Återkommande finnar kan ha en logisk förklaring…

Det är dags för fest, dejt eller ett viktigt möte på jobbet. Du ställer dig i spegeln för att se om du ser respektabel ut – men vad är det där? En finne längs med hårfästet som ser ut som ett horn, igen!? På samma ställe? Hur kan jag ha sån otur att jag hela tiden får den just där?

Troligtvis är det faktiskt inte otur, och samtidigt är inte svaret bara: ”Ät bättre och tvätta dig mer”, nej det kan vara betydligt mer logiskt än så!

I den här artikeln går vi igenom 7 vanliga anledningar till att du får återkommande finnar på samma ställe. Saker som är betydligt mycket mer logiska och lätta att förändra än bara: ”Ät bättre och tvätta dig mer!”.

1: fundera på vad som nuddar din hud

Om du regelbundet får finnar på samma ställe så är steg 1 att fundera på vad som regelbundet nuddar din hud på just det stället.

Har du till exempel väldigt ofta finnar i nacken eller pannan så kan det bero på att du ofta bär keps eller mössa, eller att du använder hårprodukter som är mindre bra för din hy. Har du finnar runt näsan? Kanske bär du glasögon som inte är helt rena?

Säkerställ helt enkelt att det som nuddar din hud där du får finnar är rent och fräscht. Köp en ny keps och släng den där gamla sulan, tvätta mössa och rengör dina glasögon.

Finnar På Samma Ställe mössa keps hårvax
Den där kepsen du alltid har kan vara orsaken till dina återkommande finnar på samma ställe

2: Undvik att plocka, vaxa eller raka dig

Om du får återkommande finnar på ställen där du plockar, vaxar eller rakar håret eller skägget så bör du sluta med det någon vecka för att se om finnarna slutar dyka upp just där.

Varför? När du rycker ut ett hårstrå så lämnar det en öppen hårsäck efter sig. Och som du kan läsa i vår guide: ”Varför får man finnar?” så är finnar helt enkelt inflammerade hårsäckar.

Men jag rycker ju inte ut dem, jag skär av dem med min hyvel/trimmer? Ja absolut, men om hyveln är lite slö, eller om den är full av redan avskurna hårstrån så är det väldigt lätt hänt att den rycker ut ett och annat strå. Trimmern då? Ja, vi vet alla hur det känns när man drar lite för snabbt med trimmern…

3: Duscha alltid direkt efter att du tränat

När du tränat klart bör du alltid ta av dina svettiga kläder och tvätta av dig direkt. Gör du det så sköljer du bort olja, talg och smuts som du svettats ut som annars kan blockera huden och på sätt sätt leda till finnar.

Finnar På Samma Ställe träna svettig
Duscha alltid direkt efter att du tränat!

4: Minska stressen

Även om stress i sig inte gör att du får finnar så frigörs det hormoner i kroppen som rubbar den hormonella balansen, vilket i sin tur kan leda till utbrott av finnar och allmänt dålig hy.

Kolla in vår guide: ”Bli av med stress” för 5 tips på konkreta saker du kan göra för att stressa ned.

5: Använd skrubb

Om du kan läsa i vår guide: ”Varför får man finnar?” så är skrubb en kritisk detalj om du vill ha ren hy och slippa finnar. Eftersom finnar är blockerade och inflammerade hårsäckar så är skrubben ett effektivt sätt att förebygga dem. Du skrubbar helt enkelt bort döda hudceller, smuts och överflödigt talg från huden.

6: Bär inte åtsittande kläder i material som inte andas

Tighta kläder i syntetiska material kan fånga fukt som irriterar huden. För att undvika återkommande finnar på samma ställe på kroppen så bör du använda luftiga kläder i material som andas, till exempel bomull.

Finnar På Samma Ställe tvätta kläder sängklader
Glöm inte att vätta både dina kläder och dina sängkläder tillräckligt ofta

7: Se till att tvätta kläderna och sängkläderna tillräckligt ofta

Den här punkten kanske känns överflödig, men tyvärr är det inte alla som tvättar sina kläder tillräckligt ofta. I vår guide: ”När är man fräsch?” så hittar du våra rekommendationer kring hur ofta du bör tvätta olika typer av plagg, för att de inte ska lukta eller smutsa ned din hy så att du får finnar och annat onice.

Smutsiga kläder hänger så klart ihop med punkt nummer 1, vad är det egentligen som nuddar din hy där du får återkommande finnar på samma ställe? Är det på ryggen du får finnarna så kan det vara läge att se över dina tvättrutiner, ett skitigt lakan är fullt med smuts och talg som blockerar dina porer och hårsäckar, vilket leder till finnar.

Sammanfattningsvis

Se till att både din hud och de plagg som nuddar din hud är ren. Gör du det så kommer du minimera antalet återkommande finnar på samma ställe.

Föregående artikelKlädkod På Casino – Vad Gäller Egentligen? Är Det Alltid Smoking?
Nästa artikelHur Gör Man Burpees? En Ultimat Guide På 14 Sekunder
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.