Det är värt lite extra koll när det gäller din ekonomi…

När du är i behov av att låna pengar finns det ett antal saker som du bör ha koll på för att se till att allting går smidigt. Oavsett om det handlar sms lån, bolån eller om du har betalningsanmärkningar eller inte. Här är fem viktiga punkter.

1: Vilka olika typer av lån finns det?

De vanligaste typerna av lån är bostadslån, bil- eller båtlån, konsumentlån och studielån. Bostadslånet används för att köpa en bostad och det är vanligtvis ett långsiktigt lån med en fast ränta. Bil- eller båtlånet används för att köpa fordon och har ofta en högre ränta än andra typer av lån.

Konsumentlånet används för att finansiera stora inköp som till exempel en resa eller nya möbler. Men det har ofta högre räntor så det rekommenderas inte om man inte absolut behöver det. Studielånet används för att betala utbildningar och har ofta mycket lägre räntor än andra typer av lån.

2: Vad är UC för något?

Upplysningscentralen (UC) är en kreditupplysningstjänst som samlar information om människors ekonomiska historia. Tjänsten används av banker, kreditföretag och andra företag som ger lån till personer genom att bedöma deras kreditvärdighet. UC samlar in och lagrar information om alla personer som har ansökt om lån eller andra typer av finansiella produkter. Såsom kreditkort, bolån och bilfinansiering.

3: Det finns andra kreditupplysningsaktörer än UC

UC är den största kreditupplysningstjänsten som finns. Men visste du att det finns andra kreditupplysningsaktörer på marknaden? Det finns ett antal andra privata företag som erbjuder tjänster inom kreditupplysning. Dessa är reglerade enligt lagen precis på samma sätt som UC. Som till exempel CreditSafe och Bisnode. Dessa företag kan tillhandahålla information om en persons ekonomiska historia, inklusive betalningsanmärkningar, skulder och inkomst. De kan också ge information om en persons personliga uppgifter såsom namn, adress och telefonnummer.

man vid dator svart vit

4: Håll koll på hur amorteringsplanen ut

Det är viktigt att hålla koll på amorteringsplanen för att säkerställa att man betalar rätt belopp varje månad. Det är också bra att veta hur mycket som har amorterats bort och hur lång tid det tar innan lånet är helt betalt. För att hjälpa till med detta kan man använda en amorteringskalkylator som visar den totala summan som ska betalas, samt nedbetalningstiden. Man kan också se hur stor del av lånet som har amorterats bort efter varje månadsbetalning. Genom att hålla koll på sin amorteringsplan kan man planera framöver och se till att man inte hamnar i ekonomiska problem.

5: Jämför alltid innan du lånar

När det gäller att låna pengar är det viktigt att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig. Det finns många olika typer av lån som kan passa dina behov, så det är viktigt att ta reda på vilket som är bäst för dig. Jämför räntor, avgifter och andra villkor mellan olika långivare för att se vilken som erbjuder den bästa affären. Se till att du har en klar uppfattning om hur mycket du ska betala varje månad och hur lång tid det tar innan du betalar tillbaka hela beloppet.

Föregående artikelHur Ska Ett Par Byxor Sitta? – Guiden Till Bra Passform
Nästa artikelDags Att Måla Om Hemma? Toppen, För Här Är 8 Tips Och Råd!
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.