Tydligen är pappan ännu viktigare än man trott för barnets välmående…

Har du också hört den där om att bebisar generellt sett är mer lika sina pappor än sina mammor vid födseln? Förklaringen ska tydligen vara att chansen att pappan bryr sig om barnet och tar hand om det är större om barnet är likt honom. Intressant teori va? Och nu är det faktiskt inte längre bara en teori, det finns nämligen forskning som pekar på fördelarna med att vara lik sin pappa när man föds.

Bebisar som liknar sin pappa blir friskare

Ny forskning tyder på att bebisar som är extra lika sina pappor växer upp till att bli friskare än barn som är mindre lika sin far. Enligt studien så är orsaken till detta att pappor rent instinktivt är mer sugna på att spendera tid med små dubbelgångare än barn som påminner om brevbäraren. Barnen som är lika sin pappa får helt enkelt mer kvalitetstid med sin far, och enligt forskningen är detta betydligt mycket viktigare än man tidigare trott.

barn som liknar pappa

Men vad beror det på då?

Teorin är att pappor som får en stark visuell försäkran om att barnet verkligen är deras lägger i en extra växel för att försäkra sig om att barnet kommer överleva och bli starkt – för om barnet inte överlever så kan det ju inte föra mannens gener vidare.
Som du förstår så är allt djupt rotat i evolutionen och våra instinkter, och i grund och botten så har vi människor ju bara en enda drift, att föra våra gener vidare genom att fortplanta oss. Så argumentet är tillräckligt starkt för att vara trovärdigt.

Hur har man kommit fram till detta?

Studien är delvis baserad på data från en annan studie: ”Fragile Families and Child Wellbeing”, där man analyserade 715 familjer där barnen endast vuxit upp med mamman.

Likheten med pappan mättes genom att intervjua mamman och pappan separat.
Pappans engagemang mättes genom att titta på finansiellt stöd, tid spenderat med barnet samt hur lika man fördelat alla sysslor kopplade till barnet.
Barnets hälsa mättes baserat på antal läkarbesök under det första levnadsåret.

barn liknar pappan

Studien visade att pappor som inte bodde ihop med mamman, men vars barn var mycket lika honom själv, spenderade i snitt 2,5 dagar extra per månad med barnet, och dessa barn var betydligt mer friska vid sin första födelsedag än barn som inte var lika sin pappa.

För varje extra dag minskade risken för dålig hälsa med 2%

En cool detalj man upptäckte i studien var att för varje extra dag i månaden som pappan spenderade med sitt barn under det första året så minskade risken för att barnet skulle ha dålig hälsa med 2%. Pappans närvaro är helt enkelt jäklig viktig för barnet.

Sammanfattningsvis

Jag tror att alla är överens om att det är viktigt för barn att båda föräldrarna är närvarande och delaktiga. Men det är alltid intressant med studier som denna, som kan ge oss faktisk data som bevisar det vi alla bara antar är sant.

Föregående artikelHär Finns Jobben Om 5 År
Nästa artikelUt i den friska vårluften! Här är 5 påskaktiviteter för hela familjen
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.