Nostalgi är en stark känsla…

Människans vurmande för det som varit bör aldrig underskattas. Samtidigt som vi ständigt strävar efter att förnya och förbättra så kan vi inte låta bli att då och då blicka tillbaka i backspegeln. Det spelar ingen roll om det handlar om mode, film eller något annat område – titt som tätt tar nostalgikänslorna över och vi bestämmer oss för att föra någon gammal trend tillbaka in i rampljuset. Även i spelvärlden hör det till vanligheterna att damma av gamla godingar när det passar sig. De senaste åren har vi sett flera typer av spel med sina glansdagar bakom sig åter växa i popularitet.

Bingons oväntade comeback

Vad det innebär att spela bingo behöver ingen längre introduktion. Spelet har funnits i olika former i snart 100 år och de flesta av oss har troligen provat på ett Bingo Spel någon gång i livet. Det är nog en hel del som tänker på bingo som något mossigt spel som spelas av pensionärer, men faktum är att intresset för underhållningsformen har ökat rejält de senaste åren – och inte minst bland yngre generationer.

Visserligen är det inte lätt att hitta traditionella bingohallar längre, men runt om i världen har det blivit allt vanligare att arrangera bingo-event som riktar sig till yngre målgrupper. Dessa evenemang kan innehålla inslag av allt från musik till mat, och verkar faktiskt fått fäste på sina ställen.

Vad tror du, är du redo att hoppa på bingo-vågen?

flipperspel retro

Är flipperspelen snart tillbaka i barerna?

I början på 2000-talet hade intresset för de tidigare så populära flipperspelen så gott som dött ut. 20 år senare det betydligt annorlunda ut. De stora kolosserna till underhållningsmaskiner är visserligen inte en lika vanlig syn som under glansdagarna på det sena 70-talet, men det senaste decenniet har allt fler hittat tillbaka till den gamla favoriten.

I dagsläget arrangeras det tusentals flippertävlingar varje år som hundratusentals spelare deltar i. Även en del moderna barer med en förkärlek till det som är retro har börjat återintroducera flipperspelen i sina lokaler. Inne på samma bana så går det också att hitta dem inne i arkadhallarna som också har fått ett uppsving de senaste åren – vilket för oss vidare till nästa punkt …

Fascinationen vid arkadspel och retrokonsoler består

De klassiska arkadspelen och de tidiga spelkonsolerna har alltid haft en gedigen skara fans, men det är först på senare tid som de har hittat tillbaka in i populärkulturen på allvar. Nuförtiden kan vi ofta se nylanseringar av gamla retrokonsoler, eller adaptationer av gamla arkadspel till nyare plattformar.

Det finns till exempel speltjänster som gör det möjligt att spela många av Ataris främsta titlar i ens smartphone, på nätet går det att hitta webbaserade versioner av en hel del retrospel och spelutvecklare förvandlar till och med klassiker som Street Fighter II till video slots för onlinecasinon.

Nej, fascinationen för det som klassas som retro tycks inte minska i popularitet, snarare tvärtom. Den ihållande trenden är inte enbart reserverad till spelvärlden. På senare tid har vi även kunnat se mängder av tv-serier och filmer som flirtar flitigt med det som var populärt på, kanske framförallt, 80-talet.

Föregående artikelHerrmode Höst 2020 – Allt Du Behöver Veta Om Höstens Herrmode
Nästa artikelFototapeten, Den Nya Fondväggen – Så Sätter Du Den Lättast
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.