Genomtänkt, välskapad och svinbra ljud

Vi har tidigare recenserat Sonos Play:1, den lilla högtalaren med det överraskande stora ljudet. Nu är det dags för tillökning i familjen, Sonos Play:5 är redo att släppas, och den är minst sagt efterlängtad.

Jag tänkte faktiskt inte vara mer långrandig än så i inledningen, vi kastar oss rätt in i vår Sonos Play:5 recension!

Design

sonos play 5 recension
Allt från frotgallret till knapparna på ovansidan är genomtänkta och polerade in i minsta detalj, sånt skall man aldrig förbise utan att dela ut lite välförtjänt beröm

Sonos Play:5 är lite av ett under när det kommer till designen. Fronten av spelaren är ett metallgaller med ca 60,000 individuellt borrade hål, alla i olika vinklar för att förbättra ljudupplevelsen. Det är definitivt inget jag hade kommit på att göra.

Resten av apparaten är ett skal i matt hårdplast som känns riktigt lyxig. Det märks att Sonos, precis som Apple, har varit mycket noga med känslan av produkten. Det är en oerhört gedigen apprat och den lämnar inget åt slumpen. Varenda skarv är borta, allt smälter ihop perfekt och till och med strömkabeln är så minimalistisk som möjligt, allt för att den verkligen skall kännas helt trådlös och fri.

Det är svårt att inte gilla Sonos genomgående minimalistiska stil med fokus på detaljerna. När de skapar en väldesignad maskin som denna så gör de det enkelt för mig att placera den i hemmet, den smälter in i resten av rummet och blir faktiskt mer av en del av inredningen än ett ljudsystem.

Ljud

Som du förstår så gillar jag deras design, den känns helt rätt. Men ljudet då? Den kan ju se hur snygg ut som helst, men är det inget bra ljud, ja då är det ju inget att ha ändå.

Vi börjar så här:
Mitt vardagsrum är ca 50 kvadratmeter, med en stor pelare i mitten, något som känns som att det skulle kunna vara en utmaning. Det är dock inget jag märkt av.
Ljudet är rent, basen känns riktigt kraftig och mer eller mindre hur högt jag än spelar så låter det riktigt rent och kraftfullt, aldrig slår diskanten igenom, och aldrig tar basen över i ett surrande dån. Riktigt bra ljud helt enkelt.

sonos play 5 recension sverige
Sonos Play:5 smälter in i resten av rummet och blir mer en inredningsdetalj än ett ljudsystem

Enkelhet

Att koppla ihop en ny Sono Play:5 med ett befintligt Sonos-system tar bara några sekunder. Det är enkelt, intuitivt och funkar klockrent precis varje gång vi provar.

Men det är inte bara installationen som är enkel, den är även oerhört enkel att använda. Precis som tidigare modeller så styr du all musik via din telefon. Men vill bara snabbt byta låt eller höja/sänka så finns det även touchkontroller på ovansidan.
Touchkontrollerna funkar precis så som man vill (till skillnad från de flesta touchkontroller på icke-telefoner, du vet spisar och såna grejer). Med dem kan du som sagt enkelt ställa in volym och byta låt. För att visa lite extra hur noga de är med att allt skall kännas genomtänkt så har Sonos faktiskt lagt till ytterligare ett lager av smarthet. Med hjälp av ”smarta sensorer” så fungerar volymkontrollen alltid likadant, oavsett om du har den i liggande eller stående läge. Finurligt!

En liten förbättringspunkt

En förbättringspunkt som Sonos kan ta med sig är dock deras app, den är inte riktigt 100% hela tiden. Ibland är den inte särskilt intuitiv, och den buggar ur då och då. Visserligen är det något man mer eller mindre har kommit att förvänta sig från företag som släpper appar tillsammans med deras produkter. Deras huvudfokus är produkten i sig, att göra appar är kanske inte deras specialité.

Men majoriteten av tiden så funkar den så klart som den skall, och allt som allt så är Sonos Play:5 precis lika enkel att använda som deras produkter alltid är, vilket är ett enormt plus för någon som mig, som inte orkar hålla på och läsa långa manualer, mecka med sladdar och vrida på spakar etc. etc. etc.

Trueplay

Sonos trueplay
Först viftar du alltså med telefonen som en mupp, sedan får du riktigt bra ljud. Enkelt!

Tidigare i höstas kom Sonos med en helt ny funktion, Trueplay. Namnet i sig säger kanske inte så mycket om vad det handlar om, eftersom alla funktioner till alla ljudsystem mer eller mindre alltid heter Trueplay. Men effekten är betydligt mycket mer spännande än vad namne avslöjar.

När du först går in på inställningarna för Trueplay så ber den dig att glida runt i vardagsrummet som om du vore lite smått schizofren. Din telefon kommer be dig att gå runt i rummet och vifta långsamt med telefonen i alla rummets olika delar. Samtidigt som du gör detta så spelar din Sonoshögtalare upp en sci-fi-ljud av guds nåde.
Men varför?
Syftet är faktsikt brilant.

När du går där och viftar med telefonen så skickar spelaren som sagt ut ljudsignaler som telefonen tar emot. Och beroende på var i rummet du är så kommer telefonen att ta emot ljudvågen på ett speciellt sätt, t.ex. så kanske den studsar på ett skåp eller en pelare. Alla de här sakerna som står i ditt rum försämrar vanligtvis ljudupplevelsen och det är här som Trueplay kommer in i bilden.

Med informationen som telefonen samlar in så ställer din Sonos-spelare in sig så att ljudet skall bli så bra som möjligt för just ditt rum! Så har du (som jag) en gigantisk pelare mitt i rummet så tar Sonos hänsyn till det och justerar ljudet. Briljant måste jag säga.

Sammanfattningsvis

Ovanför kan du läsa den långa historien, men den korta historien är att Sonos Play:5 är en riktigt bra apparat, ett ljudsystem som både är en fröjd att använda, och att installera. Med Trueplay kan du få ett väldigt bra ljud oavsett om du smällt in spelaren i ett hörn i ditt kaklade kök, eller om du ställt den på en pidestal mitt i vardagsrummet.

Sonos Play:5 börjar säljas den 20e November i USA och den 25e November i resten av världen. Den finns i svart och vitt och du kommer kunna köpa den via Sonos.com, där den kostar ca 5400kr. Är du ute efter ett riktigt bra, enkelt och snyggt ljudsystem som inte tar upp hela vardagsrummet, eller tvingar dig bila hål i väggarna för att dra kablar, ja då är Sonos Play:5 tveklöst ett av de bästa alternativen.

ÖVERSIKT
Design
10
Ljud
10
Enkelhet
9
Föregående artikelNissan Pulsar, hightech för alla – *Sponsrad Video*
Nästa artikelErik Och Mackan Levererar Silltacos! – *Sponsrad Video*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.
sonos-play5-recension<h3>Vi gillar</h3> Riktigt bra ljud som verkligen fyller ut rummet och enkel kopplas ihop med övriga Sono-produkter. Jag vet inte riktigt vad mer jag önskar mig av ett ljudsystem? <h3>Vi ogillar</h3> Egentligen inget, den är oerhört nice att använda, och priset är inte speciellt högt med tanke på vad man får. Det som skulle kunna utvecklas mer är deras iPhone-app, den buggar lite då och då, men det är ingen biggie