Några tips till dig som vill förnya hemma…

Att måla om är ett effektfullt sätt att ge hemmet ett ansiktslyft. Men att välja rätt färg är inte alltid det enklaste, och själva målandet känns lätt lite vanskligt om man inte är van. Men oroa dig inte, här ger vi dig 5 tips på hur du väljer rätt färg, och 3 tips för smidig och enkel målning.

Men först, tips på var du kan hitta bra väggfärg

Klint är ett Svenskt företag som vill förnya hela konceptet med att måla om hemma. De vill göra det enklare och roligare att inreda med färg genom att jobba med utvalda färgpaletter och guida dig, istället för att överväldiga dig med ett oändligt utbud färger och nyanser.

Klint har även ett sjukt smidigt sätt att testa färgen hemma. På deras site kan du enkelt beställa färg-ark, som du bara sätter på väggen. Istället för att jobba med de där små töntiga papperslapparna som alla byggvaruhus ger dig (som varken är samma material som din vägg eller ens målade med rätt färg) så får du alltså färg-ark av Klint, som är målade med exakt samma färg som faktiskt kommer måla med själv, dessa ark sätter du enkelt upp på väggen (och tar enkelt ned utan att få märken på väggen) för att kunna se exakt hur färgen kommer se ut i ljust ditt hem. Färgen påverkas ju av ljuset i rummet, så en liten papperslapp kommer aldrig ge dig rätt känsla.

måla om vägg hemma

5 Tips för att välja rätt färg hemma

Här är 5 enkla tips på hur du hittar rätt färg för just ditt rum.

1: Tänk på vad färgen ska användas till

Ska den användas för att måla ett helt rum, eller bara som en accentfärg på en vägg? Beroende på användningsområde kan du välja olika färger och mönster. En kraftfull färg kan funka bra som accentfärg, men riskerar att helt ta över rummet om du målar alla väggar med den.

2: Ta hänsyn till ljuset i rummet

En ljus färg kan göra ett rum kännas större och luftigare, medan en mörk färg kan göra det kännas mysigare och mer intimt. Se till att välja en färg som passar ljusförhållandena i rummet och som hjälper dig åstadkomma det du vill, mysigt och intimt eller stort och luftigt?

3: Välj en färg som passar din personliga stil

Gillar du starka och dramatiska färger, eller föredrar du mer neutrala toner? Tänk på vad som passar din personliga stil och välj en färg som du trivs med. Det kanske säger sig självt, men tänk på att en färg som är trendig nu kanske känns cool att måla med, men om ett halvår kommer du vara trött på den. Tänk långsiktigt och smart när du väljer färg.

välja rätt färg hemma

4: Färgmatcha på ett smart sätt

Vilken färg har dina möbler och din inredning? Ska du måla om så bör du välja en färg som harmoniserar med din inredning. Konceptet att matcha färger handlar om att välja färger som harmoniserar väl med varandra och skapar en balanserad och harmonisk känsla. Det finns flera olika sätt att matcha färger på, till exempel genom att använda nyanser av samma grundfärg eller genom att välja färger som ligger mittemot varandra på en färgkarta. Att matcha färger är viktigt för att skapa en harmonisk inredning och kan göra stor skillnad för hur ett rum upplevs.

5: Testa färgen

Innan du bestämmer dig för en färg, är det en bra idé att testa den på väggen. Köp en mindre färgburk och måla en liten yta på väggen, eller, ännu bättre, testa Klints färg-ark. På så sätt kan du se hur färgen ser ut i rummet och hur den påverkas av ljuset.

3 Tips när det är dags att måla

3 Snabba men konkreta tips när det är dags att sätta igång och måla.

1: Skydda möbler och golv

Innan du börjar måla, se till att skydda möbler och golv med täckdukar eller plast. Det kan också vara en bra idé att ta bort så mycket som möjligt av möblerna från rummet för säkerhetsskull.

2: Tänk på ventilationen

Måla aldrig i en oventilerad lägenhet, eftersom färgen kan ge ifrån sig giftiga ämnen som kan vara skadliga för din hälsa. Se till att öppna fönster och dörrar och använd eventuellt en fläkt för att säkerställa tillräcklig ventilation.

måla väggen själv

3: Tvätta väggen innan du målar

Tvätta väggarna kanske låter helt befängt, men det är faktiskt en grej. Man tänker inte på det i vardagen men det är en hel del smuts och flott på väggarna, och det kan göra att  den nya färgen får svårt att fästa. Så köp målartvätt och gör rent innan du sätter penseln mot väggen. Du kan köpa målartvätt på alla byggvaruhus och liknande butiker.

Där har du det, förhoppningsvis kan våra tips hjälpa dig få det fint hemma.

Föregående artikel5 Saker Du Bör Ha Koll På När Du Ska Låna Pengar
Nästa artikelVad Är En Pochette? Äggrätt Eller Tidlös Accessoar?
Jag gillar smarta grejer och mänskliga interaktioner. På Obsid skriver jag om dating, relationer och om allt det här med att vara man i vår tidsålder, och så lite blaj så klart.