Livet som professionell gamer…

Ett av de områden som har utvecklats snabbt under de senaste åren har utan tvekan varit gaming. Från att ha varit en något underlig fritidssyssla som bara några få intresserade har ägnat sin tid åt har det vuxit till en blomstrande mångmiljardindustri som förenar gamers av alla mått och folkslag världen över.

Tidigare satt oftast yngre killar helt uppslukade av spelet, i ett pojkrum vid sina hemmabyggda datorer iklädda noppiga gamla hoodies. Så ser det inte ut längre.
Säkerligen sitter fortfarande vanliga spelare i sådana miljöer, men det har vuxit fram ett brett skikt av framgångsrika gamers, som vet hur de ska uppträda, vilka kläder de ska bära och framför allt hur de ska tjäna riktigt stora pengar.

Hur man ökar sina inkomster genom gaming

Att vara en riktig gamer är numera ett livsstilsval och många har gjort sitt stora intresse till lönsam affärsverksamhet. Glädjande nog har även många kvinnliga gamers kommit fram med tiden. De spelare som ligger i toppen beräknas tjäna 30-40 miljoner årligen och det är med säkerhet lågt räknat.

Det vanligaste sättet att tjäna pengar på vid gaming är att delta i olika spel och turneringar där man streamar sitt deltagande i en match för en publik, som under spelets gång donerar pengar till spelaren. De mest populära spelarna har också den största publiken och får därför in de högsta intäkterna.

Twitch är en mycket populär streamingsajt där många nya gamers visar upp sig och blir kända namn. De gamers som blir kända börjar i regel använda märkeskläder från kända kläddesigners och varumärken.

professionell gamer

Sponsring och merch

Spelarna kan även ha sponsorer och pratar då om de produkter som ska sponsras. Ibland räcker det med att spelaren bär en känt klädmärke som alla känner igen och spelaren behöver då inte ens nämna varumärket, det räcker med att han exempelvis bär kläderna eller använder produkterna ifråga. Sponsringen behöver dock inte bara handla om kläder utan kan även inkludera andra produktkategorier.

Det har också blir vanligt att gamers tar fram så kallad merch, oftast i form av egna, brandade klädesplagg eller exempelvis vattenflaskor och mobilskal som de säljer både på egna sajter eller genom återförsäljare. Typiska färger för merch är svart i kombination med en klar färg som rött och vitt. På merchen finns ofta youtuberns namn, citat eller kanal tryckta, eller en bild på deras ansikte.

Bland de mest kända spelarna finns även många svenskar, däribland Pewdiepie, aka Felix Kjellberg, som förmodligen är den mest kände av dem.

PewDiePie och den svenska framgångssagan

PewDiePie slog igenom 2010 som en så kallad Youtube-stjärna eftersom man på den tiden inte pratade om gamers och influencers än. Den nu 31-årige spelaren från Göteborg hade sin mest framgångsrika period mellan 2013-2019, då han var den youtubare som hade flest prenumeranter med en peak på 102 miljoner följare under förra året och totalt hela 5,2 miljarder (!) visningar.

Under sin storhetstid var han den bäst betalda youtubern enligt tidningen Forbes och Times utnämnde honom 2016 till en de 100 mest inflytelserika personerna i världen. PewDiePie är den gamer och underhållare som har satt grunderna för de youtubers, influencers och gamers som kom efter honom.

Som många andra youtubers har även PewDiePie merch såsom sweaters och andra klädesplagg.

gaming som jobb

Att leva som en gamer

Att spela tar en stor del av ens fritid, om man inte lyckas att använda det professionellt. En gamer ser spelandet som värdefullt, en källa till information eller som ett sätt att belöna sig själv på. En del spelare kan bli arga, men att ta ut sin ilska i ett spel kan vara bättre än att ge sig på människor eller egendom.

Risken finns förstås alltid att utveckla ett spelberoende men forskare har funnit, tvärtemot vad man tidigare trott, att spelande utvecklar ungdomars fantasi och förmåga till problemlösning och att hantera moraliska val.

Spelberoende är en destruktiv handling medan vanlig gaming är en källa till inspiration och välmående.

För de flesta spelare handlar det dock fortfarande mest om äkta spelglädje. Att skaffa nya vänner online som man delar ett riktigt intresse med ger tillfredsställelse. Det finns även stora event som Dreamhack, som samlar 10 000-tals spelare, som man kan delta i.

Idag kan man spela på e-sport på nästan varje bettingsajt. Den vanligaste e-sporten som svenska spelare satsar på är utan tvekan Counter-Strike: Global Offensive. Precis som på motsvarande sätt för traditionella sporter kan man satsa på olika delar inom sporten.

Att satsa på matchvinnaren är det vanligaste oddset men man kan även satsa på rundhandikapp, vilket ger högre odds än att vinna på en rak vinnare. En tredje variant är karthandikapp där man satsar på antal kartor.

Att spela på spelautomater online är ett annat enkelt sätt att uppleva spänning på, och som passar vuxna spelare i alla åldrar. numera finns en uppsjö av sajter, men man ska vara noga med att bara spela på sajter som har en svensk spellicens för att säkra fair play. Detta gäller även för bettingssajter.

Föregående artikel3 Saker Att Tänka På När Du Flyttar Till Hus
Nästa artikelDe Bästa Accessoarerna För Män Hösten 2020
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.