Åskguden – en miljardindustri…

Trots att det är över tusen år sedan människor i någon större utsträckning aktivt tillbad de hedniska gudarna lever den nordiska mytologin allt jämt vidare. Framför allt inom populärkulturen, vilket inte är så konstigt med tanke på att historierna om Tor, Loke, Oden, Balder och alla de andra gudarna och gestalterna inom den nordiska mytologin är minst sagt fascinerande.

Genom åren har det kommit många olika filmer som tar avstamp i nordisk mytologi. På senare år är utan tvekan Thor-filmerna med Chris Hemsworth i titelrollen de mest kända i den här kategorin. Den första filmen i serien, Thor, släpptes i april 2011 med en får man säga ganska meriterad rollbesättning.

Förutom Chris Hemsworth i rollen som Thor såg vi även Anthony Hopkins i rollen som Oden. Utöver det spelar även Stellan Skarsgård, Natalie Portman och Kat Dennings tre forskare, som upptäcker Thor i New Mexicos öken efter att denne blivit förvisad ner till jorden av Oden. Thor blev en stor succé och drog in närmare en halv miljard dollar på biografer världen över.

Efter detta var det förstås givet med en uppföljare. I oktober 2013 hade Thor – En mörk värld premiär med i stort sett samma rolluppsättning. Den tredje filmen i serien, Thor – Ragnarök, släpptes i oktober 2017, i vilken vi även får se ett gästspel av Hulken som Thor tvingas möta i en duell. Filmerna om Thor är utan tvekan de mest framgångsrika genom alla tider med temat nordisk mytologi. Totalt har filmerna spelat in närmare två miljarder dollar. Thor har även dykt upp i ett antal andra Marvel-filmer som till exempel The Avengers, Avengers: Age of Ultron och Avengers: Endgame.

Chris Hemsworth

'Chris Hemsworth' by Gage Skidmore via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Drömmen om Valhall

Inom spelvärlden går det också att hitta flera exempel där nordisk mytologi och även vikingar är huvudtema. Ett aktuellt exempel är förstås Assassin's Creed Valhalla, som är det senaste släppet i den populära spelfranschisen Assassin's Creed.

I Assassin's Creed Valhalla får vi följa den hårde vikingen Eivor som drömmer om att bygga upp en bosättning i England. Vägen dit består av både brutala strider och plundringar, men vad gör man inte för att förtjäna sin plats i Valhall tillsammans med gudarna.

Det finns även ett antal spel som utspelar sig i gudarnas hemvist Asgård, som Asgard, Asgardian Stones och Age of Asgard, som släpptes 2019 där man som spelare kommer att stöta på både Oden och hans hustru Frigg. Gudaparet besitter mycket makt, men Ragnarök är i antågande och då kan vad som helst hända.

vikingahjälm

Föregående artikelEtt Lager Färg Gör Större Skillnad Än Du Tror
Nästa artikelHur Många Kostymer Behöver Man Ha Egentligen?
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!