregående artikelTiger of Sweden vintern 2015 – Svart och opersonligt
Nästa artikelSrirachasås – Hemligheten bakom den fantastiska såsen
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.