Funderar du på att sterilisera dig? Då har vi svar på frågorna du troligtvis har

Carl Peterson: Would you be offended if Thompson asked you to get a vasectomy?

Dupree: Cutting off my manhood? I think it's barbaric. No one's getting near that part of my body. No one, Carl. Unless, of course, it's a woman. And then she better not have a scalpel.

Nu vi ska inte recensera filmen ”You, Me, Dupree” utan hantera frågan ”Hur fungerar en Vasektomi?”.

Däremot är just ovan scen i filmen hur många män ser på en vasektomi. Ska man tro de som gjort en vasektomi, står inför en eller på annat sätt har en koppling till ingreppet finns det blandade känslor och uppgifter.

Vad är en vasektomi?

En vasektomi är en operation som gör en man permanent oförmögen att göra en kvinna gravid. Det handlar om att skära av 2 rör som kallas vas deferens så att spermierna inte längre kan komma in i sädesvätskan.

Hur genomför man en vasektomi?

En vasektomi görs oftast på din läkarmottagning eller hos dagkirurgi. Operationen tar ungefär en halvtimme. Du kommer att vara vaken under förfarandet och din läkare kommer att ge dig en lokalbedövning för att bedöva din pung.

När din känsel försvunnit (tillfälligt såklart), kommer din läkare att göra en mycket liten punktering (ett hål) på ena sidan av pungen och dra ut en del av sädesledaren. Du kan känna ett viss ryck-känsla, men inget smärtsamt. En mindre del av sädesledaren avlägsnas. Ändarna av sädesledaren kommer att förseglas med små klämmor. Din läkare kommer sedan att göra samma sak på andra sidan.

Punkteringen är så liten att den läker utan sömmar.

Hur effektiv är vasektomi för att förhindra graviditet?

Vasektomi kan vara den säkraste och mest effektiva typ av preventivmedel. Endast cirka 15 av 10000 par blir gravida det första året efter en vasektomi. Det vill säga 99,85 % säkerhet. Att jämföras med p-piller som har en säkerhet på 91-99 %.

Dock är det givetvis svårt att frivilligt bli med barn efter en vasektomi och p-piller är enklare att avsluta. Men mer om detta snart.

vad är vasektomi
Du kommer med 99,85% säkerhet att kunna känna dig helt lugn när du kommit

Finns det någon anledning att inte göra en vasektomi?

Gör inte en vasektomi om du inte är helt säker på att du inte vill ha barn i framtiden. Du kan behöva vänta med att göra en vasektomi, eller kanske inte kan göra en, om du har en infektion på eller runt ditt könsorgan eller om du har en blödningssjukdom.

Kan vasektomi omvändas?

Viss vasektomi kan ångras, eller ”omvändas”, men operationen är dyr och måste utföras på sjukhus. Även om de flesta män kan få utlösning efter återföring kirurgi, kan spermierna oftast inte befrukta ett ägg. Dock visar studier på olika resultat och det går inte att dra en definitiv slutsats. Oavsett är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Ska du ha barn, vänta med en vasektomi.

Hur ska jag förbereda mig för operationen?

Ta med dig en suspensoar på dagen för operationen och se till att du är ren. Din läkare kommer förmodligen att ge dig instruktioner om hur du rengör området innan du kommer in. Din läkare kan dessutom föreslå att du tar med någon som kan köra dig hem efter operationen. Suspensoaren är för att ge den lite utrymme efter operationen.

Vad kan jag förvänta mig efter operationen?

Du kan ha en viss smärta, svullnad och blåmärken kring området. Blåmärken bör dock vara borta efter cirka två veckor. Din läkare kommer att ge dig instruktioner att följa efter operationen. Instruktionerna kan vara:

  • Bära åtsittande underkläder eller suspensoar för att ge dig stöd
  • Använda en kylklamp att dämpa smärta och svullnad
  • Vila mycket
  • Begränsa dig till lättare eller låg aktivitet tills du läkt

Du kommer vara tillbaka i ditt normala liv inom ett par veckor.

Är det okej att ta medicin?

Du bör inte ta läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen, ketoprofen eller naproxen 2 veckor före eller efter operationen. Alla dessa kan förtunna blodet och orsaka blödningar. Prova paracetamol för att lindra smärta.

När kan jag gå tillbaka till arbetet?

Om du har ett skrivbordsjobb, räkna med att återgå till arbetet efter ett par dagar. Om du gör fysiskt arbete, går eller kör en hel del tala då med din läkare om när du kan gå tillbaka till jobbet.

Hur Fungerar en Vasektomi 2
Har du ett fysiskt arbete så är det viktigt att du frågar din läkare när du kan återgå till arbete igen

Kommer vasektomi fungera direkt?

Nej, du måste få utlösning så många gånger som 15 till 20 gånger innan sperman kommer att rensas från båda sädesledarna. Av den anledningen ska ni fortsätta att använda preventivmedel. Läkaren kommer att be dig om prover av din utlösning efter operationen. Först efter att du har lämnat två spermafria prover anses du inte kunna göra en kvinna gravid. Detta kan ta 3 månader eller längre.

Vilka är riskerna med en vasektomi?

Problem som kan uppstå efter din vasektomi inkluderar blödning, infektion och en vanligtvis mild inflammatorisk reaktion från spermier som kan irrat bort sig under operationen (kallas spermie granulom).

En annan risk är att ändarna av sädesledaren kan hitta ett sätt att skapa en ny väg till varandra. Detta inträffar dock inte särskilt ofta. Men om så är fallet kan du kunna orsaka en graviditet.

Vad händer med mina spermier?

När spermier inte kan ta sig igenom sädesledaren kommer dina testiklar producera färre spermier. Din kropp kommer att absorbera spermier som produceras.

Kommer en vasektomi påverka mitt sexliv?

När du har läkt från vasektomi, bör ditt sexliv inte förändras alls. Du kommer fortfarande ejakulera nästan samma mängd sädesvätska som du gjorde innan, och du kommer inte att märka en förändring i din sexlust.

Slutkläm

Där har du det. ”Hur fungerar en vasektomi”… Inga konstigheter. Lite snipp snipp och en suspensoar på det. Sen är det bara att köra. Men tänk på att du är medveten om alla risker ovan och att du läser på, samt rådfrågar din läkare om några oklarheter.

Ansvarsfriskrivning: Författaren förbehåller sig rätten att inte ansvara för aktualitet, korrekthet, fullständighet eller kvalitet på den information som ges. Skadeståndsanspråk som rör skador orsakade av användning av information som lämnats, inklusive någon form av information som är ofullständig eller felaktig, kommer därför att avvisas.

Föregående artikel#KärleksfulltInternet – The Man Box Sprider Positivitet
Nästa artikelStar Wars Battlefront, Snart Kör Vi!!! – *Sponsrad Video*
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."