Njut av Europas floder…

Det är just nu en utmanande tid för människor över hela världen eftersom coronapandemin stoppar nästan alla aktiviteter. I takt med att nationsgränser stängs och flygresandet begränsas är den bransch som drabbats hårdast av virusutbrottet utan tvekan turism- och resebranschen.

Lyckligtvis kommer den här krisen inte att vara för evigt. Affärslivet kommer för eller senare att återupptas och fortsätta precis som vanligt, och människor kommer att kunna börja resa igen, så det kan vara en bra idé att utnyttja tiden av självisoleringen och karantän till att planera ditt första äventyr när coronaviruset väl är borta.

Ett sätt att resa på som ökat i popularitet, särskilt under sommarmånaderna (när pandemin förhoppningsvis är över) är att ge sig ut på en flodkryssning genom Europa.

Glöm allt du redan förknippar med kryssningar: gigantiska kryssningsfartyg, tusentals passagerare som trängs vid bufféborden, billig underhållning, och en rytande mistlur som skrämmer livet ur öbor och skärgårdsfolk.

Flodkryssningsfartyg är betydligt mer intima, vanligtvis rymmer de bara 100–200 passagerare när de rofyllt glider fram längs floderna, samtidigt som de erbjuder en elegant och praktisk lösning för dem som vill utforska mer än bara ett land, en stad eller region.

Även om flodkryssningsfartyg är mycket mindre och mer diskreta, erbjuder de flesta gott om bekvämligheter ombord för att hålla dig sysselsatt medan du seglar mellan olika destinationer. Bland faciliteterna som erbjuds finns ofta gym och simbassänger; lounger, barer och restauranger; och ibland till och med ett casino – men håll dina färdigheter i korträkning borta från blackjackbordet för att inte kastas överbord på din resa längs Donau!

Dessutom är boendet ombord på flodkryssningsfartyg ofta mycket bekvämare och lyxigare, och påminner egentligen mer om flytande hotellrum än klaustrofobiska hytter! Med det i åtanke följer här en lista över fem flodkryssningar att planera inför när coronakrisen väl har blåst över.

flodkryssning

Flodkryssning längs Donau

Ett av de populäraste valen av flodkryssningar är de som äger rum längs Donau – den näst längsta floden i Europa. Mycket av populariteten ligger i det faktum att den här resan vanligen täcker in fler länder än många andra flodkryssningar. Tyskland, Österrike, Slovakien, Ungern, Kroatien, Serbien, Rumänien och Bulgarien kan alla besökas beroende på din resplan och kryssningens längd.

En flodkryssning på Donau ger passagerarna möjlighet att utforska historiska platser och sevärdheter i städer som München, Wien, Prag, Bratislava, Budapest, Bukarest och Belgrad. Passagerarna kan också delta i vandringsturer genom Schwarzwald och uppleva lokal mat och kultur på alla destinationer.

Om ditt mål är att besöka så många europeiska länder och städer som möjligt under en semester, är en flodkryssning på Donau det perfekta valet.

Flodkryssning längs Rhen

Floden Rhen är en av Europas största vattenvägar med enorm kulturell och historisk betydelse som går tillbaka hela vägen till Romarriket. Nuförtiden ger flodkryssningar på Rhen passagerarna möjlighet att utforska upp till fem länder. Rhenkryssningar som startar vid flodens källa i de schweiziska Alperna och slutar i Nordsjön i Nederländerna, kan även ta dig genom Tyskland, Belgien och Frankrike.

Beroende på din resplan, kan en kryssning längs Rhen ta dig igenom många av Centraleuropas mest levande konst- och kulturstäder, massor av historiska landmärken och ge dig massor av naturupplevelser. Om du är en festprisse eller gillar högtider i största allmänhet kan du passa på att boka en Rhenkryssning runt jul och utforska de olika julmarknaderna längs vägen.

Flodkryssning längs Duero

Den kallas ibland för den gyllene floden och kryssningar på Duerofloden blir bara mer populära för varje år. Duero är en av de stora floderna på Iberiska halvön och en kryssning längs floden börjar och slutar för det mesta i Portugal och går genom olika regioner i Spanien.

Väljer du en kryssning längs Duero kan du utforska de fantastiska portugisiska städerna Lissabon och Porto, och segla genom den pittoreska staden Vega de Terron på väg mot Salamanca i Spanien.

Resenärer som är intresserade av europeisk historia och arkitektur kommer definitivt få sitt lystmäte på den här kryssningen, samtidigt som det också är en resa många vinkonnässörer har på sin ”bucket list”.

kryssning i europa

Kryssning längs Göta kanal

Om Sverige är med på din lista över resmål (och det borde det vara), är en kryssning längs Göta kanal ett av de bästa sätten att utforska landet på. Denna 190 km långa vattenkanal sträcker sig mellan Göteborg och Söderköping, även om flodkryssningar vanligen slutar i Stockholm.

Kryssningen startar i Göteborg och ger passagerare en möjlighet att utforska staden innan de beger sig iväg ut på den svenska landsbygden, med stopp vid slott, sjöar, slussar och städer längs vägen mot Stockholm.

Det här är ett helt fantastiskt sätt att verkligen uppleva svensk kultur och svenska traditioner såväl som att upptäcka landets vackra naturlandskap.

Kryssning genom södra Kykladerna

Det här femte och sista förslaget är egentligen ingen flodkryssning, men eftersom resan sker i snarlika fartyg och erbjuder en kryssningsupplevelse som liknar dem vi beskrivit ovan, så gör vi ett undantag.

Den här typen av undantag är inget vi gör lättvindigt, men det finns få kryssningsrutter som är mer speciella än den genom södra Kykladerna i Grekland och Turkiet. Historia och ruiner som saknar motstycke i världen, uråldriga skatter, spektakulära stränder, djupblått vatten och fantastiska städer – det här en kryssning som gör det svårt för oss att inte tumma lite på reglerna!

Kryssningen genom södra Kykladerna ger en möjlighet att utforska historiska platser som Rhodos, Santorini och Hydra i Grekland, såväl som Bodrum och Dalyanfloden i Turkiet.

Det här är en resa som passar alla typer av kryssningsresenärer, oavsett om du är ute efter sol, hav, sandstränder eller bara vill utforska historiska platser.

Föregående artikelAlternativa Aktiviteter Att Göra På USA-resan
Nästa artikelInternationella Gin & Tonic-dagen – Så Gör Du Den Bästa GT:n!
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.