Vi har alla hört talas om det, men vad är en kreditupplysning egentligen???

Du har säkerligen fått hem brev där den bekanta loggan ”UC” är printad. Först blir man förvirrad, kanske lite nervös, man vill ju inte hamna i finansiella problem. Men så fort man öppnat brevet så kan man andas ut, det var ju bara en UC, alltså en kreditupplysning via Upplysningscentralen. Men vad är det egentligen? Hur går en sådan till? I den här artikeln tänkte vi försöka besvara den frågan.

Kortfattat om kreditupplysningar

En kreditupplysning utfärdas som en värdering av din kreditvärdighet. Varje gång du ansöker om ett lån, en kredit, ett abonnemang eller ett hyresavtal tas en kreditupplysning.

I kreditupplysningen står det information om din inkomst, aktiva krediter samt eventuella betalningsanmärkningar. Om du möjligtvis har ett skuldsaldo hos Kronofogden står det garanterat med i din kreditupplysning.

Det finns två olika typer av kreditupplysningar för privatpersoner; Personupplysning och Mikroupplysning.

Personupplysning är en mer omfattande kreditupplysning som innefattar personuppgifter som: namn, adress, eventuella anmärkningar samt skuldsaldo hos Kronofogden. Det innehåller även inkomstuppgifter, information om civilstånd, fastighetsinnehav och tidigare förfrågningar.
Mikroupplysning är inte lika omfattande utan innehåller endast personuppgifter samt eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.

Varför tar långivare kreditupplysningar?

När du ansöker om ett lån så måste långivaren enligt konsumentkreditlagen göra en kreditupplysning på dig. Det gör dem för att försäkra sig att du som låntagare har möjlighet att betala tillbaka ditt lån.
Räntan baseras på din kreditvärdighet eftersom dålig kreditvärdighet innebär att banken måste ta en större risk gällande att få tillbaka sina pengar. Så om du har en stabil ekonomi med en fast inkomst, inga betalningsanmärkningar eller skulder så har du större chans att bli beviljad lån.

vad är en uc

En kreditupplysning kan även hjälpa dig

Kreditupplysningen görs inte bara för att långivaren ska känna sig trygg, utan även för att du som privatperson ska få vägledning i din privatekonomi. Då får du själv en insikt i om du klarar att betala av lånet.

Lån utan UC

Varje kreditupplysning registreras upp till ett år, så om det görs många kreditupplysningar på kort tid resulterar det i en dålig kreditvärdighet. Räntan bestäms utifrån kreditvärdigheten, vilket inte blir så förmånligt om man har många kreditförfrågningar.

Förfrågningarna kan endast ses av det kreditupplysningsföretag som uträttat dem. Därför väljer många med fördel att använda sig av andra kreditupplysningsföretag än UC, Upplysningscentralen. Då påverkas inte din kreditvärdighet och inte heller dina nya eller framtida lån. På lanautankreditupplysning.se kan du jämföra lån utan UC.

Upplysningscentralen är det äldsta och största av kreditupplysningsföretagen men alla kreditupplysningar som utförs innehåller samma information oavsett vilket föredrag som utfärdat den.

Betalningsanmärkning

Kreditupplysningsregistret ska vara aktuellt och därför ska betalningsanmärkningen gallras bort senast tre år efter det att anmärkningen uppstod. Om uppgifterna inte stämmer så går det alltid att rätta, dessa är lättast att bedöma genom att utgå från de förhållanden som gällde när anmärkningen uppkom. Uppgifterna kan rättas om Datainspektionen anser att:

  • Du har betalat i tid.
  • Betalningen blev försenad p.g.a. faktorer som du inte kan rå för.
  • Dom eller annan överenskommelse som bevisar att du inte eller bara delvis varit skyldig att betala.
  • Det saknas uppgifter som borde ha registrerats och uppgifterna är av betydelse för bedömningen av din kreditvärdighet.

Gör en kreditupplysning på dig själv

På Upplysningscentralens hemsida kan du enkelt hämta ut en kreditupplysning på dig själv för en liten summa. Det kan vara ett klokt val att kolla upp sin kreditvärdighet när du funderar på att ansöka om ett stort lån via UC. Om du har många kreditupplysningar kan det därför vara bättre att vänta någon månad tills några av dem försvinner.

Föregående artikelVad Skiljer Ekologiskt Te Från Vanligt Te? – Finns Det Några Fördelar?
Nästa artikelTrött På Lökringar Under Armarna? Här Är En Smidig Lösning!
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!