Alla känner till det faktum att majoriteten av vad den andra personen uppfattar, är kroppsspråket vid en konversation…

…Men även verbal kommunikation är ofta mer nyanserat än man tror. Det är stor skillnad mellan orden man säger och vad den andra personen hör.
Att kommunicera tydligt är extremt viktigt i dagens samhälle, med alla olika typer av kommunikationskanaler så finns det mycket utrymme för feltolkningar som kan skapa friktion och problem. Det är viktigt att tänka efter före, och fråga sig själv, ”Vad kommer den andra personen att höra om jag säger så här?”.

Här är 4 Saker du aldrig bör säga till någon!

1: Det klarar du aldrig / Du kommer misslyckas

Det du säger må vara realistiskt, men det den andra personen hör är tvivel, kritik och en nedvärderande ton. Personen i fråga kommer höra att han/hon är den som inte klarar av att genomföra uppgiften men att det finns andra som kan klara det.

Vill man verkligen förklara att det är något som personen inte bör försöka sig på så är det mycket mer diplomatiskt att säga ”Det är omöjligt!”, då insinuerar du åtminstone inte att det är personen i fråga som inte klarar av uppgiften, utan att det är uppgiften som är orimlig.

Än bättre är självklart att ha en mer konstruktiv dialog och coacha, stötta eller resonera med personen.

2: Jag sa ju det

Det finns egentligen inget användningsområde för denna fras.
Det du säger är ”Du hade fel, jag hade rätt och du är helt enkelt sämre än jag”. Det är inte bara det den andra personen hör, utan det är även vad du faktiskt försöker kommunicera. Inget positivt kan komma ifrån en konversation som börjar med denna fras.

Om du hade rätt, och den andra personen fel, så är det erkännande nog. Personen i fråga är säkerligen fullt medveten om att han/hon hade fel.

3: Lycka till!

Det här kanske låter konstigt, men tänk efter vad det egentligen är du säger? ”lycka till”, du insinuerar alltså att personen behöver tur för att lyckas, personens skicklighet/duglighet räcker alltså inte till.

Det finns ett gammalt klassiskt citat från Ingemar Stenmark på ämnet:

”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”

Vill du peppa en person inför en uppgift så finns det en mängd andra korta fraser som är betydligt mycket mer positiva och har mer slagkraft:

  • Jag tror på dig!
  • Jag vet att du klarar det
  • Kör hårt!
  • Härligt, det kommer gå bra!
  • Jag ser fram emot att höra hur det gick

Utöver det att dessa fraser inte syftar på att personen behöver tur, så är de dessutom mer unika. Använder du ett språk som andra inte gör så blir du ihågkommen bättre.

4: Jag bryr mig inte

Att inte bry sig om något en person säger till dig är bland det mest respektlösa man kan säga. Du förklarar för personen att dennes åsikt/fråga/problem är meningslöst och saknar värde i dina ögon.

Det är sällan man verkligen inte bryr sig, utan det är snarare så att man inte är insatt nog att se på situationen på rätt sätt.
Något vettigare att säga kan vara:
Jag förstår inte
Jag hänger inte med
Förklara för mig hur du menar

Slutord

Självklart finns det en mängd andra saker man inte skall säga, dessa 4 är dock allt för vanliga. Vill du ha en vettig och tydlig dialog med dina nära, och undvika missförstånd, så bör du lära dig att inte använda ovanstående uttryck.

Tydlig kommunikation förenklar vardagen enormt mycket. Umgås du med intelligenta människor så är det sällan det blir någon form av äkta drama, oftast är det missförstånd till följd av otydlig kommunikation som ställer till det i vardagen.

Föregående artikelFärgglada strumpor, kontrast till kostymen – Dagens inspiration
Nästa artikel11 Saker du kan göra för att fokusera bättre!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.