Några saker att tänka på när du expanderar ditt bohag…

Det kanske var lite otippat att Sverige, som är så välreglerat, skulle komma att tillåta bostadsbygge utan bygglov. Ja, det är faktiskt vad attefallshus innebär. Många attefallshus inreds som ett riktigt bostadshus och används som extrabostad, tonårsboende eller för uthyrning. Vissa använder attefallshus som bastu, båthus eller garage. Det är bara fantasin som sätter gränser. Självklart kan det användas som förråd också, men då kanske en friggebod räcker. Det fina i kråksången är att det finns mängder med byggsatser för attefallshus och friggebodar vilket gör att den som är händig lätt kan upprätta en extra byggnad billigt.

En friggebod ”deluxe”

När friggeboden lanserades 1979 blev den en succé bland svenska villaägare. Plötsligt kunde man slå upp en extra byggnad på upp till 10 kvadratmeter utan bygglov och krånglig byråkrati. Senare utökades ytan till 15 kvadratmeter. För några år sedan kom attefallshuset. Attefallshus är lite som en friggebod deluxe, en friggebod med ”extra allt” – om man vill. Attefallshus får ha en byggyta på 25 kvadratmeter istället för 15. Höjden på taknocken får vara 4,5 meter istället för friggebodens 3 meter. Dessutom får attefallshus, till skillnad från friggebodar, inredas som permanentbostad. Vad ska man då tänka på innan man beställer ett attefallshus i byggsats? Vi går igenom det viktigaste.

1. Planera

Visst, det är mycket lättare att slå upp ett attefallshus i byggsats än att bygga en villa. Ändå är vårt första tips att planera bygget noga innan du börjar så att du blir nöjd. Fundera över vad attefallshuset ska användas till. Behöver du verkligen en byggsats på 25 kvadratmeter eller räcker det med 20? Vad sägs om att använda 5 kvadratmeter av attefallshuset till förråd och resten till exempelvis gästrum? Vilken stil ska attefallshuset ha? Vi hittade mängder med exempel på olika byggsatser för attefallshus och friggebodar hos Hemfint på https://www.hemfint.se/stugor-friggebodar.

2. Välj rätt grund

Precis som för sommarstugor eller vanliga bostadshus finns det flera typer av grunder att välja bland. Vill du att attefallshuset ska stå på platta på mark, hybridgrund eller krypgrund? Kanske vill du ha plintgrund eller rent av källargrund? Det vanligaste och enklaste är platta på mark men vad du bör välja beror både på markens egenskaper och dina preferenser.

3. Skaffa startbesked

Precis som för friggebodar krävs det inget bygglov för att bygga ett attefallshus. Däremot måste du få ett startbesked från byggnadsnämnden i din kommun. Det brukar gå mer eller mindre per automatik efter att du skickat in din anmälan. Ibland krävs även bygglov. Det kan hända om din tomt ligger i ett område som klassas som värdefull miljö eller om den ligger nära ett område som utgör riksintresse av totalförsvaret. Det finns även regler för att bygga attefallshus eller friggebod nära vatten. Tänk på att om du vill uppföra ett attefallshus eller en friggebod närmare än 4,5 meter från tomtgränsen behöver du grannarnas medgivande också!

4. Ta tid på dig!

Det är betydligt lättare att bygga ett attefallshus eller en friggebod som byggsats än att bygga en helt egendesignad byggnad. I byggsatsen är alla delar tillkapade. Allt finns med i paketet. Det blir med andra ord garanterat färre turer till byggvaruhuset. Samtidigt tycker vi att du ska ta gott om tid på dig. Se byggandet som ett nöje! Förslagsvis tar du hjälp av en eller flera vänner under några soliga vår- eller sommardagar. När allt är klart återstår bara att fira med BBQ och något gott att dricka!

Föregående artikelKostymväst – En Komplett Stilguide Till Hur Du Bär Den Snyggast!
Nästa artikelEtt Otippat Datingtips Som Gör Dig Sexigare
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!