Ett nytt Svenskt stjärnskott…

Det finns en speciell relation mellan Italien och Sverige. I alla fall inom fotboll. Det var till Serie A som Sveriges allra först fotbollsstjärnor värvades under 50-talet och fler har anslutit med åren. Under hösten har ett nytt svenskt stjärnskott briljerat i Parma Calcio. Dejan Kulusevski, som fyller 20 år i april, värvades av Atalanta 2016 men det är först nu som genombrottet har kommit. Framstegen har uppmärksammats av bland annat Janne Andersson, som är förbundskapten för herrlandslaget. De har även väckt ett intresse hos flera europeiska klubbar och under hösten har det pågått en kamp om hans underskrift på ett nytt klubbkontrakt.

En målrik höst

Dejan blev den första svenska fotbollsspelaren som var född på 2000-talet att värvas av en internationell klubb. Efter ett antal år i Atalantas akademi togs han ut till A-laget för att spela i Serie A 2018. Däremot fick han ingen speltid förrän i början av 2019. Debuten kom i en match mot Frosinone, som de vann med hela 5–0. Speltiden fortsatte att utebli och när säsongen var slut blev det klart att han skulle lånas ut till Parma säsongen 19/20. Där har han fått mycket mer speltid och framgångarna har haglat.

I Parma har mittfältaren med den hyllade vänsterfoten hittills fått spela i varje ligamatch. Fram till vinteruppehållet hann han göra fyra mål och sju assist. Dejan har blivit ett namn på mångas läppar och han har omnämnts i italienska sportmedier under hela hösten. I december blev han utsedd till månadens spelare av det italienska spelarförbundet. Förutom hans fina resultat var motiveringen att han har en spelstil och kapacitet som är ovanlig hos unga spelare idag.

Hans framgångar har inte passerat den svenska förbundskapten för landslaget förbi. Han har även representerat Nordmakedoniens U-landslag, men när det var dags att välja vilken nation han ville representera valde han Sverige. Det är där som han är född, uppvuxen och dit han alltid åker när han är ledig. Debuten i A-landslaget kom i EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Färöarna. Det blev däremot ingen speltid i mötet mot Rumänien. Det kom istället i matchen mot Färöarna, då han byttes in i den 65:e minuten. Matchen slutade 3–0 och Sverige säkrade sin plats i EM 2020. Huruvida Dejan kommer att bli uttagen till EM-truppen återstår att se. Janne Andersson har endast haft positiva ord att säga om hans spel. Enligt förbundskaptenen har Dejan en bra känsla för vad som händer på planen och tränarna i U-landslagen har varit mycket nöjda med hans prestationer.

Parma mot en fin säsong

Det som gör svensken till en värdefull spelare är att han både kan spela som anfallare och mittfältare. Hans assist och mål har varit med och bidragit till att Parma ligger på en sjundeplats i Serie A. Förra säsongen slutade de på en fjortondeplats. Dejan, tillsammans med spelare som Alberto Grassi, har gett supportrarna nya förhoppningar om en kommande storhetstid. Parma har aldrig vunnit den nationella ligan. Deras bästa placering var en andraplats bakom Juventus säsongen 1996/1997. Enligt 888 Sports match-odds och odds på vinnarspel finns de inte med bland favoriterna att sluta som topp tre. Däremot har oddsen jämnats ut mot konkurrenterna för att hamna som topp sex eller topp tio. Oddsen för det är 21.00 respektive 2.5.

I december var frågan på mångas läppar om Dejan skulle stanna kvar i Parma i vår. Enligt rykten ska sex Premier League-klubbar ha gett ett bud på honom, såväl som flera italienska klubbar. När Atalantas president, Antonio Percassi, fick frågan om hur nära en eventuell försäljning var gav han bara vaga svar. Ett tag såg det också ut som att Dejan skulle komma tillbaka till Atalantas A-lag, vilka slutade på en tredjeplats i Serie A förra året och som nu har tagit sig vidare i Champions League. Den 3 januari blev det däremot klart att Dejan har skrivit kontrakt med Juventus. Där kommer han att bli lagkamrat med bland annat Cristiano Ronaldo och Matthijs de Ligt. Slutsumman hamnade på 365 miljoner plus eventuella bonusar på upp till 95 miljoner. Kontraktet sträcker sig till sommaren 2024, men Dejan kommer inte att börja spela med klubben förrän efter att pågående säsong har avslutats. Enligt mittfältaren själv är övergången till Juventus en dröm som går i uppfyllelse och han hoppas att han kan utveckla sitt spel och sin taktik ännu mer i sin nya klubb.

Flera genombrott 2019

Dejans framgångar har inte bara uppmärksammats av tränare och klubbar, utan även av supportrar och fotbollsjournalister. Enligt brittisk media är han det största stjärnskottet i hela den italienska ligan. Det gav honom en plats i tidningen The Guardians fiktiva startelva som bestod av Europas största nya talanger. Dejans statistik visar att han gör över två dribblingar och viktiga passningar i varje match. Sett till samtliga spelare i Europas fem största ligor är det ett resultat som enbart toppas av Kevin De Bruyne, som spelar i Manchester City. Tre andra spelare som var med på listan var Eduardo Camavinga, Alphonso Davies och Scott McTominay. De spelar i franska Ligue 1, tyska Bundesliga respektive brittiska Premier League.

Samtidigt är Dejan inte den enda unga svenska spelaren att spela i Serie A eller som gjorde landslagsdebut 2019. Den ett år äldre Mattias Svanberg, som spelar i Bologna FC, är ett framtidshopp som kan konkurrera om platsen som landslagsmålskytt. Han gjorde sitt första landslagsmål i kvalmatchen mot Färöarna, och assisterade vid 3–0 målet. Dejan har alla möjligheter att utvecklas och bli en spelare av den absolut högsta klassen. Det viktigaste för honom är att hans klubb ger honom rätt träning och tillräckligt med speltid. Det här resonemanget har han och hans agent, Stefano Sem, haft ett tag och det var anledningen till att de tackade nej till kontraktserbjudanden redan sommaren 2019. De ansåg att Parma var det bästa valet för honom i den formen han var då.

Om Juventus nu kan utveckla svenskens spel återstår att se. Konkurrensen är hårdare i klubben, som förväntas vinna Serie A i år. Han måste verkligen visa framfötterna, och framför allt vänsterfoten, för att visa att han platsar i vad som anses vara Italiens bästa lag.

Föregående artikelKunskaper Som Kan Ge Dig En Ny Karriär Utomlands
Nästa artikel4 Fördelar Med Att Träna På Morgonen
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.